Brezposelnost: njeni učinki in kaj lahko naredite
Image

V današnji družbi prevlada miselnost, da zaposlitev sooblikuje človeka in njegov življenjski slog, v nekaterih primerih pa posameznike celo izpopolnjuje. Nenadno prenehanje zaposlitve je tako velik šok za posameznika – še včeraj je polovico svojega dneva preživel s sodelavci, danes pa mu ta čas predstavlja breme, utegne razmišljati o svojem družbenem ugledu, kar lahko hitro načne posameznikovo psiho.

Ker z delom človek razvija svoje sposobnosti in spretnosti, nabira znanje in izkušnje ter vztrajnost, vas pri MojeDelo.com spodbujamo, da se ne predate melanholiji. Poiščite načine in priložnosti, kako bi uveljavili svoje spretnosti, in tako sami prispevajte k svojemu duševnemu ravnovesju. Zastavite si nove karierne cilje in se ponovno veselite svojih delovnih dosežkov, ki bodo pripomogli k vaši samozavesti in samospoštovanju, svojo trenutno situacijo pa sprejmite kot izkušnjo, ki vas bo učila in oblikovala.

Ne prepustite se začaranemu krogu anksioznosti in še danes naredite nekaj za svojo prihodnost.


OD BESED K DEJANJEM

Poiščite svoje ravnotežje med tem, kar vas veseli, in trenutnimi potrebami na trgu.


Velika večina o svojih poslovnih idejah razpravlja le s svojimi prijatelji – malo za šalo, malo zares. Ne ostanite le pri besedah. Vložite svoj čas in izpeljite svojo idejo. Ne obupajte, saj se »brez muje še čevelj ne obuje«. Ste brez idej? Splet vam ponuja ogromno možnosti za zaslužek:
 • Ustvarite svojo spletno stran in začnite prodajati trajnostne in ročno izdelane izdelke.
 • Če ste nadarjeni za oblikovanje, urejanje videoposnetkov, pisanje ali upravljanje družbenih omrežij, lahko postanete »freelancer«.
 • Obvladate matematične probleme, angleški jezik ali kateri drugi šolski predmet? Začnite ponujati inštrukcije.
 • Vam leži slovnica? Lotite se lahko lektoriranja in prevajanja.
 • Če se najdete v bolj fizičnih opravilih, lahko pomagate pri selitvah.
 • Če imate izrazit čut za bližnje, pomagajte starejšim ali gibalno oviranim osebam kot osebni asistent.
 • Ste suvereni v javnem nastopanju ali vodenju? Prenesite svoje sposobnosti na mlajše generacije.
 • Če radi fotografirate, poiščite platforme, na katere lahko naložite svoje izdelke. Svoj zaslužek prejmete z vsakim prenosom fotografije.
 • Na specializiranih internetnih straneh prodajate lahko celo tako imenovane »template« za izdelavo video ali drugačnih predstavitev.
V vsakem primeru si izberite nekaj, kar imate radi. Če svoje delo opravljate z veseljem, zanosom in polni energije, potem je tudi motivacija vedno prisotna. »Spremeni svoj hobi v svojo zaposlitev in ne boš delal dneva v življenju.« Modre besede neznanega avtorja prenašajo sporočilo, ki se nanaša predvsem na motivacijo za delo. Več o motivaciji TUKAJ.


Kako do naziva "samostojni podjetnik"?

Navajamo nekaj osnovnih informacij, ki jih je dobro vedeti, preden se odločite za ustanovitev svojega podjetja. Za konkretnejša vprašanja se lahko obrnete na eno izmed »spot točk«, kjer boste registrirali svoje podjetje. Tam vas bodo rade volje poučili tudi o davkih, financah in drugih ekonomskih temah.

