Kateri poklici so obvladovali trg dela v 2021

1.12.2021


Letos so potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela predvsem na IT-področju in pri deficitarnih poklicih. Pomanjkanje kadrov je prineslo drugačen način iskanja ustreznih kandidatov. Tako delodajalci vse pogosteje potencialne zaposlene iščejo z zabavnimi vsebinami, jim nudijo zaposlitvene bonitete in dodatno vlagajo v izobraževanja. V prihodnosti bo vse večja potreba po poklicih, ki jim mladi niso več tako naklonjeni kot nekoč, dodaten izziv pa predstavlja tudi »digitalno nomadstvo«.

Najbolj iskani so tehnični profili

Trend najbolj iskanih profilov že nekaj let ostaja podoben, prihodnost pa prinaša potrebo po novih poklicih.

Najbolj iskani profili na MojeDelo.com v 2021:

 1. proizvodni delavec
 2. prodajalec
 3. skladiščnik
 4. komercialist
 5. delavec na strojih
 6. diplomirani inženir strojništva
 7. mesar
 8. informatik
 9. elektrotehnik
 10. kuhar

V primerjavi z lanskim letom je večje povpraševanje po diplomiranih inženirjih strojništva in kuharjih, upadlo pa je povpraševanje po svetovalcih v prodaji in prodajnih predstavnikih.

Zavod RS za zaposlovanje v svoji raziskavi ugotavlja, da bo naslednje leto primanjkovalo predvsem kadrov v panogah zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva. Dolgoročno pa je zaradi hitrega razvoja težko napovedati, kateri bodo najbolj iskani poklici v prihodnosti.

Napovedi kažejo, da bodo večinoma povezani z vse naprednejšo tehnologijo, robotizacijo, umetno inteligenco, pa tudi z varovanjem okolja in oskrbo človeka, ki bo postala še pomembnejša zaradi starajoče se družbe. Za delodajalce bodo zato še bolj ključne kompetence kandidatov, kot so sposobnost hitrega prilagajanja, želja po nenehnem učenju, zmožnost drugačnega, kreativnega razmišljanja in preklapljanja med več projekti in idejami hkrati.

Primanjkljaj zaradi upada zanimanja za določene poklice in »digitalnih nomadov«

Večletna potreba na trgu dela po določenih kadrih je posledica upadanja zanimanja za izobraževalne programe, kot so mesar, delavec na strojih in kuhar, pa tudi zaradi težjega prehajanja meja delavcev iz tujine zaradi pandemije. Tukaj govorimo predvsem o zaposlenih v proizvodnji, skladiščih in prodaji, ter povečanega povpraševanja po profilih s specifičnimi znanji, ki se jih ni mogoče priučiti dovolj hitro (diplomiran inženir strojništva, elektrotehnik).

Razlog tiči tudi v pospešeni digitalizaciji podjetij in hitrem napredku tehnologije, kar zahteva vedno več ustrezno izobraženega kadra, čemur fakultete ne morejo slediti. Po drugi strani pa se izobražen tehnični kader v zadnjih letih (od pojava korone, pa še toliko bolj) vse pogosteje odloča za delo na daljavo za podjetja v tujini.

Raziskava Global Talent Survey, ki sta jo pri nas izvedla MojeDelo.com in Boston Consulting Group (BCG), je pokazala, da je pred pandemijo le 5 % Slovencev delalo na daljavo, v lanskem letu pa že 24 %. Kar 66 % jih je pripravljenih delati na tak način, predvsem za podjetja v Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji, ZDA in Avstraliji, saj jim to omogoča višji dohodek, hkrati pa lahko nadaljujejo z življenjem v svojem domačem okolju. Beg možganov tako več ni dobeseden, ampak so ti kadri postali »digitalni nomadi«. Več o raziskavi lahko preberete tukaj.

Delodajalci iščejo kadre na bolj inovativne načine

Podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, se poslužujejo različnih načinov, kako pritegniti ustrezne kadre. Med privlačnejšimi bonitetami so:
 • zaposlitev za nedoločen čas, 
 • višja plača ter 
 • pospešeno vlaganje v izobraževanje novega zaposlenega in tudi že obstoječih kadrov. 
Podjetja tudi pogosteje poudarjajo lastnosti, ki so zanimive določeni ciljni skupini, npr. fleksibilen delovni čas in lokacija dela ter najnovejša tehnologija za IT-jevce.

»Višina plače ni nujno edini razlog, da se nekdo odloči za delo v določenem podjetju. Pomembno je izpostaviti tudi 'mehke' dejavnike, ki kandidate prepričajo, da je to podjetja prava izbira zanje, in izpostaviti tiste pozitivne lastnosti, ki jih delajo drugačne od drugih podjetij,« pravi Tjaša Kuharič Srša, HR specialistka pri MojeDelo.com.

Nove generacije potrebujejo nove pristope

V mnogih državah že velja, da kandidati usmerjajo trg, in ta premik počasi, a vztrajno prihaja tudi na slovenska tla. Delodajalci se zato vse pogosteje odločajo poiskati potencialne kandidate preko družabnih omrežjih, kjer poteka bolj sproščena komunikacija in prevladujejo zabavnejše vsebine. Kandidate skušajo pritegniti z video predstavitvami podjetij in celo z nagradnimi igrami, pa tudi hekatoni, kar je še posebej privlačno za mlad kader.

»Podjetja naj izpostavijo, kaj lahko ponudijo kandidatu in kako bo prav on doprinesel k boljšemu jutri. Ta pristop je še posebej potreben pri zaposlovanju generacije Z, ki išče smisel v svojem delu,« še svetuje Tjaša Kuharič Srša.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kakšne zaposlene iščejo najuglednejši delodajalci v Sloveniji?
2. Prekvalifikacija: 6 zaposlitev, za katere se lahko izobrazite v letu ali manj
4. Poklici za tiste, ki ne želijo delati

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela