Nasveti za zaposlovanje kadrov iz BiH

8.4.2020

Povej naprej

Se tudi vi, kot veliko podjetji v Sloveniji, soočate z vedno večjim izzivom pridobiti nov kader v vse bolj in bolj izpraznjenem kadrovskem bazenu v Sloveniji? Iščete načine, kako bi dopolnili in nagradili obstoječe ekipe zaposlenih v vaši organizaciji?

Ali ste vedeli, da je zaposlovanje državljanov BiH v Sloveniji zelo poenostavljeno zaradi podpisa sporazuma med državama o zaposlovanju?

Iskanje delavcev v tujini je v nekaterih panogah postalo običajna praksa. Širitev povpraševanja na trge nekdanje Jugoslavije je, glede na našo skupno zgodovino, logičen korak. Skozi stoletja je bilo priseljevanje na tem področju močno prisotno in še danes v Sloveniji obstaja močna diaspora iz držav bivše Jugoslavije. Kar je dodaten razlog za uspešno asimilacijo kandidatov v novo okolje.Zanimanje kandidatov po republikah bivše Jugoslavije za delo v Slovenije je izjemno

Konec lanskega septembra je bilo pri nas delovno aktivnih 86.014 tujcev, kar je 18,8 odstotka več kot konec predlanskega septembra. Odstotkovno gledano se je najbolj povečalo število delovno aktivnih državljanov Kosova, po številu pa so daleč v ospredju državljani Bosne in Hercegovine, kažejo podatki Statističnega urada RS. 
Podlaga za zaposlovanje državljanov BiH v Sloveniji je Sporazum, ki sta ga podpisala Vlada Republike Slovenije in Svet ministrov Bosne in Hercegovine in ki se uporablja od 1. 11. 2017. 

Delovna dovoljenjaNa podlagi tega sporazuma je za zaposlitev državljana BiH v Sloveniji potrebno delovno dovoljenje, ki ga izda Zavod za zaposlovanje. Takšno delovno dovoljenje se upošteva kot soglasje k enotnemu dovoljenju, ki ga izda upravna enota.

Pogoji za zaposlitev državljanov BiH po sporazumu:
•    da so kandidati kot brezposelne osebe prijavljeni najmanj 30 dni pri pristojnih javnih službah za zaposlovanje v Bosni in Hercegovini in so starejši od 18 let.
•    Da na trgu dela v Sloveniji ni ustreznih domačih kandidatov za ponujeno prosto delovno mesto.
•    Da delodajalec izpolnjuje zakonske pogoje za zaposlitev tujca (17. člen Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev).

Poklici, za katere se ne ugotavlja, ali obstajajo ustrezni kandidati v Sloveniji

Obstajajo poklici, za katere na Zavodu za zaposlovanje v postopku izdaje enotnega dovoljenja ali pisne odobritve podajo soglasje za zaposlitev brez ugotavljanja pogoja, da v evidenci brezposelnih ni ustrezne osebe:
•    varilec (koda 7212),
•    voznik težkih tovornjakov in vlačilcev (koda 8332),
•    orodjar (koda 7222),
•    strugar (koda 7223),
•    elektroinštalater (koda 7411),
•    zidar (koda 7112),
•    tesar (koda 7115),
•    kuhar (koda 5120),
•    elektromehanik (koda 7412),
•    strokovnjak za prodajo izdelkov in storitev informacijsko-komunikacijske tehnologije (koda 2434),
•    razvijalec in analitik programske opreme in aplikacij (koda 251),
•    strokovnjak za podatkovne zbirke in računalniška omrežja (koda 252).
 
Kako do kandidatov v BIHLani je MojeDelo.com prvič organiziralo Karierni sejem v Banja Luki in Sarajevu. Kandidati, ki so obiskali sejem, so bili pripravljeni in zainteresirani za delo. V Banja Luki smo v 7 urah zabeležili kar 1.300 obiskovalcev, kar je bilo visoko nad našimi pričakovanji.

Na letošnjem sejmu, ki bo 28. 3. v Banja Luki, pričakujemo vsaj 2.000 obiskovalcev. Za podjetja, ki bodo na dogodku iskala ustrezne kandidate, organiziramo vse potrebno, vključno s prevozom in namestitvijo.

Več informacij o kariernih sejmih v tujini ter že prijavljena podjetja, si lahko ogledate na Sajam zapošljavanja.
 PRIPOROČILO
Podoben sporazum stopa v veljavo meseca maja tudi s Srbijo. 14.2. pripravljamo sejem tudi v Srbiji, v Beogradu, kjer bomo slovenskim zaposlovalcem prav tako pomagali iskati podobne profile, kot jih bomo iskali tudi v Banja Luki.

Povej naprej

Izberi področje dela