Majhne spremembe v življenjepisu – veliki preobrati v karieri

6.11.2015


Kadroviki in direktorji dobro vedo, kaj iščejo pri kandidatih, zato vas lahko nekaj napačnih besed in napak v življenjepisu stane možnosti za službo. Četudi se vam bo zdelo, da ste spisali odlično prijavo, boste dobili (če sploh) negativen odgovor v stilu »hvala, a ne, hvala« in spraševali se boste, kje ste ga polomili.

Naj vam bo všeč ali ne – dejstvo je, da vaš življenjepis ne bo romal direktno v roke direktorju podjetja, kjer se želite zaposliti. Namesto tega ga bo najprej prebral nekdo, ki dela v kadrovski službi in je odgovoren za pregled življenjepisov, preden ga preberejo zaposleni direktorji. Torej imate nekaj sekund časa, da naredite dober vtis ali pa pogrnete na celi črti.

Vaš življenjepis ne bo romal direktno v roke direktorju

Kadroviki in direktorji dobro vedo, kaj iščejo pri kandidatih, zato vas lahko nekaj napačnih besed in napak v življenjepisu stane možnosti za službo. Četudi se vam bo zdelo, da ste spisali odlično prijavo, boste dobili (če sploh) negativen odgovor v stilu »hvala, a ne, hvala« in spraševali se boste, kje ste ga polomili.

Vprašanje, ki sledi, je torej Kako naj svoj življenjepis naredim tako atraktiven, da me bodo povabili na razgovor? Preberite si 7 majhnih sprememb v življenjepisu.

1. Odstranite odvečne, klišejske, splošne in očitne stavke.


»Imam odlične komunikacijske sposobnosti in moja produktivnost se najbolj pokaže, ko delam več stvari hkrati.« Četudi je stavek resničen, je bil že tolikokrat uporabljen in prebran, da se direktor ne bo zmenil zanj. Pri opisovanju svojih sposobnosti bodite specifični – ne kopirajte zgolj stavkov iz drugih življenjepisov, za katere se vam zdi, da vas opisujejo, saj obstaja možnost, da opisujejo tudi mnogo drugih kandidatov.

2. Odstranite splošne, široke in stare sposobnosti.


»Obvladam Microsoft Office 2007.« Vedno, ko posodabljate svoj življenjepis, bodite pozorni na seznam vaših znanj. Poskrbite, da vaše sposobnosti niso preširoke (obvladam računalnik), stare (Office 2007) in presplošne (znam upravljati telefon). Zapišite samo sposobnosti, ki so relevantne in primerne razpisanemu delovnemu mestu, odvečne pa izpustite.

3. Izobraževanje gre tam, kjer mu je mesto.


Ali se vam zdi, da je potrebno dati več poudarka izobrazbi ali izkušnjam? Odgovor na to vprašanje vam narekuje vrstni red v življenjepisu in dopoveduje, naj izobrazba ne bo na vrhu. Največja napaka je, da na piedestal postavljate pravkar pridobljeno izobrazbo, namesto, da bi bili ponosni na to, da že nekaj let v bistvu delate v isti stroki. Kadroviki bodo videli vaš življenjepis in sklepali, da ste »le« sveži diplomant na trgu dela in prešli na drugega kandidata.

4. Krepko na razgovoru in ne v življenjepisu.


Ne tvegajte delovnega mesta zaradi eksperimentiranja v stilih pisave. Ležeče, poudarjene ali podčrtane besede bodo dale moteč vtis in kazale na nered ter neprofesionalnost. Ohranite preprostost.

5. Pokažite, ne povejte.


Ne naštevajte le vaših uspehov, temveč namesto tega pokažite, kako ste prekašali pričakovanja. Kaj se bolje sliši – »V prodaji sem dosegel 500 tisoč € dobička,« ali »Prodajo sem presegel za 100 tisoč € in ustvaril 500 tisoč € prometa.«? Oboje se sliši impresivno, a informacije morate podati v kontekstu – kaj pa, če ste predlani prodajali v vrednosti milijon evrov? Drugi primer prikaže, da ste presegli pričakovanja in da predstavljate pravo konkurenco.

6. Znebite se naslova.


Če je prva stvar, ki jo kadrovik prebere v vašem življenjepisu, nepovezana s službo, na katero se prijavljate, lahko pozabite na povabilo na razgovor. Da bi bralce obdržali, imate dve možnosti – spreminjajte življenjepis za vsako prijavo ali pa se naslova znebite.

7. Bodite pozorni na kraj, kjer služba poteka.


Nekateri delodajalci ne želijo zaposlovati ljudi, ki prihajajo iz drugih mest, saj jim to predstavlja večji strošek. Če vseeno želite poskusiti, povejte razlog, zakaj bi vam bila vožnja ljubša opcija. Omenjeno pokaže, da niste storili napake s tem, ko ste se prijavili na delovno mesto, ampak da ste si podrobno prebrali razpis, delodajalec pa v primeru, da želi »domačina«, z vami ne bo izgubljal časa.

Sodelavci portala MojeDelo.com smo za vas pripravili zaposlitveni priročnik, s katerim vam želimo pomagati do učinkovite iskanja vaše naslednje zaposlitve.


PREBERI VEČ


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela