Nasveti uspešnih podjetnic za vašo javno podobo

15.6.2021


Pri osebni blagovni znamki gre za ustvarjanje javne podobe, ki si jo gradite prek vsakodnevne komunikacije, svojega dela in rezultatov ter tudi prek družbenih omrežij. Opisuje, kako izstopate iz množice in je javna projekcija določenih vidikov vaše osebnosti, veščin in vrednosti.

Pri tem, kako jih izpostaviti, predstaviti in uspešno graditi osebno blagovno znamko, vam tokrat svetujejo uspešne slovenske podjetniceSaša Zor, direktorica prodaje in marketinga hotela InterContinental Ljubljana; Karin Poravne, ustanoviteljica podjetja ElinorNastja Kramer Pesek, ustanoviteljica podjetja MalincaNeža Mlakar in Karmen Meze, ustanoviteljici podjetja La Popsi.


S pozitivno javno podobo tudi do višjega zaslužka.


Osebna blagovna znamka je torej opis drugih ljudi o vas, kadar niste fizično prisotni pri pogovoru. Imamo jo čisto vsi, vprašanje pa je, ali je takšna, kot si želite. Vprašajte se:

  1. Kako se ljudje pogovarjajo o meni, ko me ni zraven? 
  2. Kaj povedo, ko vas opisujejo? 
  3. Bi si želeli to spremeniti, popraviti? 

Kako zgraditi dobro javno podobo in izpostaviti svoje najmočnejše lastnosti?

Izberite si področje, na katerem ste najmočnejši, vam je blizu in na katerem se želite izkazati.


Pazite, da bosta vaša javna in zasebna podoba usklajeni.

»Menim, da je predpogoj za uspešno prezenco v prvi vrsti jasna vizija - kdo smo, kje smo, kdo želimo postati in kam želimo priti. V tej zvezi nato plemenitimo svojo vsebino in zgodbo širimo v svet,« pravi Saša Zor, direktorica prodaje in marketinga, hotel InterContinental Ljubljana. Pri tem še poudarja, da je dobro ime v majhnem prostoru, kot je Slovenija, ključnega pomena, in da je priložnost ravno v tem, da se glas hitro razširi. Konsistentna, premišljena pojavnost z jasnim fokusom vsekakor obrodi sadove.

Predvsem pa bodite to, kar ste; vaša javna podoba mora temeljiti na vaši pristni osebnosti, vključno z napakami. Pazite le, da bosta vaša javna in zasebna podoba usklajeni.

Na avtentičnost stavi Karin Poravne, ustanoviteljica podjetja Elinor Cosmetics, ki je Elinor že od samega začetka zasnovala kot »name brand«, torej, da za njim stoji sama. »To nam je zelo pomagalo«, pravi in dodaja, da ima pri ljudeh oziroma sledilcih na Instagramu zaupanje, saj jo poznajo po njeni iskrenosti in po tem, da ji kakovost res veliko pomeni.

Podoben pristop je ubrala tudi Nastja Kramer Pesek, ustanoviteljica podjetja Malinca, ki trdi, da se ji je zdelo logično, da kot podjetnica in lastnica podjetja stoji za blagovno znamko podjetja in izdelki. »Iz tega razloga sem začela graditi svojo blagovno znamko s pomočjo družbenih omrežij in s pojavljanjem v medijih ter na raznih dogodkih, izobraževanjih in mreženjih,« pojasnjuje.

Tudi Saša Zor je pristašica povezovanja, predvsem mentorstva, saj nam lahko, kot pravi, bolj izkušeni kolegi dajo globlji ali pa drugačen uvid v naše morda še neizkoriščene potenciale. »Povezovanje, komunikacija ter upati si – konec koncev so obžalovanja vredne večinoma le nerealizirane poteze,« še izpostavlja.

Enakega mnenja sta tudi Neža Mlakar in Karmen Meze, ustanoviteljici podjetja La Popsi: »Predvsem upajte si,« svetujeta in poudarjata, da »nikar ne čakajte, da bo vse popolno, ampak plavajte s tokom. Imejte zastavljen cilj ne pa zastavljene poti. Med tem pa se zabavajte in učite.«


Preverite, kako osem pravil gradnje osebne blagovne znamke uporabiti v praksi – prenesite vodnik po gradnji osebni blagovni znamki za vsakega izmed vas.In kaj je najpomembneje, ko ste še na začetku karierne poti?

»Nadobudnežem bi svetovala, da na prvo mesto postavijo avtentičnost, zaupanje in kakovost v vseh pogledih,« pravi Karin Poravne.

Nastja Kramer Pesek pa vsem polaga na srce, da čim prej izgubite tremo pred tem, da se izpostavite in delite svoje znanje, ter pokažete svoje kompetence in podjetje na svojih družbenih omrežjih ter ob udeležbi na različnih dogodkih, predavanjih in mreženjih. Z gradnjo lastne blagovne znamke lahko namreč dosežete bistveno hitrejšo prepoznavnost in večje zaupanje strank. »Prav tako se mi zdi pomembno, da se čim prej znebite strahu pred tem, da bi vprašali za pomoč ali nasvet podjetnike z več izkušnjami,« še pove.

Osebna blagovna znamka ali javna podoba lahko doprinese dodano vrednost k vaši storitvi.

»Intuicija naj bo podprta z razumom in analitiko, da lahko samozavestno zagovarjamo svoja stališča«, dodaja Saša Zor. Neža Mlakar in Karmen Meze pa pravita, da »ne gre zgolj za kariero, temveč za način življenja«.

Izpostavljajte svoje edinstvene in neponovljive lastnosti, pri tem pa se zavedajte, da boste uspešnejši, če boste utelešali družbeno zaželene vrednote. Da bi vam vaše najmočnejše točke prinašale prednost na trgu dela, morate postati vidni in vzdrževati svojo podobo v očeh vaših sodelavcev in mislih delodajalcev.
Proces grajenja osebne blagovne znamke je dolgotrajen in samo na dolgi rok zgrajena osebna blagovna znamka je kakovostna, zato bodite vztrajni in konsistentni.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kaj od študentov in dijakov pričakujejo najuglednejši delodajalci v Sloveniji?
2. "Ženske za enakopravno graditev kariere potrebujemo drugačne pogoje"

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela