Miti in resnice o iskanju zaposlitve po 45. letu

2.9.2021


Z leti pridobimo izkušnje, zrelost in modrost – na delovnem mestu zelo cenjene lastnosti. Drži? Seveda drži. Drži pa tudi, da se z leti oblikujejo napačne predstave in prepričanja, ki vas lahko na vaši karierni poti ovirajo in stanejo izpopolnjene kariere.

Nanizali ste več kot desetletje, dve ali tri delovnih izkušenj. Razvili ste dragocen nabor spretnosti, široko mrežo poznanstev in veliko izkušenj, ki bi vam jih mnogi zavidali. Zakaj se torej bojite iskati službo po 45. letu? Vas je strah, da vas bodo imeli za stare ali da se jim boste zdeli predragi, se bojite, da nikjer ne bo tako, kot je na sedanjem delovnem mestu?


Vsi, tudi če vam pokoj že močno diha za ovratnik, si zaslužite, da ste ob upokojitvi izpopolnjeni v svojem delovnem življenju. To pomeni, da morate preglasiti vse tiste strahove, ki vam govorijo, da je bolje ostati na sedanjem delovnem mestu kot pa se truditi z iskanjem nečesa novega. Kateri so torej najpogostejši miti, ki ovirajo iskalce zaposlitve, ki so stari več kot 45 let?


Mit: Prestar sem za novo službo.

Resnica: Ko se začnemo spraševati o svoji starosti, je čas za dolg pogovor s samim seboj. Osredotočite se na širino vaših izkušenj in zrelost ter na to, da iz vas še vedno vejeta navdušenje in vitalnost. Delodajalec ne bo posvečal veliko pozornosti vaši starosti, če se boste predstavili kot oseba, ki je sposobna, ambiciozna in vedno seznanjena z novostmi.

Mit: Poznanstva so edina pot do zaposlitve.

Resnica: Odlično je, če poznamo koga v panogi, v kateri želimo delati, vendar gre tudi brez tega. Mreženje, spremljanje oglasov in povezovanje z iskalci kadrov so odlične metode za iskanje zaposlitve. Iskanja dela se lotite učinkovito – prepričajte s svojim življenjepisom in navdušite na razgovoru za službo.
Prosta delovna mesta lahko spremljate na našem portalu.

Prosta delovna mesta

Mit: Imeli me bodo za manj storilnega od mlajših kandidatov.

Resnica: Društvo za upravljanje s človeškimi viri ugotavlja, da med naraščanjem starosti in padanjem delovne storilnosti ni povezave. Bodite inovativni in pokažite svojo sposobnost vodenja, uresničevanja stvari, povečevanja storilnosti z izboljšavami procesov ali sistemov in varčevanjem podjetja.

Mit: Ne bom zadovoljen z manj odgovornostmi.

Resnica: Preizkusite in boste videli. Če menjavate kariero in se zaradi pomanjkanja nekaterih izkušenj prijavljate na nekoliko nižji položaj, vam bo na začetku morda težko, a »počitek« in priložnost za postopno usvojitev novih znanj sta lahko marsikdaj zelo koristna.

Mit: Moja finančna pričakovanja se jim bodo zdela previsoka.

Resnica: Pretehtajte svoje izkušnje, povpraševanje po vaših spretnostih na trgu in kako dobri ste pri svojem delu. Delodajalcu pojasnite tudi vaše odgovornosti in kako vestni ste bili pri svojem dosedanjem delu. Če bo delodajalec z vami pridobil, ne skrbite, povejte svojo ceno – čas je, da se o pričakovanjih glede plače iskreno pogovarjamo. Svojo vrednost na trgu dela preverite na Plača.si.

Mit: Prepozno je za korenite spremembe.

Resnica: Nikoli ni prepozno za rast in razvoj. Vedno je dovolj časa, da se naučite novih spretnosti.
Programirajte se za uspeh in vložite v svoj strokovni in osebnostni napredek. Ker pa ima vsak svojo opredelitev uspeha, sami določite, kaj je uspeh, in se ne primerjajte z drugimi, ampak le sami s seboj. Preberite več o tem, kaj zares šteje - znanje, izkušnje ali osebnost.

Mit: Trg je zasičen z mladimi iskalci zaposlitve, zato ne smem biti izbirčen.

Resnica: Trg dela je res zasičen. Toda če razmišljate o delu, ki ga ne želite opravljati, nimate veliko možnosti, saj zanj tekmujete z iskalci zaposlitve, ki si ga zares želijo. Iščite zaposlitev, ki vas veseli. Izrazite svoje cilje, kakšna so vaša zanimanja in strasti, nato pa preverite, ali bi zaposlitev na teh področjih ustrezala vašim izkušnjam in veščinam. Pri delu, ki vas veseli, boste bolj uspešni, kar bodo opazili tudi delodajalci.

Mit: Moj nadrejeni, ki je mlajši od mene, mi bo povzročal težave.

Resnica: Generacijske razlike ne smejo biti razlog za slabo opravljeno delo. Ne bojte se let vašega nadrejenega, raje občudujte njegove dosežke. Veliko se lahko naučimo drug od drugega, in če boste pomembno prispevali k uspešno opravljenemu delu, naj vas ne skrbi, koliko je star vaš nadrejeni. Za lažje razumevanje, zakaj prihaja do razlik, si oglejte zapis o generacijskih razlik na delovnem mestu.


Starost so samo številke! Vedno je čas za spremembe in korak naprej k pridobivanju novih veščin ali znanj, ki ste jih vedno želeli usvojiti. 
Ne ustrašite se tveganja in pokažite pripravljenost za učenje, saj si boste tako veliko lažje utrli pot do novih priložnosti. Ste dovolj izkušeni, da veste, kako uporabiti veščine in znanja ter z njimi kar najbolje opraviti delo? Naj se to izraža v vaši samozavesti in pristopu k novim izzivom na trgu dela.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Primeri uspešnega življenjepisa: Katero obliko izbrati?
3. Izkušnje, znanje ali osebnost - kaj zares šteje?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela