»Ne vem, kaj bom počel/a v življenju in v katero poklicno kariero se bom spustil/a«

8.12.2015


Če sedaj še ne veste, katero delovno področje bi izbrali v prihodnosti, imate tri možnosti. Prva možnost je, da pustite izbran študij za leto ali dve, dobro razmislite in se nato odločite (ortodoksna možnost, ki pa ni nujno slaba). Lahko pa naprej študirate izbrani študij in se v višjih letnikih ali tekom študijskega leta odločite, ali boste s študijem nadaljevali ali ga zamenjali.

Kako izbrati pravo karierno pot

Če sedaj še ne veste, katero delovno področje bi izbrali v prihodnosti, imate tri možnosti. Prva možnost je, da pustite izbran študij za leto ali dve, dobro razmislite in se nato odločite (ortodoksna možnost, ki pa ni nujno slaba). Lahko pa naprej študirate izbrani študij in se v višjih letnikih ali tekom študijskega leta odločite, ali boste s študijem nadaljevali ali ga zamenjali.Če ste se odločili, da boste dokončali izbrani študij, imate pri gradnji bodoče delovne kariere tri možnosti:
• delo v smeri študija,
• delo v posredni povezavi s študijem ali
• popolnoma drugo delo, ki ne bo povezano z vašo izbrano študijsko smerjo.

Izbira delovnega mesta


Večina sveže izšolanih iskalcev zaposlitve po navadi želi opravljati delovno mesto, ki se navezuje na izbran študij. Če bo vaša strokovna kvalifikacija namenjena delu v točno določenih specifičnih dejavnostih, kot so na primer zdravstvo ali šolstvo, potem seveda ne boste imeli veliko manevrskega prostora.

Če bo vaša strokovna kvalifikacija takšna, da se bo lahko navezovala na več dejavnosti in panog, kjer bi lahko potrebovali vaše znanje, denimo, ekonomija in drugi družboslovni študiji, potem lahko razmislite tudi o delovnih mestih, ki so manj tipična za vaš bodoči poklicni profil. Tako lahko kot sociolog/politolog delate v trženju, kot pravnik lahko delate v medijih in stikih z javnostjo, kot agronom lahko delate v računalništvu in podobno.


Svetovalne pisarne vam lahko pomagajo


Obiščite svetovalno pisarno za kadre na vaši fakulteti (na primer na ljubljanski ekonomski fakulteti deluje CERŠ – Center za svetovanje in razvoj študentov) ali kakšne druge svetovalnice. Usposobljeni karierni svetovalci vam bodo lahko pomagali pri določanju vaših kariernih opcij, ki se skladajo z vašimi specifičnimi željami, potrebami in cilji, ki vam bodo nudile možnosti zadovoljstva v karieri.

Spremembe na trgu dela


Razmere na trgu dela se lahko bistveno spremenijo od dneva, ko se vpišete na določen študij, do dneva, ko ta študij zaključite. Tega se je treba zavedati. V začetku devetdesetih je bilo, denimo, za potrebe gospodarstva na voljo preveč strojnikov in premalo ekonomistov, dandanes je trend prej nasproten – iščejo strojnike, medtem ko je ekonomistov »malo morje«. Če na trgu ne potrebujejo vašega poklicnega profila, potem razmislite o spremembi kariere in se preusmerite v tiste dejavnosti, ki se širijo in kjer vedno znova »cvetijo« nova delovna mesta. Za spremembo karierne poti boste morali prevzeti temu primerno spremenjeno strategijo vdora na želeno področje dela, delovno mesto in podjetje. Če to zahteva prekvalifikacijo, se boste morali dodatno izobraževati.

Črtajte miselnost »Diploma bo dovolj, da bom lahko takoj zahteval/a dobro službo«


Veliko današnjih svežih diplomantov, ki so že tako prikrajšani za delovne izkušnje, zavrača »part-time« službe, ki nudijo številne finančne in karierne priložnosti, redne službe z nizko plačo, kjer pa obstajajo možnosti za napredovanje, ali sploh ne želijo pridobivati neplačanih delovnih izkušenj z opravljanjem prostovoljnih del, kar jim še dodatno otežuje njihov položaj.

Tudi če boste nekoč v določenem podjetju začeli z nizkega delovnega mesta, boste lahko, če se boste izkazali, čez čas napredovali na želeno delovno mesto. Zavedati se morate, da delodajalec ne more podeliti prevelikih delovnih odgovornosti mlademu diplomantu, ki nima delovnih izkušenj, kot jih lahko izkušenemu delavcu, ki ima morda nižjo izobrazbo, a ogromno delovne zgodovine.

Je vaš življenjepis pripravljen tako, da prepriča? Če niste prepričani v njegovo efektivnost, vam Aleš Kavčič, strokovnjak življenjepisov, kariernih ciljev in osebnostne vizije, lahko pomaga z napotki in nasveti.


NAROČI SVOJ TERMIN


Avtor: Damjan Palčič za MojeDelo.com


Izberi področje dela