Zaposlitveni portal MojeDelo.com za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo? Strinjam se Želim izvedeti več

Ključni podatki v življenjepisu, ki vodijo do razgovora

1.2.2018

Povej naprej

Nova izobraževanja in dodatni nazivi niso nujno recept za novo zaposlitev. Čas je namreč, da posodobite svoj življenjepis in mu dodate nekaj ključnih besed, ki vas bodo vodile do razgovora.

Kljub temu, da so življenjepisi ustvarjeni za to, da jih bo bralo človeško oko, se vedno pogosteje dogaja, da so, zaradi pomanjkanja časa in obsežnega dela, spregledani. Zato je potrebno svoj življenjepis optimizirati. Zbrali smo nekaj točk in ključnih besed, ki jih morate vključiti v svojo predstavitev, če želite, da boste videni.


Ponovno izobraževanje ne pomaga prav veliko

V študijii, ki jo je izpeljala ameriška kadrovska agencija, so ugotovili, da ponovno izobraževanje in vračanje v šolo izboljša možnosti za zaposlitev za le 21,9 %, kar je, v primerjavi z drugimi dejstvi, malo. Veliko je drugih podatkov, ki so pomembnejši od tega, da bi radi menjali kariero in ste se zato odločili za nov študij, zato nekateri menijo, da višja izobrazba nikakor ni vredna tega, kar je vaš cilj. Skrivnost je nekje drugje ...

Izogibajte se standardnim izrazom

Kakorkoli se že optimistično sliši - izrazi, kot so timski delavec, sodelujoč in podporni član v očeh kadrovikov ne prinašajo toliko, kot si želimo, da bi. Še več! Takšne besede celo zmanjšajo vašo možnost, da se prebijete do razgovora, in to za kar 50,8 %.

Nadrejeni in kadroviki včasih iščejo napake in pomanjkljivosti v kandidatih, zato bodo ob prebranem menili, da niste samostojni in nujno ob sebi potrebujete osebo, na katero se boste lahko zanesli, da pridete do skupnega cilja.

Uporabite številke in konkretne podatke

Zgoraj omenjeni izrazi imajo zelo majhen vpliv na kadrovika. Več mu pomeni, če v svojo predstavitev vključite konkretne številke, ki v glavah bralca vodijo dlje. Številke in konkretni uspehi za kar 40,2 % izboljšajo možnost, da vas bodo povabili na razgovor.

Stavek, kot je Sem dober vodja, ne povejo veliko. Namesto tega raje zapišite, kako številčno skupino ste vodili in kako je to vplivalo na podjetje, kjer ste bili zaposleni. Kadroviki bodo takšne uspehe z lahkoto enačili z njihovimi potrebami in raje vas bodo preizkusili v njihovem podjetju, saj bodo sklepali, da lahko podoben uspeh ponovite tudi pri njih.

Dodajte poglavje o spretnostih

Zapisane spretnosti, ki vas opisujejo, povečajo možnost vabila na intervju za 58,8 %. V tem odstavku bodite kratki, jedrnati, konkretni. Še bolje se boste izkazali, če boste spretnosti in znanja opisali na začetku življenjepisa, saj je tu bralec veliko bolj osredotočen na podatke, z napisanim pa se boste izognili njegovemu nezanimanju za vas.

Odstavek, kjer govorite o vaših spretnostih in znanjih, je izredno zanimivo zanje, še posebej, če jih podkrepite v nadaljevanju življenjepisa in zapišete za vsako od njih konkretne podatke.

Imejte več besednega zaklada

Namesto, da vsak stavek začnete z enakimi besedami, raje vklopite domišljijo in uporabite različne izraze ter glagole. Ta način se je izkazal zakaj sedemkrat boljši od vračanja nazaj v šolo.

Od vas bralec zahteva specifične opise in močne besede, ne standardne stavke, ki jih bo kadrovik našel v vsakem življenjepisu.

Uberite pravi čas

Mnogi kandidati imajo zmotno mnenje, da so vse prijave, ki na naslov pridejo do preteka razpisnega obdobja, enakovredne. Zgoraj omenjena raziskava je pokazala, da so prijave, ki so bile prejete v ponedeljek, za 46 % uspešnejše od tistih, prejetih v petek. Prav tako so boljše rezultate dosegli tisti, ki so svoj življenjepis oddali v prvih štirih dneh razpisa (64,7 %) in od 6. do 10. zjutraj (89 %).

Kdor prej pride, prej melje. Popolnoma logično je, da bralec sčasoma izgubi koncentracijo in se na prijave ne more več enako osredotočati na koncu, kot se je na začetku, zato bodite pozorni na pravi čas pošiljanja življenjepisov, saj boste v nasprotnem primeru padli v koš, skupaj z ostalimi povprečneži.


Iščete novo službo? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com za vas vsak dan nov sveženj prostih zaposlitev.POKUKAJTE


Anja Damjanović za MojeDelo.com

Povej naprej

Izberi področje dela