Nova služba: kako si prislužiti spoštovanje?

28.6.2021


Nova služba je velika prelomnica in za mnoge stresen dogodek, četudi gre za zaposlitev, ki smo si jo vedno želeli. Prvih nekaj tednov je ključnih za vklapljanje v novo okolje in postavljanje temeljev. Da bi se v novi službi čim bolje znašli in prislužili spoštovanje sodelavcev in nadrejenih, vam ponujamo nekaj konkretnih nasvetov.

Predstavite se

»Zdravo, sem Maja, in priključila sem se ekipi marketinga ...«
Na novem delovnem mestu ni pomembno le to, da spoznate nove sodelavce, pomembno je tudi, da oni spoznajo vas. Mnoga podjetja običajno nimajo predvidenih spoznavnih procesov za nove sodelavce, zato prevzemite pobudo in se ne skrivajte za zaslonom. Vzemite si nekaj minut, da spoznate vsakega izmed njih – pomagali vam bodo, da se boste lažje vključili v novo delovno okolje. Predstavite se in jih povprašajte, kaj je njihov položaj, in kaj so njihove naloge.

Upoštevajte 10 preprostih nasvetov za zagotavljanje dobrega prvega vtisa – angleški pregovor namreč pravi, da nikoli ne dobimo druge priložnosti za prvi vtis.

Upoštevajte navodila

Na televiziji ali v filmih je vedno uporniški lik tisti, ki premika meje in na koncu dobi nagrade in pohvale. V resničnem življenju pa je to oseba, ki počne tisto, kar se od nje pričakuje. To je še posebej pomembno v vodstveni vlogi. Nadrejeni, ki se izogiba trdemu delu, prihaja pozno, odhaja zgodaj in porabi več časa za spletno nakupovanje kot za delo, v sodelavcih ne bo vzbudil spoštovanja. Zato sledite navodilom nadrejenega ali kadrovika, ki vas je sprejel. Določena mera samoiniciativnosti in navdušenja je seveda na mestu, a dajte si čas, da spoznate svoje nadrejene in njihova pričakovanja.

Spoznajte delovno okolje

»Bi si vzeli nekaj minut svojega časa, da mi pokažete, kje je ...«
Prosite svoje nove sodelavce, da vam razkažejo podjetje. Tako boste vedeli, kje so glavni oddelki, oddelki, s katerimi boste sodelovali, ter podporni oddelki, kot so IT, računovodstvo in kadrovska služba, pa tudi, kje dobite pisarniški material in kavo.

Vas zanima, kako je delati v določenem podjetju in kakšni so tamkajšnji odnosi, ali pa bi radi drugim iskalcem zaposlitve pomagali pri izbiri svojega naslednjega delodajalca? Rešite anonimni vprašalnik in oddajte svoje mnenje glede bivšega ali trenutnega delodajalca, hkrati pa preverite še mnenja o ostalih delodajalcih.

Povprašajte za pomoč ali nasvet

»Nisem prepričana, kako se lotiti naloge, bi me lahko usmerili, prosim?«
Četudi ne boste zmogli vsega, kar vam naložijo v prvih dnevih, to povejte in povprašajte za nasvet. Ko boste spoznali podrobnosti delovnih procesov in dinamiko dela, boste lažje dohajali vse delovne naloge. Nikar se ne skrivajte za masko »jaz sem nov/-a«.

Spregovorite o napakah, če jih opazite

»Opazila sem, da bi z uvedbo določenega postopka lahko zelo skrajšali čas dobave. Kaj menite?«
Zaposlili so vas z razlogom – če v delovnem procesu opazite kakšno nepravilnost ali prepoznate možnost za izboljšavo, jo izpostavite. Ker na stvari gledate s »svežimi« očmi, boste hitreje prepoznali morebitne pomanjkljivosti ali pa videli priložnost za uvedbo povsem novih pristopov. Naj vas ne bo sram vprašati ali predlagati novosti.

Bodite družabni

»Se vam lahko danes pridružim na kosilu?«
Najpomembnejši v novi službi so seveda novi stiki. Če prihajate v homogeno skupino sodelavcev, ki so povezani že dalj časa, boste verjetno težko vstopili v njihovo skupino, zato je še toliko pomembneje, da se potrudite že pri vtisu prvih nekaj dni. Vprašajte, ali se jim lahko pridružite pri kosilu, odzovite se povabilu na kavo.

Niste prepričani, ali je smiselno v novi službi led prebiti z vicem ali šalo? O tem, zakaj se je temu sprva morda pametno izogniti, in kako še drugače pritegniti pozornost ter sprostiti ozračje, si lahko preberete v novem zapisu HR-strokovnjakov MojeDelo.com.

Jasno komunicirajte

To je še posebej pomembno, če prihajate na menedžerski položaj. Prvega vtisa, ki ga boste pustili na svojih podrejenih, se boste pozneje težko otresli. Odličen pristop je, da se srečate z vsakim od zaposlenih posebej in mu podrobno predstavite, kako ste si zamislili delovne procese. Vsakemu posebej razložite, kakšna je vaša vloga in kako si predstavljate njegovo. 

Prisluhnite

»Prosim, če mi pojasnite, kako ...«
Morda bi pričakovali, da je oseba z največ spoštovanja tista, ki stoji na čelu konferenčne mize in predstavlja strategijo podjetja, vendar ni vedno tako. 
Ljudje si pridobijo spoštovanje tako, da dejansko prisluhnejo idejam drugih. To ne pomeni, da ne smete deliti svojih, temveč zgolj to, da poslušate tudi ideje in komentarje drugih.
Ne pozabite – zaposleni ste bili z razlogom opravljanja svojega dela, ostali zaposleni pa prav tako. To se zdi samoumevno, toda v praksi pomeni, da so drugi ljudje strokovnjaki na svojem področju, zatorej prisluhnite, kaj imajo za povedati o svojem strokovnem področju.

Pomagajte drugim do uspeha

»Kje ste se zataknili in kako vam lahko pomagam?«
Če torej želite, da vas drugi spoštujejo, storite enako. Vzemite si čas za pogovore in mentorstvo. Naj vas drugačna mnenja sodelavcev in nadrejenih ne zmotijo preveč. Skušajte razumeti tudi njihov pogled in skupaj poiščite najboljšo rešitev. Sodelavce, ki vas pri delu usmerjajo, podpirajo in vam pomagajo, cenimo veliko bolj kot tiste, ki se z nami prerekajo ali konstantno uveljavljajo svojo voljo.

Postavite se zase

Je sodelavka omenila, da se ne strinja z zastavljenimi cilji prodajnega plana? Pojasnite ji, na kakšen način ste ga zasnovali in postrezite s konkretnimi argumenti. Zagovarjajte svoje stališče in ne dovolite, da vas zmede vsak komentar. Seveda to ne pomeni, da ne smete biti odprti za konstruktivno kritiko.

Učite se iz kritike

»Kako lahko napako odpravim?«
Napake pri delu so stalnica. Če jih naredijo sodelavci, jim po najboljših močeh skušajte pomagati, da bodo delo opravili pravilno in dobro. Če ste napako naredili vi, prevzemite odgovornost, se opravičite in napako po najboljših močeh odpravite. To je res pomembno, sicer opravičilo ne bo zaleglo. Če ste vodja, prevzemite krivdo za neuspeh celotne ekipe.

Sklepajte le najboljše

Ko vam Suzana iz nabave pove, da pošiljke ne bo ta teden, ne sklepajte, da je to posledica njenega neznanja ali lenobe. Verjetno mora slediti zahtevanim postopkom in ima pomembnejše delo, kot pa da se norčuje iz vas. Z nepotrebno jezo in širjenjem govoric po podjetju ne boste pridobili spoštovanja, s pozitivno naravnanostjo pa zagotovo.

Spoštovanje ne pomeni, da se ljudje ves čas strinjajo z vami. Gre za to, da vam ljudje zaupajo in cenijo, kar imate za povedati.


Navsezadnje si zapomnite le to, da je vsaka nova služba stresna, zato nikar pretirano ne dodajajte k stresu, a nekaj vloženega truda na začetku vas bo zagotovo pripeljalo zelo daleč. Vključite se v delovne procese in bodite proaktivni. Kar se tiče odnosov na delovnem mestu pa se zavedajte, da smo za odnose v svojem poslovnem in zasebnem življenju v prvi vrsti odgovorni sami.

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. POGODBA O ZAPOSLITVI: kaj morate vedeti, preden jo podpišete?
2. Poznate pravila vseh 5 kodeksov primernega oblačenja?
3. 10 nasvetov do močne pozicije v podjetju

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela