Navada, ki jo imajo vsi uspešni poslovneži

6.1.2016


Vsak profesionalec ve, da gredo zdravje in uspeh z roko v roki. Ali ste vedeli, da je v ozadju vsake karierne poti skrivni plan, ki osebi pomaga do uspeha? Uspešni poslovneži jo že kot rutino postavljajo na prvo mesto. Tako imamo na primer direktorje velikih podjetij, ki vsak dan hodijo v fitnes, da vzdržujejo svojo moč, nekateri ljubijo tenis in plavanje, spet drugi pa kolesarjenje in pohodništvo. Zdravje igra ogromno vlogo pri poslovnem uspehu. Zakaj je temu tako?

S športom do kariernega uspeha

Vsak profesionalec ve, da gredo zdravje in uspeh z roko v roki. Ali ste vedeli, da je v ozadju vsake karierne poti skrivni plan, ki osebi pomaga do uspeha? Uspešni poslovneži jo že kot rutino postavljajo na prvo mesto. Tako imamo na primer direktorje velikih podjetij, ki vsak dan hodijo v fitnes, da vzdržujejo svojo moč, nekateri ljubijo tenis in plavanje, spet drugi pa kolesarjenje in pohodništvo. Zdravje igra ogromno vlogo pri poslovnem uspehu. Zakaj je temu tako?Produktivnost na delovnem mestu


Richard Branson, ustanovitelj Virgin Group, je mnenja, da mu vsakodnevna telovadba produktivnost dvigne za vsaj 4 dodatne ure. Ameriške raziskave kažejo, da je 77% vseh delavcev manj produktivnih ravno zaradi težav, povezanih z zdravjem.

Nasvet: Ameriške raziskave so pokazale, da produktivnost drastično pade po 50-urnem delovnem tednu, dokončno pa izgine po 55-ih urah – to pomeni, da nekdo, ki tedensko opravi 70 ur, ne stori nič več kot pa tisti, ki jih opravi 55. Spremenite namen teh dodatnih ur – namenite jih skrbi za svoje psihično in fizično zdravje.

Vodstvena moč


Vaša prepoznavnost in zdravje na delovnem mestu sta tesno povezana, ko je govora o profesionalnem ugledu osebe. Ali ste vedeli, da moške bolj skrbi njihov izgled kot pa služba?

Raziskave so pokazale, da zaposleni s stimulativnim večanjem plače, ki redno telovadijo, zaslužijo 9% več od povprečnega zaposlenega, ki ne telovadi. Tudi tistim, ki telovadijo od 1 do 3 krat na teden, se plača poviša za 5%.

Nasvet: Telovadbo jemljite kot povišico v službi.

Potovalna vzdržljivost


Večja uspešnost na delovnem mestu pogosto pomeni tudi povečano število poslovnih potovanj. Zgodnji jutranji leti in pozne poslovne večerje nižajo količino spanja, hrane in telovadbe. Veliko utrujenih zaposlenih trpi za stresom, ki ga povzroči hranjenje na poti.

Nasvet: S seboj imejte vedno energijske ploščice, v hotelskih sobah pa poskusite s kratko telovadbo, kot so trebušnjaki, skleci in podobne vaje.

Povezovanje


Nekoč je veljajo, da je čas za druženje in sklepanje prijateljstev najboljši med odmorom za cigareto, zdaj pa je vedno bolj v veljavi nova modna smernica, in sicer povezovanje v telovadnici ali športni dvorani. Službeni športni dnevi so postali zelo popularni, saj je dokazano, da povezujejo zaposlene bistveno bolj, kot katerakoli druga tehnika.

Nasvet: Poskusite sestankovati med hojo. Največje legende, kot so Steve Jobs in Mark Zuckerberg so se velikokrat posluževale takšnih migajočih sestankov.

Predsodki zaradi izgleda


Naj se sliši in bere še tako nefer, posamezniki s prekomerno telesno težo (z ITM nad 30) so plačani manj kot bolj suhi kolegi. Razlika pri ženskem spolu v tem primeru je večja kot razlika pri moškem spolu.

Nasvet: Poleg tega, da je prekomerna teža nezdrava, vas lahko stane tudi denarja in kariere. Veliko podjetij ponuja popuste v fitnes centrih v bližini, zato razmislite o tem, da bi to priložnost izkoristili.

Zdravje lahko izboljša našteta področja, prav tako pa boste ob zdravem načinu življenja tudi bolj srečni, hkrati pa boste pri delu uživali.

Na Portalu Znanja si poglejte, kako in s čim si lahko širite svoja obzorja, da boste bolj konkurenčni in lažje zaposljivi.


PORTAL ZNANJA


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela