Najboljša strategija pri iskanju zaposlitve, ki ste jo najverjetneje spregledali

26.3.2019


Če imate občutek, da vaša trenutna strategija pri iskanju zaposlitve ni obrodila sadov, je čas, da jo spremenite. Ste kdaj razmišljali o tem, da bi se vrnili k svojemu preteklemu delodajalcu?

Anketa, ki so jo izvajalu v podjetju monster.com, je prišla do ugotovitev, da se je kar 30 % že vprašanih vrnilo k svojemu bivšemu delodajalcu, 51 % vprašanih pa je dejalo, da so že razmišljali o tem. In veste kaj? To je dejansko zmagovalna kombinacija tako za vas, kot za vašega nadrejenega.

Najverjetneje si mislite, da ste odšli z razlogom, in se sprašujete, zakaj bi se sploh vrnili. Niste bili zadovoljni s plačilom ali z nadrejenim? Pozor - to se je lahko v tem času že spremenilo. Morda je podjetje spremenilo strategijo dela in kadrovanja.

V spodnjih vrsticah si preberite tri prednosti vračanja v staro gnezdo.

Imate dobre možnosti, da vas spet zaposlijo
Bivši delodajalec vas bo prej opazil, če boste poslali življenjepis, in takoj boste imeli prednost pred drugimi kandidati, ki so se prav tako prijavili na razpisano delovno mesto. Takoj boste prišli v ožji krog izbora in večje možnosti boste imeli, da vas zaposlijo. Razen, če ste dobili odpoved zaradi krivdnih razlogov. V tem primeru ta ugotovitev ne velja.

Tretjina delodajalcev je mnenja, da je najti pravega kandidata za prosto delovno mesto težka naloga, zato bodo veliko raje zaposlili nekoga, ki ga že poznajo in vedo, da dobro dela.

Vrnili se boste kot heroj - in takšna bo tudi plača
Priznajmo si - dlje časa, ko ostajate v enem podjetju, manjši je odstotek višanja mesečnih prihodkov. A ne boste verjeli - najbolje gre tistim, ki se vrnejo, saj lahko v tem primeru zahtevajo boljše plačilne pogoje.

Takoj, ko ste odšli iz starega delovnega mesta, so iskali namestnika, ki bi lahko delo opravljal tako dobro, kot ste ga vi. So ga našli ali že dober čas iščejo pravega? Zapomnite si - v času, ko vas ni bilo, ste pridobili nekaj novih spretnosti in delovnih kompetenc, zato lahko brez težav zahtevate boljšo plačo, saj imate dobro podlago za to.

Hitra vrnitev na stare tire
S povratkom na staro delovno mesto pridete v organizacijo, kjer vas vsi poznajo, zato ne boste imeli težav pri ponovni aklimatizaciji na podjetje in sodelavce. Kadrovski strokovnjaki so celo mnenja, da je poznavanje delovnega okolja eno od večjih prednosti, ki jih ima lahko kandidat.

Seveda ne gre pričakovati, da boste že prvo minuto obvladovali celoten položaj. V času vaše odsotnosti se je marsikaj spremenilo, zato se morate pripraviti na novo učenje in sprejemanje novih vlog. A v vsakem primeru bo ta faza krajša, kot če bi pristali v enem popolnoma novem podjetju.

Veste, kako delujejo interne platforme, kaj se ceni, čemu se morate izogibati, kako morate postopati v težavnih situacijah … To je pozitivna stvar tako za vas, kot za delodajalca, saj bo z vami porabil manj časa, kot bi ga, če bi moral uvajati novo osebo.


Izberi področje dela