Ali vam bodo roboti vzeli službo?
Image
Kot smo pisali prejšnji mesec, je kar 41 % sodelujočih v raziskavi Global Talent Survey zaskrbljenih glede avtomatizacije. V naslednjih vrsticah zato pojasnjujemo koliko skrbi, da bodo roboti prevzeli vaša delovna mesta, je pravzaprav upravičenih.

Samovozeči avtomobili, stroji in algoritmi, ki se odzivajo na poizvedbe kupcev, so prej realnost kot znanstvena fantastika. Tovrstne tehnologije pripomorejo in bodo pripomogle k produktivnosti in učinkovitosti dela, je pa res, da bo njihova uporaba nadomestila nekatere aktivnosti, ki jih trenutno opravljamo mi, človeški viri. 

Prihodnost dela: kaj pravijo strokovnjaki?

V bistvu ni prav nič čudnega, če ste zmedeni glede tega, kako bodo avtomatizacija, roboti in umetna inteligenca vplivali na vaše delovno mesto ter kariero. Tudi strokovnjaki niso zedinjeni na tem področju.

Pew Research Center je 1896 strokovnjakov pozval, naj komentirajo vpliv avtomatizacije in umetne inteligence na prihodnost delovnih mest. Približno polovica teh strokovnjakov, tj. 48 %, je komentirala, da pričakuje prihodnost, v kateri bodo roboti izrinili ogromno delovnih mest. Preostalih 52 % strokovnjakov pričakuje, da bo tehnologija ustvarila več delovnih mest, kot jih bo izrinila, in to že do leta 2025.

Najpogosteje pa prihajajo raziskovalci do dognanja, da bo v naslednjem desetletju avtomatiziranih 47 % delovnih mest, 35 % pa jih bo avtomatiziranih do te mere, da za opravljanje dela ljudje ne bodo več potrebni.

Roboti, umetna inteligenca in avtomatizacija

Različna podjetja se obračajo k različnim oblikam avtomatizacije iz različnih razlogov. Za robote se odločajo takrat, ko lahko dopolnijo delo človeškega kadra ali opravljajo naloge, ki presegajo človeške zmožnosti. Drugi vidik pa je seveda stroškovna učinkovitost robotske tehnologije – robot lahko deluje 24 ur na dan, 7 dni v tednu brez plačila in je pogosto hitrejši od človeka, pri čemer je tudi pojav napak manj verjeten. 

Kaj pravzaprav je "robot"?

Robot ni nujno videti kot robot v Vojni zvezd. Robot je namreč lahko katera koli naprava ali algoritem – predstavljajte si mehanske kombajne, termostate, pomivalne stroje in programe za iskanje ugodnih letalskih vozovnic, ki so učinkoviti predvsem pri opravljanju rutinskih ali ponavljajočih se nalog. Takšna delovna mesta so tudi najbolj dovzetna za avtomatizacijo. Ko je tehnologija enkrat vzpostavljena, procesi potekajo samodejno, brez človekove pomoči in nadzora. Takšni procesi so na primer matematični izračuni, iskanje informacij in razvrščanje podatkov. Težje je avtomatizirati naloge, ki zahtevajo prožnost, presojo, intuicijo, ustvarjalnost in zdrav razum.


20 delovnih mest, ki jih bodo najverjetneje prevzeli roboti

 1. Računovodja
 2. Finančni strokovnjaki
 3. Fizikalni znanstveniki
 4. Farmacevti
 5. Zobni higieniki
 6. Kontrolorji zračnega prometa
 7. Zavarovalničarji
 8. Nepremičninski agenti
 9. Tržniki
 10. Blagajničarji
 1. Pisarniški nadzorniki
 2. Tajnice
 3. Hotelsko osebje
 4. Receptorji
 5. Telefonski operaterji
 6. Poštno osebje
 7. Skladiščniki
 8. Bančniki
 9. Kmetje
 10. Kuharji
Več delovnih mest, ki jih ogroža popolna avtomatizacija, najdete tukaj.

Nikar ne mislite, da avtomatizacija pomeni, da bodo delovna mesta z rutinskimi ali ponavljajočimi se nalogami preprosto izginila. Če pogledamo samo avtomobilsko industrijo, ugotovimo, da so avtomobili postali bolj zapleteni in zato zahtevajo več človeške delovne sile in njene izvirnosti ter drugih sposobnosti, ki jih umetna inteligenca ne premore, čeprav je velik del človeškega dela prevzela tehnologija.

Če razmišljate o spremembi kariere in želite izbrati poklic z manjšim tveganjem za avtomatizacijo, izberite tistega, ki zahteva izvirnost, socialno inteligenco, skrb za druge, pogajanje in prepričevanje. 

20 delovnih mest, na katere bo avtomatizacija manj vplivala

 1. Učitelji
 2. Inženirji
 3. Astronomi
 4. Geologi
 5. Terapevti
 6. Psihologi
 7. Sociologi
 8. Socialni delavci
 9. Verski uslužbenci
 10. Oblikovalci
 1. Glasbeniki
 2. Igralci
 3. Razvijalci programske opreme
 4. Prodajniki
 5. Računalniški operaterji
 6. Policisti in detektivi
 7. Mehaniki in serviserji
 8. Gradbeni nadzorniki
 9. Električarji
 10. Vodovodarji
Več delovnih mest, ki se jih bo avtomatizacija težje dotaknila, najdete tukaj.

Delavci na avtomatiziranih delovnih mestih boste z »roboti« sodelovali

Kljub neskladjem med raziskovalci in strokovnjaki se glede nečesa strinjajo vsi – avtomatizacija bo spremenila vsa delovna mesta. Nekatera manj, nekatera pa bolj. McKinsey napoveduje, da je pri 60 % delovnih mest mogoče avtomatizirati približno 30 % aktivnosti. To pomeni, da bo večina delavcev, od tistih, ki delate v tovarnah ali skladiščih, do operaterjev v klicnih centrih, zaposlenih v kadrovskih službah in celo izvršnih direktorjev, slej ko prej delala skupaj z določeno umetno inteligenco.


Kdaj lahko pričakujete robotske sodelavce?

Obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na hitrost in obseg avtomatizacije delovne sile – dinamika trga dela, tehnična izvedljivost ali zahtevnost avtomatizacije in nenazadnje sprejemanje avtomatizacije s strani kulture podjetja. Kljub temu pa mnogi spodbujajo šolnike in zaposlene v kadrovanju, da poskusijo delavcem predstaviti vrednoto vseživljenjskega učenja ter avtomatizacijo sprejmejo kot pomoč in priložnost za izboljšanje svojih rezultatov.


Tako že veliko zaposlenih, zlasti v IT, prodaji in trženju, z veseljem sprejema avtomatizacijo, ki jim pomaga pri načrtovanju in pregledovanju lastnega dela. Potreba po fizičnih in ročnih spretnostih kandidatov za zaposlitev bo namreč upadala, medtem ko bo potreba po tehnoloških, pa tudi socialnih in čustvenih veščinah, rasla. To so spretnosti, ki jih boste po novem potrebovali za konkurenčnost v tem spreminjajočem in razvijajočem se gospodarstvu.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Zaradi ogroženosti delovnih mest smo se vse bolj pripravljeni prekvalificirati
2. Najbolj iskana delovna mesta ta hip
3. Trendi zaposlovanja v letu 2021

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.