Katere psihološke značilnosti vodijo do uspeha?

1.12.2021


Ste strastni, studiozni, pa tudi trdo delo vam ni tuje ali odveč? Radi prestavljate meje svojih zmožnosti, ste koristni in polni idej, ki jih radi uresničujete? Ste vztrajni in se znate učiti na napakah? Potem imate praktično vse značilnosti, ki jih potrebujete, da bi bili uspešni.

V ZDA je predavatelj, analitik in publicist Richard St. John izvedel intervjuje z najuspešnejšimi posamezniki z različnih področij z namenom, da bi ugotovil, katere psihološke značilnosti ali navade so prevzeli in zanje zatrjujejo, da so jih privedle do uspeha v poklicu.

V svojo raziskavo je vključil najboljše posameznike z različnih področij, ljudi, kot so Bill Gates, ustanovitelj Googla, medijski tajkun Rupert Murdoch, ustanovitelj skupine Virgin Richard Branson, prejemniki Nobelovih nagrad, oskarjev in še bi lahko naštevali.

In po desetih letih poglobljenih intervjujev s 500 nadpovprečno uspešnimi posamezniki se je izkazalo, da uspeh nikoli ni posledica sreče, temveč prepleta več dejavnikov, med katerimi najbolj izstopa »veličastnih osem«. Gre za osem lastnosti, ki so skupne uspešnim ljudem.


1.) Naj vas žene strast

Prav vsak izmed uspešnih podjetnikov je priznal, da je strast do dela tista najpomembnejša, saj jih motivira in žene naprej. Kadar gre za delo, naj vas žene strast, ki jo občutite pri svojem delu; to, kar počnete, bi počeli tudi zastonj. In kadar nekdo nekaj počne iz ljubezni, ljudje okoli njega in iz istega poklica to pristnost zaznajo.

Pristnost je nekaj, kar je danes visoko cenjeno in prepriča … Posledično pa začne na ta način pritekati tudi denar. Recimo, da so vaša strast psi. Vsi vedo, da jih imate radi in imate zanje poseben čut. S psi bi preživljali svoj čas tudi brez plačila. To lahko prezrcalite v svojo kariero – kot poklicni sprehajalec psov, inštruktor, lastnik pasjega hotela itn.


2.) Najuspešnejši zares trdo garajo, ampak se ob tem tudi zabavajo

Uspešni ljudje veliko in trdo delajo. Vstajajo zgodaj zjutraj – takrat so telo in možgani najproduktivnejši, ker so spočiti; tudi dan ima tako več ur, ki jih lahko izkoristijo za delo. Dobro se zavedajo svojih prioritet, kar v večini primerov pomeni žrtvovanje prostega časa za doseganje ciljev; ampak zanje je to naložba.

Ni poklica, kjer lahko sedite križem rok in ničesar ne počnete. Ne glede na to, s čim se ukvarjate, vsemu morate nameniti svoj čas, trud, ideje in energijo – samo od sebe se nikoli nič ne naredi. Najuspešnejši posamezniki sicer zares trdo garajo, toda v svojem delu tudi neizmerno uživajo; prav namerno poskrbijo za to, da je zabavno. Treba je izpostaviti, da ne govorimo o deloholikih, temveč o posameznikih, ki zares uživajo v svojem delu.

Če ste del kolektiva, ki se dobro razume, je lahko že manjša tekmovalnost med sodelavci velik vir zabave med delom. Recimo, zakaj ne bi tekmovali, kdo bo prvi spisal poročilo brez ene same slovnične napake? V skladišču se lahko zaposleni med seboj pomerijo, kdo bo najhitreje sprejel in raztovoril pošiljko.

Poiščite delovno dejavnost, ki je neizogiben del vašega vsakdana, in jo popestrite ali poživite z nekaj zdrave tekmovalnosti. Če ste študent, razmislite o tem, da hodite na predavanja, ker so zanimiva, in ne, ker so obvezna.


3.) Poglobite se v stvar, ki vas navdaja s strastjo

Kadar poslovnežem zastavijo vprašanje, kakšni so napotki za uspeh, večina pove, da zelo preprosti – poglobite se v stvar, ki vas navdaja s strastjo, in jo temeljito proučite. Potem naredite vse, kar lahko, da boste postali v tem najboljši.

Če se vrnemo k primeru, da so vaša strast psi. Tu ni prav veliko filozofije – vaja, vaja, vaja in še enkrat vaja. Prvi korak bo verjetno inštruktorski tečaj, nato delo s psom, sledila bodo tekmovanja, pa dodatna izobraževanja … In tako lahko postanete najboljši.

Čeprav ni univerzalnega pravila, kaj je prav in narobe, se je nekako vseeno izkazalo, da je osredotočenost na eno samo stvar precejšnji pokazatelj uspeha. Več stvari vas zanima, navdušuje in navdaja s strastjo, težje se boste specializirali in postali najboljši v vseh. Seveda so posamezniki, ki tudi to obvladajo, ampak jih ni veliko in so prej izjeme, ki potrjujejo pravilo.

Mnogi uspešni posamezniki so kot enega izmed ključnih dejavnikov, ki je vplival na njihov uspeh, izpostavili izostren fokus – nenehno so imeli pred očmi zadani cilj, pri čemer so skrbno pazili, da so se namerno izogibali morebitnim interakcijam ali okoliščinam, ki bi jih lahko pri tem (z)motile (npr.: v ključnih fazah projekta niso prihajali v pisarno, ker je to preprosto predstavljalo preveč motenj, ampak so raje delali od doma in bili osredotočeni na zgolj najpomembnejše).


4.) Nenehno preseganje samega sebe

To pomeni, da morate sami sebe gnati naprej, se priganjati in od sebe zahtevati še kanček več. Fizično in psihično. Gre za trud, ki ga vlagate vase in v svoje delo. Pri tem nimamo v mislih, da se izčrpavate in priganjate prek vseh meja, temveč da presežete svoje notranje negotovosti, dvome in strahove. Se z njimi spopadete, nato pa jih nadvladate in iz tega boja odkorakate kot zmagovalec, močnejši, bogatejši za izkušnjo, bolj prepričani vase ter v svoje zmožnosti – skratka kot izboljšana različica vas samih.

Seveda se to v teoriji lepo sliši, dejansko pa je to nekoliko težje. Toda zato so na svetu partner, družina in prijatelji – da nas pri tem podprejo in spodbujajo. Dokazano je namreč, da kadar nekdo verjame v nas, z večjo odločnostjo in lahkoto razrešujemo težave ali zasledujemo delovne cilje. Kadar vam pri delu spodleti, vzemite to kot priložnost za izboljšavo in ne kot dokaz svoje nesposobnosti.

Iz primera se skušajte naučiti, kaj ste naredili narobe, temeljito analizirajte svojo napako, nato pa naslednjič zadevo dokončajte brezhibno, naj gre za izpit na fakulteti, zalogo v skladišču ali dajanje napačnih navodil podrejenim.


5.) Uresničevanje idej

Dobre ideje bodo ostale samo dobre, če jih nato ne boste znali uresničiti. Za uresničevanje idej pa so potrebni odprtost ali dovzetnost za drugače misleče in nova spoznanja. Precej izprašancev je pojasnilo, da se niso podrejali konformizmu, ampak so razmišljali povsem drugače – t. i. »out of the box thinking«. Hkrati pa so pozorno poslušali, opazovali in se učili od drugih, čeprav so razmišljali s svojo glavo. Drznili so si biti drzni, nenehno so spraševali in sproti reševali težave.

Zanimivo je, da uspešni ljudje na težave gledajo kot na izzive. Za lažje uresničevanje idej je izjemnega pomena tudi povezovanje z drugimi ljudmi, podjetji in organizacijami, predvsem pa sodelovanje. Recimo, da ste trgovski potnik in imate idejo za nov prodajni izdelek. Glede na to, da veliko potujete, gotovo srečujete tudi veliko ljudi. Samo ideja vam nič ne pomaga, dokler je ne predstavite nekomu, ki vam bo lahko pomagal, da jo udejanjite. 


6.) Bodite koristni

Eden od motivatorjev za dobro opravljanje svojega dela je tudi občutek, da ste naredili ali dosegli nekaj dobrega, pripomogli s svojimi idejami, dejanji in izboljšavami – skratka, da ste produktivni in koristni. Razmislite, kakšen je vaš prispevek k podjetju, kjer ste zaposleni.

Recimo, da zares obvladate številke in popolnoma poznate proizvodnjo v podjetju, kjer ste zaposleni. Ker želite biti koristni, ste s svojim izračunom in drobno prilagoditvijo proizvodnje podjetju mesečno prihranili precej denarja.

Občutek koristnosti so v največji meri navajali ljudje, ki so po poklicu zdravniki ali znanstveniki. Vsak res ne more biti zdravnik ali astrofizik, vseeno pa lahko počnete za plačilo nekaj, kar vas bo navdalo z občutkom, da počnete nekaj koristnega ali plemenitega – kot osebni asistent, gasilec, reševalec iz vode, vzgojitelj, delavec v domu za starejše občane (pri vseh naštetih sta mišljena oba spola).


7.) Kadar vam spodleti, vztrajajte

Vztrajnost vam je lahko v pomoč, kadar vam spodleti – da se poberete in nadaljujete. Z vztrajnostjo se boste prebili skozi kritike, ki jih boste deležni ob neuspehih in zavrnitvah, kadar boste imeli opravka z napornimi profesorji ali nadrejenimi, predvsem pa se lahko z vztrajnostjo borite proti stresu, ki ga vse to prinaša. Prevzemajte odgovornost za svoja dejanja ob uspehu ali neuspehu.


8.) Napake so priložnost za izboljšavo

Učite se na svojih napakah – so namreč čisto zlato, če se na njih kaj naučite. Analizirajte svoje neuspehe, nato pa naslednjič z upoštevanjem predhodnih napak zadevo izboljšajte in jo popravite. Vsak uspešen človek vam bo povedal, da je neuspeh na poti do uspeha sestavni del procesa. Neizogibno je namreč, da vam bo na poti slej ko prej spodletelo. Če to dojemate kot priložnost za izboljšavo, potem ste iz zagate odkorakali obogateni za izkušnjo več. Tako si napak ne boste očitali, temveč jih boste sprejeli kot učiteljice.

Neuspeh vas ne sme zlomiti, temveč vam mora dati nov zagon in moči, da se zadev v prihodnje lotite bolj premišljeno, saj ste se nekaj naučili. Uspešni ljudje poznajo svoje šibkosti in se jih ne sramujejo ali skrivajo. Namesto tega se raje osredotočajo na svoje vrline, šibkosti pa upoštevajo kot del enačbe.


Ko se podajate na svojo poklicno pot, imejte pred očmi teh osem lastnosti. Seveda pa to ne pomeni, da je to edina pot do uspeha. Vsak lahko napiše svojo zgodbo o uspehu. Premislite, katere od naštetih osmih lastnosti veljajo za vas in predstavljajo vaše vrline. Tiste, pri katerih ste nekoliko slabši, pa vzemite kot priložnost za urjenje, rast in izboljšavo. V vsakem primeru ne bodite prestrogi do sebe – saj veste, življenje je potovanje, ne pa končni cilj. Če vam ne uspe prvič, vam bo morda drugič, tretjič … Z upoštevanjem in razvijanjem »veličastnih osem« lahko postanete uspešni, ne pričakujte pa, da vam bo to uspelo čez noč.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Izkušnje, znanje ali osebnost - kaj zares šteje?
2. Kakšne zaposlene iščejo najuglednejši delodajalci v Sloveniji?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela