Devet nasvetov za bolj učinkovito delo od doma
Image

1. Poskrbite, da boste imeli svoj delovni prostor

Tudi če vas mika delati s postelje ali kavča, se skušajte temu upreti, in si raje omislite kaj bolj uradnega. To je lahko začasni delovni prostor v kuhinji, če imate na voljo več prostora, pa si doma lahko uredite pravo pisarno. V idealnih razmerah naj bi imel vaš delovni prostor vrata, ki jih lahko v primeru motečih dejavnikov zaprete. Seveda ne smejo manjkati tudi druge nujne potrebščine (računalnik, tiskalnik, papir, slušalke itn.), saj želite preprečiti nenehno sprehajanje, da bi vzeli stvari, ki jih morda potrebujete, ker bo to samo zmanjšalo vašo produktivnost.

2. Začnite zgodaj in se takoj zakopljite v delo

Če delate od doma, vas hitro lahko zapelje želja po nekoliko podaljšanem spancu, saj dobro veste, da vam ni treba hiteti, da bi pravočasno prispeli na delo v pisarno. Če spadate med tiste, ki težko ostanejo produktivni, bi vam morda odgovarjala  strategija zgodnjega vstajanja. Če se vaš zakonec ali otroci zbujajo ob šestih, si nastavite budilko eno uro prej. Pripravite si skodelico svoje najljubše jutranje pijače in se poglobite v svojo e-pošto ali eno od težjih nalog. Presenečeni boste, koliko lahko postorite, ko vsi ostali še spijo.

3. Urnik sestavite skupaj s svojo družino

Zelo običajno je, da so šoloobvezni otroci doma pred koncem delovnika svojih staršev. Staršem, ki delajo od doma, lahko skrb za otroke še dodatno oteži trud, da bi ostali produktivni. Če se znajdete v takšnem scenariju, je pomembno, da sestavite jasen urnik za vso družino. Razmislite, kako bi lahko uskladili svoje delovne obveznosti s potrebami otrok – morda se z zakoncem lahko dogovorite, da vi prevzamete del skrbi za otroke zjutraj, on pa kasneje v dnevu. 

4. Odstranite vse digitalne motnje

V pisarni verjetno prav pogosto ne preverjate družbenih omrežij, doma pa je to velikokrat povsem drugače, saj se človek kaj hitro spozabi. Samo hiter prelet komentarjev in objav se običajno konča, še preden se posameznik dobro zave, da je že izgubil najmanj eno uro delovnega časa. Da vas digitalne motnje ne bi premagale, skušajte narediti vse, kar je v vaši moči, da bi jih popolnoma odpravili. Odstranite družbene platforme iz svojih zaznamkov in se odjavite iz vseh svojih računov. Onemogočite opozorila in obvestila ter odložite telefon v spalnico, kadar delate. 

5. Vsak dan si ustvarite seznam delovnih nalog

Svoj dnevni seznam opravil jemljite resno in ga izpolnjujte odgovorno. Po koncu vsakega delovnega dne napišite nov seznam delovnih nalog in opravil za naslednji dan. nanj podrobno zapišite, kaj morate opraviti in do kdaj. Na seznam vpišite tudi vse sestanke ali klice, pri katerih sodelujete. Cilj je, da je ta seznam zjutraj prva stvar, ki jo zagledate, ko začnete delati.

6. Določite si čas za preverjanje e-pošte

Razen če vaše delo izrecno ne zahteva, da redno na 15 minut preverjate svojo e-pošto, si določite ure, ko jo boste preverjali. Če imate pred očmi nenehno mapo »Prejeto«, je lahko vsako novo sporočilo moteče, saj vaše misli preusmeri od trenutne delovne naloge, zmoti vašo osredotočenost in tako podaljša čas, potreben za izpolnitev delovnih obveznosti. Skrb za e-pošto je lahko precej bolj učinkovita, če jo izvajate po kosih.

7. Če ste lahko, bodite večopravilni

Kadar delate od doma, imate čez dan tudi druge zadolžitve. Morda morate nahraniti in sprehoditi psa, pomiti posodo, oprati in obesiti perilo itn. V takšnih primerih je priporočljivo biti večopravilen – poiščite priložnosti za »multitasking«, kjer le lahko. Morate vstati in si dotočiti kavo? Na poti vklopite avtomatski sesalnik. Se odpravljate v kuhinjo? Preden se spet udobno namestite, vključite še pomivalni stroj. Poskrbite za tista manjša opravila mimogrede, kjer in kadar lahko.

8. Poskrbite za premore

Če res želite biti produktivni, razmislite o rednih odmorih in dajte svojemu umu (in telesu) čas za regeneracijo. Vsako uro ali več si vzemite vsaj nekaj minut premora, da vstanete, pretegnete noge, si natočite vodo ali pobožate psa. Nekajkrat na dan si vzemite daljše odmore tudi za stik z drugimi. Preživite 20 minut med igro z otroki, pojdite na sprehod s svojim partnerjem ali hišnim ljubljenčkom, izmenjajte nekaj besed s starši, da vidite, kako jim gre. Za nekaj časa se umaknite od dela, da se spet napolnite z energijo.

9. Določite svoje uradne ure, če je le mogoče

Če vam delodajalec to omogoča, določite točno določene ure, ko boste na voljo ‒ po telefonu, e-pošti ali spletu – in ko delate. Opravljanje poklicnega dela je pomembno, vseeno pa je ključnega pomena imeti čas tudi za sprostitev, svojo družino in prijatelje. Poskrbite za ravnovesje; postavite razumne meje v poklicnem in zasebnem življenju.
Delo od doma zagotovo prinaša izzive. Toda vzpostavitev urnika, določanje jasnih pravil in pričakovanj skupaj s svojo družino ter skrb za odpravo motenj vam lahko te izzive pomagajo premagati, posledično pa tudi zmanjšati breme, ki ga delo na daljavo včasih potegne za sabo.


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. 
Želite ostati učinkoviti pri svojem delu? Poskrbite zase!
2. Pogledi na delovno motivacijo v 21. stoletju
3. Kako spisati življenjepis, ki bo odražal vaše vrednote?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.