Materinstvo in delovna razmerja

24.4.2020


Ameriški kongres je leta 1978 sprejel zakon o prepovedi diskriminacije zaposlenih zaradi nosečnosti ter prvi odprl pot, po kateri bi dokončno zavarovali osnovne pravice materinstva na delovnem mestu. Skupaj z vedno več ženskami na trgu dela se splošni predpisi zakona uveljavljajo tudi drugod po svetu.

Ameriški kongres je leta 1978 sprejel zakon o prepovedi diskriminacije zaposlenih zaradi nosečnosti ter prvi odprl pot, po kateri bi dokončno zavarovali osnovne pravice materinstva na delovnem mestu. Skupaj z vedno več ženskami na trgu dela se splošni predpisi zakona uveljavljajo tudi drugod po svetu.
Diskriminacija zaposlenih zaradi nosečnosti je v Sloveniji prepovedana z Zakonom o delovnem razmerju, po katerem delodajalec od kandidatke za zaposlitev ne sme zahtevati podatkov o nosečnosti, načrtovanju družine ali drugih vprašanj, ki niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem.

Še vedno se na trgu dela pojavljajo delodajalci, ki zaradi obsega dela in same organizacije delovnega okolja mlajše ženske ne zaposlijo, predvsem zaradi prepričanja, da bo v nekaj naslednjih letih izkoristila bolniški stalež ali celo dva in tako povzročila ponovno reorganizacijo njenega dela.

Na MojeDelo.com pa poudarjajo, da prihajamo v obdobje, ko na trgu dela že danes kronično primanjkuje primernega kadra za določena delovna mesta. Iz postopkov zaposlovanja, ki jih spremljajo pri njihovih strankah, ki na največjem zaposlitvenem portalu v Sloveniji, oglašujejo, lahko rečejo, da je te diskriminacije vedno manj.

»Prosto delovno mesto je za podjetje strošek in delodajalci se vedno bolj zavedajo, da so zaposleni ključnega pomena pri doseganju uspeha. Po zaposlitvi načeloma v 6 mesecih zaposleni dosega 100 % pri delu. Če upoštevamo še dejstvo, da se delovna mesta oblikuje tako, da delodajalcu prinašajo vsaj trikratnik dohodkov glede na njegovo mesečno plačilo, zaposleni zelo hitro pokrije tako stroške kadrovanja in zelo pomembno doprinaša k uspehu podjetja,« trdijo na MojeDelo.com in dodajajo: »Delodajalci se lahko odločijo, da ne bodo zaposlili osebe zaradi neštetih razlogov, eden izmed njih je tudi ta, da osebe ne zaposlijo prav zaradi porodniškega dopusta. Žal res, obstajajo podjetja, kjer morda ne vidijo širše slike, kaj takšna oseba lahko doprinese podjetje v obdobju, ko je na delovnem mestu, še posebej v obdobju, ko je primernih kandidatov vedno manj.«

O zaposlovanju mladih predstavnic ženskega spola, za katere lahko površno ocenimo, da bodo v naslednjih letih razmišljale o naraščaju, smo vprašali tudi kadrovice slovenskih podjetij, ki takšen kader zaposlujejo:

“Marčevski prazniki (dan žena, materinski dan) nas nežno opozarjajo na večplastno funkcijo, ki jo ima ženska v svojem življenju – ženska, partnerica, mama, sodelavka, prijateljica,… in ki se je zavedamo tudi v skupini Mlinotest. Podatek, da smo samo v letu 2017, na različne pozicije v skupini, zaposlili kar nekaj mladih žensk, ki so mame majhnih otrok ali bi materinstvo lahko kmalu izkusile, odraža naklonjen in pozitiven odnos Mlinotesta do področja zaposlovanja mladih iskalk zaposlitve.«

Ana Furlani, kadrovska služba, Mlinotest d.d.

»Karierni potencial ženske skupaj z vlogo mame v današnjem svetu je veliko bližje, kot je bil še slabo desetletje nazaj. Tudi naše okolje vedno lažje sprejema dejstvo združljivosti poslovnega in zasebnega dela življenja. Vsekakor pa ima velik delež tudi podpora na strani ožje in širše družine. Predvsem ne sme biti izhodišče odločitve: ali eno ali drugo. Temveč, kako združiti oboje. Morda klišejsko, a vendarle resnično – delo mora biti hobi. Saj se poslovno in zasebno prepletata le kadar opravljaš delo, ki vzbuja strast, zadovoljstvo ob rezultatih in doseženih ciljih in posledično učinkovitost.«

Renata Zadravec, Vodja HR, Montecristo SL d.o.o.

“V našem podjetju ne toleriramo nobene diskriminacije. Verjamemo, da spol ali pa starost nista ključna za kvalitetno opravljanje delovnih nalog. Smo družbeno odgovorno podjetje in čeprav je dobiček eden od ciljev podjetja, še zdaleč ni najpomembnejši. Zavedamo se, da uspešno podjetje predstavljajo predvsem zadovoljni zaposleni. Vsak dan se skupaj trudimo, da ta cilj dosežemo, vendar na zadovoljstvo vpliva tudi zadovoljstvo z zasebnim življenjem, kamor sodi tudi družina. V podjetju imamo zaposlenih zelo veliko mladih sodelavk, nekatere so že mlade mamice, druge verjetno še bodo. In veseli smo za vsako izmed njih.”

Urša Stanovnik, HR specialist Atlantic Grupa

Na MojeDelo.com pa so pripravili tudi smernice za zaposlene in delodajalce, kako najbolje načrtovati porodniški dopust, ki delodajalca in ekipe sodelavcev ne postavi v senco, bodočega starša pa pripravi na odsotnost od dela.

Preverite, koliko porodniškega dopusta vam pripada

Preden se materniški dopust prične, je dobro preveriti, kakšna je organizacijska politika glede tega, koliko dopusta staršu pripada

Ustvarite načrt dela

Mesec dni pred odhodom vprašajte delodajalca o pomoči pri načrtovanju dela, ki ga bo drug zaposleni prejel namesto vas.

Ocenite odnos z delodajalcem

Glede na odnos, ki ga imate z vodjo, morate sami presoditi ali se je o tem, če se boste na delo vrnili s polovičnim delovnim časom, ali pa boste sprva nekaj časa raje delali od doma, dobro z njim pogovoriti.

Dosegljivost med porodniškim dopustom

Čeprav je delo med porodniškim dopustom nezakonito, je dobro dati sodelavcem in vodji vedeti, ali ste vseeno dosegljivi.

Opravite video klic

V večini je dolžina porodniškega dopusta daljša od treh mesecev, zato je ustrezno na vsake toliko opraviti video konferenco ali pa se na dva do tri mesece pojaviti na sedežu podjetja.

Vrnite se postopoma

Prvi mesec dela lahko vsebuje veliko mero psihološkega pritiska, zato priporočamo, da v delo vstopite počasi.


Preberite si: Nove oblike dela za mlade mamice.


O Styria Digital marketplaces, d.o.o.

Styria digital marketplaces, d.o.o. je del skupine Styria Media Group AG, ki je v slovenskem prostoru prisotna z največjim zaposlitvenim portalom MojeDelo.com, največjim spletnim oglasnikom bolha.com ter z deležem v časopisni hiši Dnevnik, d. d.

MojeDelo.com je največji slovenski zaposlitveni portal. Na njem najdete informacije o prostih delovnih mestih in napotke za karierni razvoj. Ponudnikom del je omogočen učinkovit kanal za komuniciranje s trgom dela, karierno usmerjenim iskalcem pa številna orodja in storitve za karierni razvoj in iskanje zaposlitve. Za neposreden stik med delodajalci in iskalci zaposlitve skrbimo že od leta 2004. S strokovno dolgoročno raziskavo Ugled delodajalca merimo moč blagovne znamke delodajalcev in podeljujemo nazive za tiste z največjim ugledom, s kariernimi dogodki MojeDelo.com pa delodajalce uspešno združujemo s pravimi sodelavci in ponujamo najbolj praktične nasvete za vse. Z največjo raziskavo o plačah v Sloveniji Plača.si gradimo nacionalno bazo dohodkov ter z razvojem novih orodij sledimo trendom kadrovanja ter v ospredje postavljamo ne proces, temveč dobre kandidate.


Izberi področje dela