S. p. je za začetek podjetniške kariere najprimernejša oblika. Za ustanovitev ne potrebujete začetnega kapitala. Ustanovitev je hitra in preprosta, z denarjem pa lahko razpolagate prosto, saj ni ločen od fizične osebe. Samostojni podjetnik pa mora državi plačevati socialne prispevke. Minimalni prispevek brez olajšav znaša 401,98 €. Če podjetje ustanavljate prvič, pa ste prve dve leti upravičeni do plačila dela prispevkov. Voditi boste morali tudi računovodstvo, če pa se želite 100-% posvetiti svojemu poslu, je bolje, da to za vas ureja usposobljena oseba, ki vam bo svetovala tudi, kako do raznih davčnih ugodnosti in olajšav.

Ustanovitev s. p.-ja


Ustanovitev podjetja je danes zelo preprosta in hitra. Ko se odločite, da boste postali samostojni podjetnik, se najavite na eni izmed spot točk, kjer boste lahko vse uredili v eni uri. Potrebujete le osebno izkaznico, davčno številko in EMŠO. Kaj morate vedeti pred registracijo?
 1. Ime svojega novoustanovljenega podjetja.
To je lahko sestavljeno samo iz imena in priimka (Janez Novak, s. p.) ali pa se poigrate z malo bolj domiselnimi imeni. Določiti morate tudi dolgo ime podjetja, na primer: Zelenjavni butik, trgovina na drobno, Janez Novak, s. p.
 1. Sedež svojega podjetja.
Določite poslovni naslov in sedež podjetja, kamor želite prejemati pošto. To je lahko tudi vaš dom, vendar morate prej pridobiti overjeno soglasje lastnika prostorov.
 1. Dejavnost svojega podjetja.
Ločimo neregulirane in regulirane dejavnosti. Za opravljanje nereguliranih dejavnosti (pisarniške dejavnosti, prevajanje, neformalno izobraževanje …) vam ni treba izpolnjevati nobenih dodatnih pogojev, kot je to potrebno za opravljanje reguliranih dejavnosti (študentski servis, prodaja nepremičnin, zavarovanj, posredovanje začasne delovne sile ...).
 1. Osebo, ki vas bo zastopala.
Če želite v svojem podjetju pooblastiti osebo za zastopanje, lahko ob registraciji določite prokurista svojega podjetja. Potrebovali boste le EMŠO svojega prihodnjega prokurista.

Po ustanovitvi svojega podjetja morate odpreti poslovni račun. Lahko uporabljate tudi svoj obstoječi TRR, vendar ga je treba prijaviti na FURS. Če boste poslovali z gotovino, uredite tudi davčno blagajno. Za izdajo manjšega števila računov obstajajo tudi brezplačne. Svoje davčne obveznosti boste spremljali TUKAJ. Ne pozabite urediti dokumentov tudi za varstvo in zdravje pri delu.


Vsem uspešnim poslovnežem sta poleg jasno zastavljenega cilja in vizije skupna še neomajen trud in volja. Za svoj uspeh so pripravljeni narediti vse. Pravijo, da nima smisla hoditi vsak dan v telovadnico, potem pa svoje spretnosti razkazovati v domači dnevni sobi – prijavite se na tekmovanje in zmagajte. Tudi mi smo prepričani, da imamo med sabo veliko picopekov, ki pečejo boljše pice kot najuspešnejši picopek v državi. Tako se je tudi naš znanec pred kratkim zelo navdušil nad kuhanjem kave in res jo skuha odlično. Ampak kave ne kuha več samo za svoje prijatelje. Kupil si je mobilno stojnico, jo postavil na dobro lokacijo in zdaj dobro služi s prodajanjem kave. Mark Zuckerberg, soustanovitelj in vodja podjetja Facebook, pravi, da je največje tveganje, da ne tvegaš ničesar.

Vir:
Nasvet je za vas napisala: Aleš Kavčič, HR specialista MojeDelo.com

"Zanima me raziskovanje nezavednih miselnih vzorcev in vpliv le teh na kariero. Ukvarjam se s kariernim svetovanjem, saj uživam, ko iskalcem zaposlitve pomagam do zastavljenega cilja."

Preberite tudi:

1. Iščete svojo (prvo) službo? Preverite nasvete, kako biti uspešni
2. Štejem več kot 45 let in iščem zaposlitev. Kaj zdaj?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.