Neprimerno vedenje na delovnem mestu? Kaj storiti?

19.4.2022


Podjetje predstavljajo delavci in so njegova največja moč. Delodajalci si želijo motiviranih, celovitih in dobro delujočih ekip, ker lahko samo na ta način dosežejo uspeh. Kadar pa je v ekipi nekdo, ki s svojim ravnanjem in vedenjem ruši dobro energijo in vzdušje v podjetju, je čas za ukrepanje.

Med neprimerna vedenja spada vsakršno nadlegovanje in trpinčenje na delovnem mestu:

 • Ustrahovanje na delovnem mestu je vsako ponavljajoče se in nerazumno vedenje, usmerjeno proti delavcu ali skupini delavcev, ki predstavlja tveganje za zdravje in varnost.
 • Nadlegovanje je vsako neželeno vedenje, povezano s katero koli osebno okoliščino, z učinkom ali namenom prizadeti dostojanstvo osebe ali ustvariti zastraševalno, sovražno, ponižujoče, sramotilno ali žaljivo okolje.
 • Spolno nadlegovanje je kakršna koli oblika neželenega verbalnega, neverbalnega ali fizičnega kontakta oziroma ravnanja ali vedenja spolne narave z učinkom ali namenom prizadeti dostojanstvo osebe, zlasti kadar gre za ustvarjanje zastraševalnega, sovražnega, ponižujočega, sramotilnega ali žaljivega okolja (neželeni dotiki, neprimerno strmenje, namigovanje in komentarji s seksualno konotacijo, kroženje spolno eksplicitnega gradiva, prošnje ali pritiski za seks, ponavljajoči se ali neprimerni predlogi na spletu, dejansko posilstvo, poskus posilstva ali spolni napad).
 • Trpinčenje na delovnem mestu je vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom.
 • Nesposobnost delovanja na delovnem mestu zaradi alkohola ali opojnih substanc.
 • Nasilje na delovnem mestu (kakršna koli oblika psihičnega ali fizičnega nasilja).
 • Nevljudnost na delovnem mestu.

Vir: MDDSZ


Konkretni primeri neprimernih vedenj:

 1. Razširjanje govoric o spolnem življenju ali razpravljanje o spolnih preferencah, zgodovini itn. vaše sodelavke ali sodelavca.
 2. Žaljenje ali šaljenje na račun druge narodnosti, vere ali vrednot.
 3. Namerno dotikanje sodelavke ali sodelavca, neprimerna bližina, sklanjanje nad posamezno osebo ali stiskanje slednje v kot.
 4. Pripovedovanje šal, zgodb ali anekdot s seksualno vsebino. 
 5. Naslavljanje žensk z ljubkovalnimi imeni ali pomanjševalnicami – ljubica, pikica, miška, bejba itn.
 6. Nalaganje dodatnega dela, klici med konci tedna in prostimi dnevi.
 7. Kričanje in poniževanje, grožnje o odpustitvi.
 8. Spogledovanje nadrejene osebe s podrejeno v prepričanju, da je interes obojestranski.
 9. Kadar sodelavec (sodelavka) stoji preblizu drugi sodelavki (drugemu sodelavcu) ali jo oziroma ga »po nesreči« oplazi s telesom. 
 10. Moški, ki komentirajo videz ženskih sodelavk. Ženske, ki komentirajo videz moških sodelavcev.


»Gotovo ni vsako povabilo na kavo ali izrečen kompliment neprimerno vedenje, v to kategorijo pa nedvomno spadajo vabila, na primer na pijačo po službi, ki povabljenemu niso prijetna in se zaradi tega ne počuti dobro. Povsem neprimerni so tudi komentarji o zunanjem videzu sodelavcev in različna namigovanja. Delodajalci morajo biti izredno pozorni na takšno dogajanje v kolektivu, zaposleni pa o vsakih takšnih ravnanjih in vedenjih opozoriti svoje nadrejene,« je povedala Ana Knez, HR specialistka pri MojeDelo.com.

Prepoznavanje neprimernih vedenj je eno vprašanje, kako jih nasloviti, pa povsem drugo. Mnogi se namreč težko soočijo z nekom, ki se do njih ne obnaša v skladu z etičnimi in moralnimi vrednotami, in se takemu srečanju raje izognejo. Strokovnjaki s področja medčloveških odnosov pa opozarjajo, da je o tem vseeno treba spregovoriti. Za pomoč lahko zaprosite HR oddelek ali svojega nadrejenega.

Bodite samozavestni pri izražanju svojih pomislekov

Večkrat takšnim situacijam kar sami zmanjšujemo pomen. Prigovarjamo si, da smo »preobčutljivi« ali pa da »vse skupaj sploh ni tako velika stvar«, da je le »šala«. Se sliši znano?

Če težava negativno vpliva na vas ali sodelavce ali ste zaradi tega v stresu, potem zagotovo ne gre le za »lahkotno šalo«, in pomembno je, da naslovite težavo in ste pri tem kolikor se da samozavestni. V mislih si pripravite, kaj boste povedali, in bodite pri tem odločni in jasni. 

Poudarek naj bo na vedenju posameznika

Ko govorite z osebo, ki se neprimerno vede, zelo natančno povejte, da vam takšno vedenje ni všeč, da ni primerno in si želite drugačnega odnosa. Namesto da nekomu očitate: »Ti si nesramen in egoističen«, raje pojasnite: »Ker mi ob petkih popoldan naložiš toliko dela, da ga ne uspem končati, delam pogosto tudi med vikendom. Ko me nato v soboto kličeš, kdaj bo urejeno, čutim izjemen pritisk«. 

Izražajte se jasno in konkretno

Ker so v takšnih okoliščinah mnogi zaskrbljeni, kako se bo nekdo odzval na pogovor, se jim nehote, a hitro zgodi, da svoje sporočilo »razvodenijo«. Morda vam bo lažje načeti ta pogovor, če med pogovorom poudarite tudi pozitivne lastnosti te osebe, da ne zveni vse slabo in negativno. V pogovoru izrazite, kakšno vedenje na delovnem mestu je sprejemljivo in česa ne boste tolerirali. Pri tem bodite spoštljivi.

Primer: »Jože, si natančen in občudujem tvoje koordinatorske sposobnosti, toda če sodelavcev sproti ne seznanjaš s spremembami, ki nastajajo v procesu izdaje blaga, ker nerad komuniciraš po elektronski pošti, ti ne morejo pravočasno zagotoviti primernih nadomestnih materialov. Vem, da si izrazit individualec, a da v bodoče ne bi več prihajalo do 'last minute' zadolžitev, te pozivam, da pred vsako pošiljko preveriš pri pristojnem referentu, če je začetno naročilo enako tudi končnemu, saj se bomo tako izognili dodatnemu delu v zadnjem trenutku.«

Prisluhnite in ostanite mirni

Ljudje običajno na kritiko odreagirajo obrambno, to je namreč naravni odziv. Lahko, da bodo zanikali vaše navedbe, bili jezni in razburjeni. Verjetno vas bodo želeli prepričati, da vaše navedbe niso resnične in so le plod vaše domišljije. Pustite osebo, da konča. 

Seveda je včasih težko ohraniti mirno kri, sploh če se je sodelavec burno odzval na vaše pomisleke. V takšnih primerih se osredotočite na razjasnitev dejstev, ki jih je oseba nanizala. Občutki te osebe so namreč v tem trenutku subjektivni in jih ne morete spremeniti. Ta posameznik bo morda še nekaj časa jezen na vas. Toda bodite samozavestni in ponovno mirno ubesedite in izrazite svoje pomisleke ter željo po rešitvi nastale situacije. Toda imejte v mislih: če se začnete razburjati, je čas za »time out«. Vzemite si nekaj minut premora, preden nadaljujete pogovor, saj morate v prvi vrsti najprej obvladati svoja čustva, preden se lahko primerno (mirno) odzovete na emocije svojih sodelavcev.

Svojim zaposlenim dajte jasna navodila glede (neprimernega) vedenja

Da bi se v čim večjem loku izognili neprijetnim pogovorom o neprimernih vedenjih v vašem podjetju, kot vodja poskrbite za to, da zaposleni natančno vedo, katera vedenja so sprejemljiva ali zaželena na delovnem mestu in katera niso. Običajno jih je dobro zapisati. Hkrati svojim zaposlenim omogočite, da se lahko obrnejo na vas (svojega vodjo) v primeru, da opazijo kakršna koli neprimerna vedenja. Razmislite tudi o navodilih za zaposlene, kako in komu naj prijavijo neprimerno vedenje na delovnem mestu. Gotovo je najslabše pomesti stvari pod preprogo, saj bodo sčasoma privrele na dan v še močnejši obliki. 

Če niste na vodstvenem položaju, bo morda pomagalo, da ta članek pokažete vašemu narejenemu.

Kadar se zadeve ponavljajo in sprememb ni na vidiku, je čas za spremembo delovnega mesta. Tukaj smo, da vam pri tem pomagamo.

PROSTA DELOVNA MESTA


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako učinkovito reči NE!
2. Ljubezen na delovnem mestu – prednosti in slabosti
3. Vici in šale v službi – da ali ne?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela