Korak za korakom – pogajanje za povišico

11.12.2017


Povem vam javno skrivnost: delodajalci zaposlenemu redkokdaj ponudijo takšno plačo, s katero je že od začetka zadovoljen, zato je naloga zaposlenega, da se, pred podpisom pogodbe ali kasneje, ko je že utečen v novo delo, poskusi pogajati za povišico, ki si jo zasluži. Navsezadnje vedno bolje zaslužijo tisti, ki imajo pogum pogajati se, v primerjavi s tistimi, ki se skrivajo in nikoli ne zberejo poguma.

Še več, nekaj delodajalcev je v minuli raziskavi, izvedeni na univerzi za poslovne študije v Ameriki, priznalo, da imajo raje zaposlene, ki se pogajajo za povišico, saj ti pokažejo, koliko znajo, koliko se cenijo in koliko so vredni. Znajo se prodati in delodajalec jih veliko raje zaposli, saj je prepričan, da bo v ekipo dobil trdnega človeka, ki ve, kako se stvarem streže.

O povišici lahko razmišljate še predno dobite zaposlitev, in sicer že med zaposlitvenim postopkom.
Med zaposlitvenim postopkom

1. Naredite raziskavo.

Vas čaka razgovor za novo službo? Nekaj dni pred dnevom D opravite obsežno raziskavo o tem, v katerem rangu se gibajo plače v podjetju, v katerega se prijavljate. Dodobra preučite podjetje, njegovo konkurenco in področje, s katerim se ukvarja. Nato pomislite na to, katere prihodke in prednosti zahtevate od nove službe – vse te informacije vam bodo prišle prav, ko se bo potrebno pogajati za povišico.

2. Ne prehitevajte.

Prva točka govori o premišljevanju in izdelavi taktike, ne pa o izpostavljanju problema prezgodaj. Nikakor se o tem ne pogovarjajte z bodočim delodajalcem na prvem razgovoru, ampak naj bo vaša povišica tema za takrat, ko se nadrejeni že zaljubi v vas – pred tem ste namreč le eden izmed mnogih kandidatov, ki so se prijavili na to delovno mesto.

3. Izogibajte se pastem.

Najhuje, kar lahko storite, je, da se že na prvem razgovoru pogovarjate o plači. Četudi vam delodajalec postavi vprašanje o tem, koliko se cenite, si ne dovolite, da tako zgodaj dobi konkreten odgovor od vas. Iskreno povejte, da se zavedate, da je to zanj pomembna informacija, saj si želi vedeti, s kom ima opravka, a bi raje pogovor o tem preložili na naslednje intervjuje, za katere ne dvomite, da jih bo veliko.

Pred podpisom pogodbe

1. Udarite prvi.

Ko ugotovite, da se je delodajalec preprosto zaljubil v vas in ste tik pred podpisom pogodbe, poskusite znesek o prihodkih izreči prvi. Prva ponudba je tista, ki bo narekovala celoten potek pogajanja.

2. Ne sprijaznite se prezgodaj.

Četudi vam je znesek, o katerem se odkrito pogovarjate, zelo všeč, poskrbite, da ga ne boste potrdili prezgodaj. Najbolje je, da jim iskreno poveste, da jim boste končno odločitev povedali v nekem solidnem časovnem okviru – pustite si dan ali dva za razmislek in vsak delodajalec bo razumel vašo željo.

3. Naredite jih ljubosumne.

Tistim srečnežem z veliko izkušnjami in sposobnostmi se lahko včasih zgodi, da imajo v enakem obdobju več ponudb za delo. V tem primeru si drznite drugim delodajalcem, ki se borijo za vas, povedati, kako visoko številko so vam ponudili v drugem podjetju. Mogoče jih boste že s tem prepričali, da vam ponudijo več, ali pa da pospešijo postopek zaposlitve.

4. Izrazite svoja pričakovanja.

Delodajalcu povejte, kaj pričakujete od zaposlitve – je to primerno število dni dopusta, plača, prednosti, brezplačna izobraževanja, itd.?

5. Pogajajte se za dodatke.

Velikokrat se zgodi, da pogajanje nima srečnega konca za zaposlenega, a takrat ne vrzite puške v koruzo – poskusite se dogovoriti, kaj boste dobili v zameno za ta znesek, ki ga ne boste prejemali. So to dodatna službena potovanja, službeni telefon, službeni avtomobil, računalnik za zasebno uporabo?

6. Cenite svojo vrednost in znanja.

Ne pozabite izraziti svoja znanja in sposobnosti v obliki številk. Povejte, na kakšen način boste podjetju povrnili plačo, ki jo bo vložil v vas – pohvalite se, koliko denarja ste s svojim dobrim delom uspeli prihraniti staremu podjetju in koliko pričakujete, da boste uspeli prihraniti v prihodnosti.

V skrajnem primeru vam ostane možnost, da se s prvotno plačo strinjate za obdobje pol leta. Že s podpisom pogodbe jim dajte vedeti, da se boste čez pol leta oglasili pri njih in takrat se bo dogovarjanje o povišici začelo znova.


Kako se obleči na razgovor, katere so nove smernice tako pri moških kot pri ženskah?


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela