Kje pa vi iščete novo službo?

18.10.2019


Najnovejša raziskava »Uvid v navade ljudi pri iskanju zaposlitve in percepcija ponudnikov zaposlitve« je pokazala, da kar polovica aktivnih iskalcev zaposlitve odda svoj življenjepis na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com. Ste že med njimi?

Raziskava je razkrila zanimiva dejstva o iskanju zaposlitve v Sloveniji v letu 2019. Ste vedeli, da manj kot 4% vprašanih (anketa je bila narejena na reprezentativnem vzorcu glede na spol, starost in regijo) meni, da lahko kadarkoli ostanejo brez službe? Ali pa, da zveze in poznanstva niso več tako pomembni pri iskanju službe? Preberite najbolj zanimive izsledke raziskave, ki jo je opravila Mediana, Inštitut za raziskovanje trga in medijev.

Svoje službe občutimo kot zelo varne
Polovica anketirancev svojo zaposlitev vidi kot vsaj relativno varno. Več anketirancev kot v letu 2018 tudi vidi svojo zaposlitev kot zelo varno. Le 3,9% vprašanih meni, da lahko kadarkoli ostanejo brez svoje trenutne zaposlitve.

Do nove zaposlitve v roku enega leta
Slovenci kljub temu ostajamo željni novih poslovnih izzivov. Novo zaposlitev aktivno išče več kot četrtina anketirancev, 44% pa jih o tem razmišlja občasno. Povečuje se tudi delež tistih, ki bi službo zamenjali v bližnji prihodnosti – v roku enega leta, ali v roku od dveh do petih let.

Zakaj iščemo novo zaposlitev?
Glavni razlog za iskanje druge zaposlitve je želja po boljšem plačilu – ta razlog je navedla kar tretjina vprašanih. Pomembna sta pa še vsaj dva dejavnika, in sicer boljši odnosi na delovnem mestu in iskanje novih izzivov. Kakšen pa je vaš razlog?

Med 17 ponujenimi ključnimi dejavniki, ki bi vplivali na izbiro nove zaposlitve, je največ anketiranih izpostavilo pozitivno delovno okolje (36%), sledita možnost zaposlitve za nedoločen čas (33%) in bližina delovnega mesta (23%). Zmanjšal pa se je delež tistih, ki kot ključni dejavnik pri izbiri nove zaposlitve izpostavljajo možnost osebnega razvoja, fleksibilen delovni čas ter možnost napredovanja znotraj podjetja.

Kje Slovenci iščemo zaposlitev?
Slovenci najpogosteje iščemo novo zaposlitev pri svojih prijateljih in znancih, prek spletnih strani delodajalcev, prek že zaposlenih v podjetju, na portalu MojeDelo.com, na Zavodu za zaposlovanje, v manjši meri pa prek drugih virov. Ste že »izkoristili« vse vire?  

Raziskava je pokazala, da zveze in poznanstva niso več tako pomemben vir, čeprav so še vedno na prvem mestu.

Skoraj tretjina vprašanih je svoje življenjepise oddala na portalu MojeDelo.com, med aktivnimi iskalci zaposlitve pa je ta delež še večji – in sicer kar polovica! V letu 2019 se je povečalo tudi število anketirancev, ki so svojo zaposlitev našli prek portala MojeDelo.com – na kar 12%.


Ste med tistimi, ki iščejo novo zaposlitev ali vsaj občasno razmišljate o tem? Posodobite svoj karierni profil na portalu MojeDelo.com, preglejte bazo prostih delovnih mest in naredite prve korake k novi zaposlitvi z boljšo plačo, prijetnejšim okoljem in novimi izzivi!Izberi področje dela