Nova sezona zaposlitev zahteva posodobljen življenjepis

3.10.2017


Ste si čez poletje neprestano govorili »Septembra pa začnem!« in mislili na iskanje zaposlitve? Se zavedate, da je september praktično že tukaj, delodajalci pa že iščejo nove kandidate za njihove nove projekte? Zavihajte rokave in pojdite novim zaposlitvam naproti! Pred tem pa poskrbite za svoj življenjepis, saj najverjetneje potrebuje posodobitev.

Ste si čez poletje neprestano govorili »Septembra pa začnem!« in mislili na iskanje zaposlitve? Se zavedate, da je september praktično že tukaj, delodajalci pa že iščejo nove kandidate za njihove nove projekte? Zavihajte rokave in pojdite novim zaposlitvam naproti! Pred tem pa poskrbite za svoj življenjepis, saj najverjetneje potrebuje posodobitev.
Poletje največkrat jemljemo kot obdobje, ko se sproščamo, pridobivamo novo energijo za novo sezono, ne razmišljamo na profesionalno rast in se prepuščamo družinam, partnerjem in prijateljem. Tudi na delovnem mestu je velikokrat mrtvilo, saj so se projekti končali, veliko zaposlenih iz vašega in iz podjetij, s katerimi sodelujete, je na dopustu, in priznati je potrebno, da ste se morda malo »polenili«. Tisti, ki ste pred koncem sezone razmišljali o menjavi delovnega mesta, ste morda to idejo čez poletje opustili, a kmalu boste ugotovili, da bo prišla slej ko prej spet na plano. Zato naredite prvi korak, ki je dolg pet korakov, ter posodobite svoj življenjepis.

1. Izboljšajte izgled življenjepisa

Razen, če se prijavljate za delovno mesto v javni upravi, ni potrebe, da je vaš življenjepis napisan v Europass obliki. V javnem sektorju namreč z Europass življenjepisom z lahkoto ugotovijo, katero stopnjo izobrazbe imajo kandidati in če na tem področju ustrezajo razpisnim pogojem, zasebna podjetja pa želijo vedeti, katere so vaše izkušnje in znanje, ki bi jih prinesli s seboj v novo službo, zato lahko izbirate med več vrstami življenjepisov, ki so smiselni za vas.

Preglejte slovnične napake, skrajšajte stavke (zdaj, ko na napisano gledate z drugimi očmi, jih boste lažje preuredili), preglejte, ali so vsa ločila na svojem mestu, ali je vse zapisano v isti vrsti pisave, ali so naslovi enako urejeni, ali ne pretiravate z barvami …

2. Preglejte strukturo življenjepisa

Struktura pomeni vrstni red, v katerem so napisane postavke življenjepisa. Ne glede na to, za kateri življenjepis se odločate, je ključno, da upoštevate sledeč vrstni red:

- osebni in kontaktni podatki,
- kratek povzetek tega, kdo ste in kaj lahko doprinesete podjetju,
- relevantne delovne izkušnje, ki niso starejše od desetih let,
- izobrazba in dodatne kvalifikacije,
- reference.

S tem, ko boste posamezna poglavja poimenovali in jih ustrezno ločili od drugih, boste delodajalcu olajšali branje in razbiranje ključnih informacij, ki jih od kandidata pričakuje.

3. Bodite unikatni

Vsak življenjepis, ki ga zapišete, mora biti prilagojen delovnemu mestu, na katerega se prijavljate. Poskusite in si dajte kot izziv, da nikoli ne pošiljate enakega življenjepisa dvakrat. V primeru, da na več podjetij pošiljate enake dokumente, si manjšate možnosti za zaposlitev, saj to pomeni, da vaši življenjepisi niso prirejeni željam in potrebam podjetja, kar se pozna že v začetnem kratkem povzetku in pri delovnih nalogah preteklih zaposlitev, ki niso primerno poudarjene. Tudi osebnostne lastnosti se lahko spreminjajo iz življenjepisa v življenjepis, saj želite vsakič poudariti nove karakteristike, ki vas pripeljejo bližje novi zaposlitvi. Zbrano preberite razpis za delovno mesto in vašo prijavo ustrezno prilagodite.

4. Urejanje se ne konča

Življenjepis ni nekaj, kar bi napisali enkrat in potem pustili delodajalcem, da se odločijo, ali ste jim všeč ali ne. Je vaše prodajno orožje, napisano na dva ali treh straneh, ki se neprestano spreminja. V primeru, da je vaša delovna zgodovina dolga in bogata, v življenjepis vključite le tiste izkušnje, ki so relevantne za razpisano delovno mesto, hkrati pa poskušajte premisliti in zapisati tisto, kar vas je skozi delovno dobo najbolj zaznamovalo. Zapišite vaše uspehe in dosežke in namesto vsakodnevnih delovnih nalog se osredotočite na tisto, v čemer ste dobri.

5. Začnite znova

Če vaš življenjepis ne obrodi sadov in vas že nekaj časa niso poklicali na zaposlitveni razgovor, je mogoče čas, da razmislite o tem, da ga popolnoma spremenite. Je kriva oblika, struktura, barve, vrstni red? Vzemite prazen bel list papirja in začnite znova.


Za lažje posodabljanje, si na spodnji povezavi pomagajte z vmesnikom MojeDelo.com.


POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela