Namigi, da ste blesteli na razgovoru za delo

24.1.2023


Razgovor za službo je sicer vznemirljiva, predvsem pa stresna izkušnja. Pomislite, koliko ur ste porabili, da ste podjetje temeljito raziskali, si pripravili premišljene odgovore na težka vprašanja, izbirali obleko in svoj nastop tudi povadili z najboljšim prijateljem.

Na samem razgovoru ste bili zbrani in mirni, zdaj pa se nervozno sprašujete, kako dobro je potekalo. Se je vodja zaposlovanja mrščila, ker ji niso bili všeč odgovori ali se samo ni počutila dobro? Da bo mera polna, se vam po več kot 24 urah nihče od morebitnega delodajalca ne odziva – ali je to slabo?

Na srečo obstaja nekaj namigov, kako dobro ste se odrezali, tako da boste lahko hitro ugotovili, ali ste prav tisti kandidat, ki mu je uspelo dobiti službo ali ne.

#Razgovor je bil dolg

Zaposlovalci in vodje zaposlovanja ne marajo izgubljati časa. Če menijo, da niste prava oseba za delo, bodo razgovor skrajšali oziroma zaključili po hitrem postopku. Včasih je za obstoječe okoliščine možna več kot ena razlaga. Če se je vaš razgovor zaključil prej, kot ste pričakovali, je morda nujna zadeva zahtevala takojšnjo pozornost vodje zaposlovanja. Razgovor, ki traja dlje, kot ste pričakovali, lahko pomeni, da ste se izkazali – četudi se to ne zgodi, to še ne pomeni, da ste izpadli.


#Imate občutek, da kadrovik uživa med pogovorom z vami

Bodite pozorni na govorico telesa in splošno vedenje vodje zaposlovanja. Če je videti sproščen, zatopljen v tok pogovora in osredotočen na vas, je to že nekaj dobrih namigov, da ste se na razgovoru dobro odrezali. Toda skušajte se brzdati in ne sklepati predaleč v obratno smer. Če je vodja zaposlovanja raztresen, je možno, da se je že odločil in le preverja področje. Ena od možnosti je tudi, da so na delu drugi dejavniki – stres, časovni okvir ali bolezen. Ostanite profesionalni in se potrudite ostati osredotočeni na razgovor.


#Zastavili so vam nekaj težkih in nepričakovanih vprašanj

Če vam kadrovik na razgovoru zastavi nekaj tehnično težkih vprašanj, to ne pomeni, da vas skuša pretentati. Običajno je namen takšnih vprašanj oceniti, kako pristopite k nepričakovanim okoliščinam. Odgovor na zahtevno vprašanje nudi bodočemu delodajalcu vpogled v vašo ustvarjalnost in sposobnost spoprijemanja s pritiskom – nekaj, česar vaš življenjepis, ne glede na to, kako popoln je, ne more nikoli narediti tako učinkovito.


#Razkazali so vam delovne prostore in vam predstavili druge zaposlene

Rutinski ogled pisarne, ki ga opravite s kadrovikom, ima manjšo težo kot improviziran ogled, ki ga z vami opravi vodja zaposlovanja. Če si je delodajalec vzel čas in se z vami sprehodil po pisarni ter vam medtem predstavil tudi nekaj zaposlenih, pomeni, da vas vidi kot del ekipe. V tem primeru izkoristite to priložnost in poskrbite, da boste naredili dober vtis na svoje bodoče sodelavce, hkrati pa lahko zaznate, kakšna je kultura podjetja.

Obstajajo znaki, po katerih lahko sklepamo, da nam je šlo na razgovoru dobro. Jih znate prepoznati?

#Kadrovik vam je predstavil podjetje in osvetlil pozitivne strani vašega delovnega mesta

Kadar se vodja zaposlovanja poglobi v podrobnosti o plačilu, prednostih podjetja, ugodnostih in pisarniški kulturi, vam poskuša prodati položaj, za katerega se potegujete. Na tej točki se lahko opomnite, da medtem ko kadrovik opravlja razgovor z vami, tudi sami opravljate razgovor z njim.


#Zastavili so nekaj konkretnih vprašanj glede prehoda

Postopek zaposlovanja se ne zaključi z razgovorom. Pred zaposlitvijo je treba običajno predložiti tudi dokumentacijo (zdravniško spričevalo, potrdilo o nekaznovanosti itn.), največkrat pa je treba upoštevati tudi odpovedni rok, ki se razlikuje od podjetja do podjetja. Če je vodja zaposlovanja želel izvedeti podrobnosti glede pridobitve dokumenta ali vas povprašal, s katerim datumom bi lahko začeli, je to nekaj dobrih namigov, da razmišljajo o vaši kandidaturi.


#Pojasnili so korake, ki sledijo – s časovnim razporedom

Če so vam že določili datum za drugi krog, še preden ste zapustili prvi krog razgovorov, to nedvomno pomeni, da ste razgovor za službo opravili z odliko. Če je bil kadrovik natančen glede pričakovanj in vaših odgovornosti, je to še en namig, da ste dober kandidat za službo.


Še vedno ne veste, ali ste blesteli na razgovoru za službo? Če se po razgovoru počutite dobro, je ta uspel. Dobro počutje v tem kontekstu pomeni kot čudovit občutek v pričakovanju pozitivnega odgovora in ne 'dobro', ker ste olajšani, da se je razgovor zaključil. Stvar, na katero je treba prav tako biti pozoren med razgovorom – ne pozabite opazovati.

Bodite pozorni na morebitne rdeče zastavice – če vodja zaposlitve slabo govori o osebi, ki jo boste zamenjali, ali ne zna razložiti, kakšne zadolžitve vas čakajo na tem delovnem mestu. Je morda med razgovorom ves čas preverjal svoj telefon? Razmislite, kako bi bilo sodelovati s takšno vodjo. Ne nazadnje pa je vseeno, kako samozavestni (ali ne) se počutite ob koncu razgovora. Dokler v rokah nimate konkretne ponudbe, so to le vaša ugibanja. Pustite se presenetiti.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Opravili ste razgovor za službo: kaj pa sedaj?
2. 10 vprašanj, ki jih lahko zastavite na razgovoru
3. 8 trikov, ki jih morate poznati, da ustvarite dober prvi vtis

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela