8 nasvetov, kako si izpogajati boljšo plačo
Image

V tem primeru pride vprašanje o plači običajno na vrsto povsem na koncu, ko mnogim kandidatom po vseh opravljenih krogih razgovorov ni prijetno zahtevati več denarja. Če je ponudba za plačo kolikor toliko razumna, enostavno ne želijo ogroziti svoje priložnosti, ko so prišli že tako daleč. Ste se tudi sami že kdaj znašli v takšni situaciji? Zbrali smo nekaj nasvetov, da bo pogajanje o plači lažje in tudi učinkovitejše.

Imejte v mislih, da je zaposlovanje v letu 2022 na številnih trgih, tudi v Sloveniji, doseglo ali celo preseglo raven pred pandemijo. Za nameček primanjkuje usposobljenih strokovnjakov, kar pomeni, da je konkurenca v bitki za najboljše delavce precejšnja, kar pa posledično zvišuje tudi plače. Če spadate v kader, ki se lahko pohvali s posebnimi veščinami in znanji, za nameček pa imate še impresiven življenjepis, dejansko mečete denar skozi okno, če se ne pogajate o višini svoje plače!

Večina delodajalcev vam bo dala na voljo nekaj časa in priložnost, da razmislite o ponudbi glede plače, ter od vas ne bo terjala takojšnjega odgovora. Si želite taktno in samozavestno zahtevati, kar želite? Spodaj je nanizanih osem nasvetov, kako se pogajati za sanjsko plačo.


1. Bodite na tekočem s trendi plač v svoji panogi

K pogajanjem o plači morate pristopiti čim bolj informirani, saj so informacije vaš najmočnejši zaveznik. Če želite dobiti trenutni vpogled v realno stanje na področju plač v Sloveniji v določeni panogi, lahko to preverite na plača.si. Tako lahko še dodatno raziščete trg delovne sile in preverite, kakšen je običajno plačni razred za delo, ki vam ga ponujajo oz. za katero se potegujete. Še posebej bodite pozorni na razdelke z »najbolj vročimi delovnimi mesti« in na »najbolj iskane veščine«.Če spadate med iskalce »vročih zaposlitev«, lahko pri pogajanjih za plačo nastopite samozavestneje. Dejstvo, da imajo organizacije težave najti delavca z dovolj znanja in izkušnjami, vam za pogajanja o višji plači na stežaj odpira vrata.

2. Utemeljite svoja pričakovanja z argumenti

Ko prejmete ponudbo za plačo, ne odgovorite nanjo samo z višanjem zneska. Pojasnite, zakaj menite, da si zaslužite več. Poudarite svoje prednosti in podrobno opišite svoj doprinos, če bi podjetje v svoje vrste dobilo nekoga z vašimi kompetencami. Da bi se lažje in bolje pogajali o svoji plači, si zapišite konkretne primere, kako bodo vaše sposobnosti in izkušnje koristile vašemu novemu podjetju.

Če ste se na poti do tega delovnega mesta še dodatno izobraževali in posedujete dodaten certifikat ali specializirana tehnična znanja, lahko to še dodatno izboljša sposobnost opravljanja dela, zato tega nikakor ne pozabite omeniti. Če svoje prednosti povežete z vlogo, ki jo boste prevzeli v podjetju, boste dobro utemeljili, zakaj si zaslužite biti plačani več od prvotne ponudbe.

3. Povejte po resnici

Kadar je govora o pogajanjih glede plače, je zlato pravilo iskrenost. Če vodja zaposlovanja ugotovi, da ste si izmislili konkurenčno ponudbo za delo ali napihnili podatke glede svoje plače iz preteklih služb, boste zagotovo »izviseli«, v vsakem primeru pa si ne želite, da vas imajo za lažnivca.

4. Pomislite tudi na različne bonitete in prednosti delovnega mesta

Pogajanja o plači pogosto vključujejo tudi omembo različnih bonitet in ugodnosti, ki jih podjetje ponuja zaposlenim. Za delodajalca je lažje izvedljivo, da vam omogoči dodatne dni dopusta, prilagodljiv delovni čas ali, zlasti v zadnjih dveh letih, urnik dela od doma, kot pa da vam obljubi višjo plačo.

Razmislite, kakšne so vaše vrednote in prioritete, kaj je za vas dragoceno in bi še povečalo privlačnost ponudbe bodočega delodajalca. Če imate na mizi več ponudb, upoštevajte pri potencialnem delodajalcu tudi ugodnosti, ki jih ponuja, recimo priložnosti za poklicni razvoj in dodatno izobraževanje.

5. Vadite in izpilite svoj nastop

Nekaterim se morda to zdi pretirano, vendar je res priporočljivo, da zaprosite prijatelja ali sorodnika, naj z vami vadi (z igro vlog odigra) pogovor, ki ga boste najverjetneje imeli z vodjo zaposlovanja. Idealen partner je nekdo iz podjetniškega sveta – oseba, ki je vešča poslovanja in vam lahko ponudi kakšen napotek o samozavestnem nastopu in odgovarjanju na nepričakovana vprašanja.

Če boste morebitno razpravo večkrat zaigrali in svoj nastop izpilili, se boste na dejanskih pogajanjih glede plače počutili bolj prepričani vase.

6. Vedite, kdaj je čas za umik

Razumen delodajalec nikoli ne bo umaknil ponudbe samo zato, ker ste se poskušali pogajati. A če med pogajanji ugotovite, da podjetje ne more izpolniti vaših zahtev, se spoštljivo umaknite in se raje osredotočite na priložnosti, ki bolje ustrezajo vašim plačnim pričakovanjem.

7. Pridobite vse dogovorjeno v pisni obliki

Ko z direktorjem enkrat dorečeta vse podrobnosti glede zaposlitve, plače in ostalih ugodnosti, zahtevajte, da je to pisno vključeno tudi v pogodbo o zaposlitvi. Slednja mora poleg zneska plače vključevati še morebitne posebne dogovore, kot je bonus za delovno uspešnost ali dodatek za delovno dobo, ter opis delovnega mesta in seznam odgovornosti za vašo novo vlogo. Prepričajte se, da ste dokument podpisali vi in vaš delodajalec.

8. Ostanite pozitivni

Imejte v mislih, da tudi večina menedžerjev ne mara pogajanj. Vaš bodoči delodajalec ni vaš nasprotnik. Med pogajanji o plači in ugodnostih ohranjajte pozitiven ton, saj vam bo to pomagalo lažje krmariti po teh razpravah.

Če želite dobiti boljšo ponudbo za začetno plačo, morate zanjo zaprositi. Iskalci zaposlitve (pre)pogosto sprejmejo prvo številko, ki jo ponuja bodoči delodajalec, toda ne glede na to, ali je gospodarstvo močno ali negotovo, si delodajalci želijo zaposliti delavce s posebnimi veščinami in strokovnim znanjem, ki jim lahko pri poslu najbolj pomagajo. Ne pozabite torej – ključ do uspešnih pogajanj o plači so dobro opravljena domača naloga (raziskava trga in plač ter vadba pogajanj z igro vlog), taktnost in samozavest.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Zakaj nikdar ne boste dobili povišice?
2. Kako se na razgovoru lotiti vprašanja o plači?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.