»Češka je država z najnižjim odstotkom brezposelnosti v EU.«
ImageMaja Žgavc je s kvalitetnim delom v Pragi hitro napredovala in si prislužila boljšo pozicijo, pogodbo o redni zaposlitvi in več odgovornosti, ki jih z veseljem izvaja.

Maja, kako te je pot vodila na Prago? Češka ni ravno znana po hitro rastočem gospodarstvu, zato me zanima, zakaj si se odpravila prav tja?

Verjetno Češka res ni znana po najhitreje rastočem gospodarstvu na svetu (čeprav mislim, da zadovoljivo narašča), je pa država z najnižjim odstotkom brezposelnosti v Evropski uniji. Seveda tega podatka nisem poznala, ko sem se odločila za odhod na Češko. Razlog za odhod je bila preprosto moja radovednost za življenje v tujini. V tistem obdobju sem čutila, da imam v Sloveniji premalo izzivov in priložnosti in najbolj sigurna odločitev, nekakšna odskočna deska, je bila priložnost, da odidem na Erasmus izmenjavo. V zadnjem mesecu svoje študentske izmenjave sem si našla poletno delo v hostlu in ostala v turizmu vse od takrat. Praga je bila najboljša izbira med Erasmus ponudbami na moji fakulteti, poleg tega eno izmed redkih mest (in obiskala sem jih res mnogo v EU), kjer sem ob obisku začutila, da bi si tu lahko ustvarila življenje.

Čestitke za pogodbo o redni zaposlitvi. Kako se ti zdi, da si napredovala, odkar si se prvič v Pragi zaposlila? Si z vsako zaposlitvijo šla stopničko višje?

Najlepša hvala! Z vsako izkušnjo rasteš, če, seveda, znaš kritično razmišljati o sebi in svojih izkušnjah ter se nekaj od njih naučiš. Lahko rečem, da sem profesionalno in osebnostno precej napredovala, odkar sem v Pragi. Ko si stran od doma, si nekako »prisiljen«, da se znajdeš, da si sam sebi največji motivator za napredek. Ugotoviš, da marsikateri strahovi, ki si jih gojil v preteklosti, sploh niso pomembni, in da predstavljajo zgolj oviro na poti do osebne sreče. Lahko bi rekla, da sem okrepila zaupanje vase, v svoje sposobnosti in potenciale. In ogromno sem se naučila iz prav vsakega dela, ki sem ga opravljala tu v Pragi, pa tudi v Sloveniji.

Kakšen je kolektiv, v katerem delaš, in kakšno je delovno okolje? Kako se razumete z nadrejenimi?

Naše podjetje je manjše, privatno podjetje, z željo in načrti za širitev. Zelo imam rada naš mednarodni kolektiv in z nadrejenimi se dobro razumemo. Osebni stiki so povsem sprejemljivi, za delo v hostlu celo zaželeni. S sodelavci gremo vsake toliko časa na pivo in na team-building dogodke, kjer po navadi preizkusimo ponudbo, ki jo ponujamo tudi našim gostom, npr. escape the room, restavracije, izlete z ladjo itd. Tako kot vsepovsod drugod, ni vedno vse popolno in kdaj pride tudi do težav v ekipi, vendar jih vedno poskusimo reševati po najboljših močeh. Predvsem mi je všeč, da se lahko iskreno pogovarjamo o stvareh, o naših tegobah, idejah, željah. Prav tako cenim, da so nadrejeni pripravljeni poprijeti za vsako delo, tudi čiščenje, če imamo krizno situacijo. Verjamem namreč, da je pomembno gojiti dobro vzdušje v podjetju s profesionalno iskrenostjo in nadrejenimi, ki so svojim delavcem za zgled ter se nanje lahko zanesejo – dobra komunikacija in trdo delo je tisto, kar vodi podjetje k poslovnem uspehu. Vsak posameznik s svojim znanjem, izkušnjami in idejami v podjetju je pomemben člen v verigi. Tudi sama sem preiskusila marsikatero pozicijo, nalogo, izmeno v hostlu in včasih ostajam v službi tudi malo dlje z namenom, da lahko pomagam sodelavcem na recepciji oz. razrešim težavne situacije. S časom sem nekako »posvojila« naš hostel in ga začela jemati kot za svojega, kar je, poleg mojih izkušenj in idej, verjetno razlog, da sem napredovala v managerja in sedaj skrbim tako za osebje kot goste ter so mi zaupane tudi nekatere izmed nalog, ki sta jih do sedaj opravljala le lastnika hostla.

Kako bi opisala trg dela na Češkem? Ali imajo mladi dovolj možnosti za zaposlitve? Na katerem področju so novi kadri najbolj zaželeni?

Definitivno imajo mladi ogromno priložnosti v Pragi! Praga je odprla vrata marsikateremu velikemu mednarodnemu podjetju, kot so Amazon, Accenture, Expedia, Microsoft itd. in s tem ponudila delovne priložnosti mladim in starejšim iz različnih držav, da se preizkusijo v svoji prvi zaposlitvi oz. novem izzivu. Povpraševanje za znanje različnih jezikov je v Pragi veliko, zato je skupnost tujcev tu precej močna. Tu pa tam celo iščejo slovensko govoreče kandidate in velikokrat predhodne izkušnje niso pomembne, če govoriš želeni jezik in imaš ustrezno stopnjo izobrazbe (vendar tudi to zadnje ni vedno pogoj). Mislim, da je največ priložnosti v finančnem sektorju, v raznih trgovskih storitvah ter turizmu.

Katero področje se ti zdi, da se zelo razvija? Kaj pa mesta – je prisotna centralizacija delovnih mest ali so možnosti tudi izven prestolnice?

Mislim, da se Češka na splošno razvija na mnogih poslovnih področjih, zato težko izberem le eno. Glede na to, da sem najbolje seznanjena s turizmom, naj omenim, da število turistov v Pragi vsako leto narašča, kar jo, glede na statistične podatke, uvršča med top trideset najbolj turističnih mest na svetu. Konkurenca med hostli, hoteli in raznimi turističnimi aktivnostmi je tu precej močna. Tu pa tam se seveda najdejo delovna mesta za tujce tudi drugod po Češkem, npr. v Brnu, vendar je zagotovo največ priložnosti prav v Pragi.

Kako se življenje v Pragi razlikuje od tistega v Sloveniji?

Ne razlikuje se drastično, kulturno smo si precej blizu. Mogoče bi rekla, da smo Slovenci vseeno malo bolj odprti kot Čehi. Slednji potrebujejo dlje časa, da te sprejmejo v svoje življenje, ampak ko te, je prijateljska vez resnično močna. Največja razlika je mogoče predvsem v velikosti držav, kar se seveda kaže v večjem številu priložnosti, tako v poslovnem smislu kot v življenskem standardu. Mnoga multinacionalna podjetja imajo sedež v Pragi zaradi njene centralne lokacije v Evropski uniji, kar dokazuje, da Čehi vidijo s sprejemom tujih podjetij več prednosti za državo samo, predvsem njeno ekonomijo.

Kaj bi priporočala mladim, ki še vedno kolebajo, ali iti v tujino ali ne?

Kdor ima priložnost, da izkusi življenje v tujini, naj to stori. Odhod ne pomeni nujno, da zapuščaš življenje in svoje bližnje v Sloveniji za seboj. Je le izkušnja, ki lahko tako tebi kot drugim ogromno prinese. Mogoče se nekoč vrnemo v našo čudovito državico in prinesemo s seboj znanje, ki ga brez odhoda ne bi nikoli pridobili. Mislim, da je v Sloveniji največji problem ta, da velikokrat ne zaupamo v svoje sposobnosti. V življenju sem spoznala veliko ljudi različnih narodnosti in moram reči, da smo Slovenci kot narod kulturno in intelektualno močnejši, kot si velikokrat mislimo. Dobro bi bilo, da se znebimo naše obsedenosti s statusom (tako finančnim kot družbenim) in mnenjem drugih, ter se raje osredotočimo na to, kaj nas resnično osrečuje, v čem smo resnično dobri, talentirani in s čim lahko najbolje doprinesemo h kvaliteti svojega življenja in življenja drugih. Malo manj pritoževanja in obupovanja ter več akcije! Vse se da, če se hoče!


Ponudbo prostih delovnih mest si oglejte na portalu MojeDelo.com.


Anja Damjanović za MojeDelo.com