Ključna vprašanja, ki jih boste slišali na razgovoru

3.7.2023


Vabilo na razgovor je odločilen korak na poti do nove zaposlitve, saj se iz peščice izbrancev, povabljenih na razgovor pri potencialnem delodajalcu, ni enostavno prebiti. Pred vami je priložnost, da se predstavite tudi v živo, navdušite in si zagotovite želeno delovno mesto.

Ker pa je razgovor za službo precej stresna situacija, je zelo pomembno, da ste nanj res dobro pripravljeni. V veliko pomoč vam bo razmislek o morebitnih vprašanjih, s katerimi se boste soočili na razgovoru. Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj, s katerimi se na razgovorih za službo soočajo tržniki, marketinški specialisti, razvijalci spletnih strani in tisti, ki jih zanima delo v kadrovskem oddelku.

Kadroviki

Vas zanima tudi zaposlitev v kadrovskem oddelku oziroma bi se želeli tam preizkusiti? Ponujamo vam nekaj nasvetov.

Za zaposlitev v oddelku za človeške vire običajno ni treba biti diplomant te smeri, seveda pa vam lahko diploma iz poslovnega managementa, ekonomije, financ, psihologije ali seveda človeških virov občutno izboljša možnosti za zaposlitev. V prvi vrsti morate imeti dobro razvite socialne veščine, ki vam bodo olajšale delo z ljudmi, ki običajno ni najenostavnejše.

Če se boste na razpisu za delo prebili do razgovora, lahko pričakujete vprašanja, s katerimi bo vaš potencialni delodajalec ocenjeval vaše mehke veščine in kako pletete medosebne odnose. Tukaj je nekaj pogostih vprašanj in odgovorov, ki vam bodo v pomoč pri pripravi na razgovor.

1. Kaj je najpomembnejše delo kadrovske službe?

Morda gre za na videz preprosto vprašanje, na katero bi lahko odgovorili zgolj z omembo enega področja dela, kot je recimo obračun plač. A pomislite raje na bolj splošno sliko in cilje kadrovskega dela. Omenite lahko na primer, da ste mnenja, da so vse kadrovske funkcije bistvene za dobro delovanje podjetja, izboljševanje vzdušja v podjetju ter motiviranje zaposlenih.

2. Na katerih področjih HR ste delali in katero vam je najljubše?

Povzemite svoje delovne izkušnje na področju človeških virov, katere veščine ste razvili in kako vas je preteklost pripravila na vlogo, za katero se prijavljate. Naj vaš odgovor razkrije vaše izkušnje, poznavanje funkcij kadrovske službe in navdušenje nad delom v kadrovski službi. Poudarite, da so vsa področja bistvena. Označite svoje najljubše in zakaj ste ga izbrali.

3. Recimo, da vodja oddelka zavrne vsakega kandidata za službo, ki ste ga predstavili. Kako bi se odzvali?

Nekatera vprašanja bodo razkrila vaše razumevanje vloge delodajalca in institucije. Takšno vprašanje ocenjuje tudi vaše medosebne in komunikacijske sposobnosti ter kako dobro obvladujete konflikte. Pokažite, da razumete situacijo. Samozavestno povejte, kako bi se te težave lotili, in navedite, kakšen bi lahko bil pozitiven rezultat.

4. Katere so po vašem mnenju glavne težave, ki vplivajo na delovanje kadrovske službe?

Vprašanja za intervju z vodjo kadrovske službe bodo ocenila vaše izkušnje pri reševanju težkih vprašanj glede človeških virov in vaše vodstvene sposobnosti. To vprašanje oceni razumevanje širše slike in ali redno spremljate trende v industriji. Lahko omenite izkušnjo z delom od doma, morda izvajanje objektivno potrebnih in pravno sprejemljivih odpuščanj … Marketinški specialisti

Marketing nudi široko paleto delovnih mest, prav tako raznoliki pa so tudi pogoji za delo tržnika, specialista za odnose z javnostjo ali morda celo vodje marketinga. Ne glede na to, za katero delovno mesto v marketingu se prijavljate, boste najverjetneje povabljeni na več krogov razgovorov, preden boste prejeli končno ponudbo.

Razgovor je priložnost, da vas delodajalec spozna in se z vami pogovori o delu, o vaših vrlinah in izkušnjah, pa tudi o vaših nadaljnjih ciljih. Zato je pomembno, da se dobro pripravite z močnimi odgovori na pogosta vprašanja, ki vas lahko doletijo na razgovoru.

1. Kakšne so vaše dosedanje marketinške izkušnje?

Verjetno ste že v življenjepisu omenili svoje marketinške izkušnje in veščine, vseeno pa jih morate biti pripravljeni dobro pojasniti in v svoj odgovor vključiti tudi, kaj bi bil vaš doprinos k viziji podjetja.

2. Katera orodja za digitalno trženje ste doslej uporabljali?

Gre za eno ključnih vprašanj na marketinških razgovorih, ker večina podjetij uporablja zelo specifične programe in so predhodne izkušnje z njimi lahko velika prednost. Pomislite na orodja, ki ste jih uporabljali, vključno s trženjem po e-pošti, platformami družbenih omrežij, oglaševanjem s plačilom na klik in tudi uporabo orodij za spletno analitiko ter orodij za večjo vidljivost ter uspeh spletnega mesta.

3. Kako skrbeti za odnose s strankami?

Če se prijavljate na delovno mesto vodje marketinga, bo ena vaših ključnih nalog razvijanje in vzdrževanje odnosa med podjetjem in naročniki. Ko odgovarjate na vprašanja, razmislite o najprimernejših vrstah komuniciranja z naročniki, kaj je najbolj eleganten način reševanja zapletov, kdaj uporabiti telefon, kdaj e-pošto ali celo video klic ... Predstavite svoje ideje, morebitne načrte in izzive za transparentno delo. Omenite še redno obveščanje strank v času kampanj, o napredku ali morebitnih težavah, ki jih je treba reševati sproti.

4. Povejte nam o izdelku, ki ste ga tržili.

Če delodajalca zanimajo konkretni rezultati vašega preteklega dela, se potrudite, da boste izdelek oz. uspešno kampanjo natančno predstavili, opisali uporabljeno strategijo trženja in način, na katerega ste ga lansirali in informacije posredovali tako prodajalcem kot strankam.Razvijalec spletnih mest

Če vas privlačijo ustvarjanje, tehnologija in programska orodja, vas gotovo tudi zanima delovno mesto razvijalca spletnih mest. A za dosego želene zaposlitve, ki je običajno tudi zelo dobro plačana, boste na zagovoru morali dokazati svojo usposobljenost.

1. Katere spretnosti so najbolj pomembne za vaše delo?

Pričakujte vprašanje o tehničnih veščinah, ki jih prinašate na delovno mesto, in o osebnih lastnostih, s katerimi boste obogatili ekipo. V odgovor zato vključite svoja ključna tehnična znanja in izkušnje s programskimi jeziki, kot so na primer: JAVA, CSS, JavaScript, JSON, React, HTML in MySQL. Poleg tega vas na tem delovnem mestu morajo odlikovati natančnost, sposobnost učinkovitega reševanja težav in analitika.

2. Kako bi zagotovili, da je spletno mesto uporabniku prijazno in preprosto za uporabo?

Gre za zelo konkretno vprašanje o vašem delovnem procesu, zato postrezite s primeri svojih izkušenj pri prejšnjem delodajalcu ali s samostojno izdelavo spletnega mesta, česar ste se gotovo že lotili.

3. Katere programske jezike in spletna razvojna orodja obvladate?

Če o programskih jezikih na razgovoru še niste govorili, omenite tiste, s katerimi imate največ izkušenj. Za dober vtis boste morali pokazati, da poznate razliko med programoma Java in JavaScript. Ne pozabite omeniti raznolikosti uporabnih orodij in tehnologij, kot so razvojni okviri, orodja za upravljanje stanja, orodja za preizkušanje in odpravljanje napak ter orodja za upravljanje.

4. Ste na tekočem z najnovejšimi trendi v front-end razvoju?

Ker iščete službo v panogi, ki se hitro razvija, je poznavanje trendov ključnega pomena. Poudarite, da nenehno spremljate nove tehnologije, dobre prakse in trende na področju spletnega razvoja. Predstavite svoje najljubše medije o tehnoloških novicah, na primer TechCrunch, CNet, Techist in Mashable. Pozanimajte se o podjetjih, ki izdelujejo orodja za razvoj spletnih strani in jih omenite na razgovoru. Če ste na prejšnjem delovnem mestu poznavanje novih trendov lahko konkretno uporabili pri povečanju učinkovitosti podjetja, tega nikar ne zamolčite.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Razgovor za službo – kako obvladujete velike delovne obremenitve?
2. Kako na razgovoru odgovoriti na vprašanje »Katera je vaša največja slabost?«
3. Kako se na razgovoru lotiti vprašanja o plači?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela