Najbolj iskana delovna mesta ta hip

29.3.2021


Kljub pandemiji in porušenemu ravnovesju na trgu dela, v zadnjih mesecih beležimo porast povpraševanja po določenih kadrih. Katerih, preverite v nadaljevanju.

Pandemija covida-19 je pomembno vplivala na velik upad povpraševanja po profilih v gostinstvu, turizmu in potovanjih, smo pisali v članku Trendi zaposlovanja v letu 2021, kjer smo nanizali panoge v katerih so bila podjetja primorana okrniti delovno silo. Tokrat, pa se osredotočamo na panoge kjer se je potreba po novih kadrih povečala – v nadaljevanju izpostavljamo tista delovna mesta, pri katerih smo v zadnjih mesecih opazili povečanje povpraševanja.


NAJBOLJ ISKANI PROFILI

Najbolj iskani profili prvih treh mesecev leta 2021 glede na število oglasov.
  1. PROIZVODNI DELAVEC
Povprečna bruto plača: 994 EUR 
Delo v proizvodnji vključuje razna fizična dela. Od kandidatov se pričakujejo delavnost, upoštevanje navodil nadrejenih, natančnost in doslednost. 

  1. PRODAJALEC
Povprečna bruto plača: 1.010 EUR
V mislih imamo delovna mesta v trgovini. Za razliko od prodajnih svetovalcev in komercialistov se za to delovno mesto ne zahteva tako visoka prodajna sposobnost. Od prodajalcev se pričakujeta prijazen odnos do strank in posluh za njihove potrebe.

  1. DELAVEC NA STROJIH 
Povprečna bruto plača: 1.210 EUR
Od kandidatov se pričakujeta natančnost in doslednost. Za to delovno mesto se običajno zahteva izobrazba tehnične smeri ali predhodne delovne izkušnje.

  1. SKLADIŠČNIK
Povprečna bruto plača: 1.069 EUR
Za delo skladiščnika se v večini primerov zahtevata vozniški izpit za viličar in izpit kategorije B ali C. Potrebno je osnovno znanje uporabe računalnika.

  1. KOMERCIALIST
Povprečna bruto plača: 1.195 EUR
Na glede na to, ali se prodaja fizičnim osebam ali podjetjem, na terenu, v pisarni ali po telefonu, se za vsa delovna mesta zahtevajo enake kompetence – prodajne in komunikacijske sposobnosti in visoka ciljna usmerjenost.

  1. MESAR
Povprečna bruto plača: 1.010 EUR
Za to delovno mesto je potrebna izobrazba živilske smeri, pogosto pa podjetja zaposlujejo tudi kandidate druge smeri. Nujno je upoštevanje higienskih standardov. Tisti, ki delajo za prodajnim pultom, morajo imeti smisel za delo s strankami.

  1. DIPLOMIRANI INŽENIR STROJNIŠTVA
Povprečna bruto plača: 1.764 EUR
Diplomirani inženirji strojništva so zadolženi za konstruiranje proizvodnih linij, strojev in razvoj novih izdelkov. Delovna mesta in posebne zahteve zanje se med sabo razlikujejo glede na specifično področje dela.

  1. DELAVEC NA CNC-STROJIH
Povprečna bruto plača: 1.269 EUR
Za delo na CNC-strojih se zahteva specifično znanje, ki se razlikuje glede na zahtevnost delovnega mesta. Nekaterih kompetenc se je mogoče priučiti, medtem ko se od programerjev CNC-strojev zahteva napredno znanje programiranja v zato namenjenih programih.

  1. PRODAJNI PREDSTAVNIK
Povprečna bruto plača: 1.958 EUR
Prodajni predstavnik je običajno zadolžen za prodajo storitev ali blaga v določeni regiji, kjer vodi celotni prodajni process. Pripravi strategijo prodaje in skrbi za dosego zastavljenih ciljev. Od kandidata se pričakuje zelo dobre prodajne sposobnosti, ciljno usmerjenost, komunikacijske sposobnosti in sposobnost navezovanja ter ohranjanja stikov.

  1. INFORMATIK
Povprečna bruto plača: 1.862 EUR
Skrbi za nemoteno delovanje informacijskih sistemov, varnost podatkovnih zbirk, delovanje strežnikov in podobno. Od kandidatov se pričakuje poznavanje operacijskih sistemov Windows, Linux, administracije Oracle, Microsoft SQL Server ali drugih podatkovnih zbirk.


HR-specialisti MojeDelo.com svetujemo: Glede na število oglasov po posameznih industrijah lahko vidimo kratkoročen trend, na katerega pa naj se ne bi zanašali pri načrtovanju kariere, ki je mnogo daljša kot leto ali dve.V prvih treh mesecih leta 2021 so delodajalci na MojeDelo.com iskali še enkrat toliko proizvodnih delavcev, kot v istem obdobju lanskega leta, skupaj več kot 300 novih proizvodnih delavcev. Podobno se je več kot za enkrat v letu 2021 povečalo povpraševanje po delavcih na strojih, za katere se je razpisalo preko 100 oglasov več kot v lanskem letu. V letošnjem letu je povpraševanje po mesarjih narastlo za 85 odstotkov – delodajalci tako iščejo nekoliko manj kot 100 mesarjev več kot v prejšnjem letu. Za več kot enkrat toliko pa je narastlo povpraševanje po diplomiranih inženirjih strojništva, za katere se je odprlo 75 prostih delovnih mest več kot v lanskem letu. Ostali poklici na seznamu so bili po večini že pred ukrepi na seznamu deficitarnih poklicev.


MojeDelo.com slovarček – DEFICITARNI POKLICI:

Deficitarni poklici so tisti, v katerih primanjkuje kadra, ki je ustrezno usposobljen za neko delo. Na trgu dela se to kaže v tem, da je povpraševanje po delavcih večje, kot je dejanska ponudba določenih poklicev. Industrije, ki potrebujejo posebej specializirano delovno silo, si prizadevajo zapolniti delovna mesta s kvalificiranimi kandidati, ki imajo določen nabor spretnosti in sposobnosti, zato so za veliko teh delovnih mest pripravljeni ponuditi določene ugodnosti za spodbujanje dolgoročnega obstoja teh poklicev.Delodajalci pri kandidatih iščejo predvsem prilagodljivost

Delodajalci zaradi hitrih sprememb pri kandidatih iščejo predvsem prilagodljivost in pripravljenost na usvajanje novih znanj, kar jim zagotavlja konkurenčnost na trgu.


Razmišljate o prekvalifikaciji svojih znanj? Ugotovite, kaj vam prinaša osebno zadovoljstvo. Kadar svoje delo opravljate s strastjo in navdušenjem, boste svoja znanja bolj pripravljeni nadgrajevati. OPRAVITE PSIHOMETRIČNO TESTIRANJE!Zagotovo je ena od izjemno zaželenih sposobnosti današnjega delovnega okolja zmožnost hitrega prilagajanja spremembam. Danes prodajamo v trgovini, jutri na spletu. Danes postrežemo kavo na mizo, jutri pripravimo kavo za na pot. Naši starši ali celo stari starši so pogosto celo življenje opravljali svoj poklic v istem podjetju. Danes na to ne moremo več računati, zato vam HR-specialisti MojeDelo.com svetujemo, da usvojite zmožnost hitrega usposabljanja in posledično menjave področij dela. Od kandidatov se namreč pričakuje vse več. Ravno zato podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, vlagajo v nenehna dodatna izobraževanja zaposlenih, se pa od iskalcev zaposlitve pričakuje, da za svoje izpopolnjevanje tehničnih znanj poskrbijo tudi sami.

* Pri analizi trendov so upoštevani mesci januar, februar in marec za leti 2020 in 2021. V prvih dveh mesecih lanskega leta še ni bilo posebnega vpliva na trg zaposlovanja zaradi epidemije in ukrepov, ki so se pojavili z marcem 2020.Nasvet je za vas napisal: Aleš Kavčič, HR specialista MojeDelo.com

"Zanima me raziskovanje nezavednih miselnih vzorcev in vpliv le teh na kariero. Ukvarjam se s kariernim svetovanjem, saj uživam, ko iskalcem zaposlitve pomagam do zastavljenega cilja."

Preberite tudi:

1. Trendi zaposlovanja v letu 2021


Izberi področje dela