Nasveti za bolj ustvarjalno razmišljanje

24.4.2020


V sodobnem času, ki je podvržen hitenju in hitremu kopičenju rezultatov in materialnih dobrin, je še posebno pomembno, da se usmerjamo k ustvarjalnemu razmišljanju. Se vam zdi, da nimate tega v sebi? Obstajajo številni načini, ki spodbujajo ustvarjalno razmišljanje. Preverite naše nasvete!

Domišljija je pomembnejša od znanja!  Je zapisal že eden največjih genijev tega sveta, Albert Einstein, ki je trdil, da je ustvarjalnost gonilna sila sveta. Ustvarjalnost in inovativnost sta temelja mnogih uspešnih podjetij. Pomislite na Apple, Pinterest, Amazon - vsi so na globalni trg prinesli nekaj novega in drugačnega. Spodbujanje ustvarjalnega razmišljanja zaposlenih lahko prinese velik uspeh organizacijam in posameznikom.

Sprostite ustvarjalne mišice
Nekaterim ljudem je ustvarjalnost prirojena, medtem ko se morajo drugi bolj potruditi, da bi pokazali svojo ustvarjalno stran - vendar to ne pomeni, da to ni mogoče. S pravimi orodji, okoljem in spodbudami lahko vsak dan sprostite svoje ustvarjalne mišice! Enako lahko spodbudite tudi svoje sodelavce. Če v podjetju zasedate odločevalski položaj, pa še toliko bolje - zelo pomembno je, da vodstvo organizacije svoje podrejene spodbuja k dajanju novih idej, zamisli in predlogov.

Pot do lastne ustvarjalnosti.

Prosti čas nameniti iskanju idej. V službi ste pogosto osredotočeni na delovne naloge in celoten poslovni proces, zato se ne morete sprostiti in poiskati drugačnih načinov za reševanje le teh. Za iskanje drugačnih rešitev si odtrgajte kakšno uro vašega prostega časa. Preglejte, kaj imajo povedati strokovnjaki iz drugih industrij, spremljajte konkurenco, poslušajte podcaste, berite intervjuje. Zjutraj si v zavetju svojega doma ob pitju kave, zabeležite ideje in misli, ki so se vam pojavile.

Zamenjajte okolje. Vsak dan v isti pisarni, z istimi ljudmi  9-17. Le kako bi lahko postali bolj ustvarjalni. Eden od nasvetov, ki jih ponujajo guruji ustvarjalnosti je, da se razmišljanja o delovnih nalogah lotite v čisto drugem okolju. Pojdite v muzej, na bližnji hrib ali na sprehod po gozdu – med tem pa razmišljajte o delu, ki ga morate opraviti. Zagotovo se vam bo utrnila kakšna sveža ideja.

Spremenite svoje delovne navade. Vsi poznamo naloge, ki jih lahko opravljamo z zaprtimi očmi. To so tiste, v katerih smo dobri. Sestavite si seznam nalog, ki jih lahko počnete brez razmišljanja, ter pomislite, kako lahko spremenite celoten postopek. Sprememba ne bo vedno pomagala, a vas bo prisilila v to, da vedno najdete nove in nove načine, da se izognete dolgčasu in rutini na delovnem mestu.

Spremenite delovni prostor. Delo v sivih pisarnah z umetno svetlobo zagotovo ni recept za ustvarjalni razmah! Ustvarjalno razmišljanje zahteva ustvarjalen prostor! Če niste v položaju, da bi lahko naredili velike spremembe v vaši pisarni, naredite majhne korake. Nekaj barve, kakšna rastlina, fotografija ali pa poster.


Pot do kolektivne ustvarjalnosti v podjetju.

Dajte idejam čas. Če niste ravno v marketinški panogi, dovolite idejam, da dozorijo. Le redki ljudje so lahko ustvarjalni na ukaz. Če potrebujete predloge, zasnove ali predstavitve o nečem, obvestite svoje zaposlene in jim dajte čas, da razmislijo. Predvidite sestanek in pošljite povabilo nekaj dni prej, v namenu napišite, da želite vsaj tri dobre ideje, ki bodo rešile neko težavo. Zagotovo bodo vsi povabljeni razmišljali o rešitvah. 

Povabite nove ljudi k soustvarjanju. Organizirajte seminarje, govorce in delavnice, v katerih bodo vaši zaposleni (in tudi vi) lahko spoznavali drugačne poglede na iskanje rešitev v vašem podjetju. Ni vedno nujno, da so delavnice in seminarji poslovno obarvani, lahko si omislite delavnice za lažje premagovanje stresa, meditacijo ali pa nekaj čisto tretjega - vse, kar širi obzorja, pomaga pri ustvarjalnem razmišljanju.  

Zmanjšajte strah pred neuspehom. Nekatere najbolj ustvarjalne ideje so pogosto nekonvencionalne in zaposleni se lahko bojijo, da bodo zasmehovani. Bodite v oporo, povratne informacije podajte na pozitiven način, tudi, če menite, da bi ideje, niso najboljše. To je prava pot za motiviranje zaposlenih. Kritika mora biti vedno konstruktivna, samo takšna je odličen temelj za prihodnje ideje in poslovanje podjetja. Z drugimi besedami, svojim zaposlenim pokažite, da ni čisto nič narobe s tem, da nam kdaj ne uspe v prvo.

Postanite središče navdiha

Navdihujte! Tako poslovno kot zasebno. Ni dovolj, da o ustvarjalnosti le razmišljate, ali se o njej pogovarjate! Svoje misli spravite v besede, besede v slike, slike v ideje. Novih podvigov se vedno lotevajte na drugačen način. Tako bodo tudi ljudje okoli vas, vključeni v razvoj idej, kar lahko vodi le do uspeha.


Izberi področje dela