Empatija na delovnem mestu
Image

Kaj je empatija?

Empatija je sposobnost posameznika, da se vživi v nekoga drugega ter razume njegova čustva in izkušnje. Če ste sočutni do nekoga, vam to omogoča, da razumete njegov pogled na določeno zadevo, hkrati pa krepi vašo sposobnost povezovanja z drugimi in širi vaš pogled na svet. Zaradi empatije se zavedate, da imajo vaša dejanja vpliv na druge – to pa lahko posledično pripomore k bolj produktivnim pogovorom, zlasti pri sodelovanju z ljudmi z različnimi ozadji in razmišljanji.

Zakaj je empatija na delovnem mestu pomembna?

Vsak človek ima svoje vrednote, kulturo, ozadje in nazore, zaradi katerih je edinstven. Svojo sposobnost empatije in razumevanja drugih lahko s pridom uporabite, kadar delate v raznolikih delovnih ekipah ali kolektivu. Spodaj je naštetih nekaj prednosti, ki jih pri delu prinaša empatija.

1. Izboljšanje komunikacije

Če ste sposobni empatije, boste svoj komunikacijski slog veliko bolje (in lažje) prilagajali osebi ali skupini, s katero komunicirate. Svoj ton glasu ali govorico telesa prilagodite tako, da bosta čim primernejša za trenutne okoliščine (vaš nastop je drugačen, kadar imate predstavitev pred celotnim kolektivom, kot pa med pogovorom s svojim nadrejenim).

2. Krepitev delovnih odnosov

Z izkazovanjem sočutja boste postali boljši član ekipe in sodelavec. Da bi vzpostavili kakovosten odnos in spodbujali zaupanje svojih sodelavcev, poskušajte najprej razumeti njihovo ozadje in način razmišljanja. Kadar sodelavci z vami delijo svoje zamisli, jih aktivno poslušajte in jim namenite spodbudne besede.

3. Spodbujanje kreativnega razmišljanja

Verjeli ali ne, z empatijo lahko razvijete tudi bolj kreativne načine reševanja težav ali izzivov. Če vas na primer podjetje kot ekipo prosi, da upoštevate perspektivo svoje ciljne skupine strank in ugotovite, kako zadovoljiti njihove (najpomembnejše) potrebe. Uporaba empatije lahko vam in članom vaše ekipe pomaga, da se postavite v kožo stranke in razmislite o strategijah, ki bi vas v tej situaciji najbolj pritegnile ali zadovoljile. Razumevanje izdelka ali storitve z vidika prejemnika vam pomaga hitreje prepoznati izzive ali priložnosti, na katere prej niste pomislili. Dodatna prednost je vaša dovzetnost za eksperimentiranje z novimi rešitvami.

4. Povečanje prodajnih in naložbenih priložnosti

Empatija na delovnem mestu vam lahko pomaga bolje razumeti motivacijo strank, vlagateljev in delničarjev. Pri izbiri podjetij vlagatelje motivirajo različni dejavniki. Poglobite se in raziščite svoje potencialne vlagatelje, odkrijte, kakšno je njihovo poklicno ozadje – morda najdete podobnosti, ki so vam skupne. Med pogovorom z njimi se osredotočite na njihove znanje in izkušnje, ki si jih delite, saj to lahko vpliva na njihovo odločitev.

Primer: vašemu novemu vlagatelju je prioriteta družina, ki mu pomeni vse, zato je to njegova vrednota številka 1. Vaše podjetje pa ima certifikat Družini prijazno podjetje, kar je zagotovo dobra izhodiščna točka za začetek pogovora.

Enake raziskovalne taktike in razpravne metode so uporabne tudi pri podpisovanju pogodb z novimi strankami ali posodabljanju starih pogodb s trenutnimi. Odkrijte, kaj je zanje pomembno, saj se boste tako lahko pri svojem delu osredotočili na njihove potrebe. Prepoznajte morebitne izzive, s katerimi se sooča njihovo podjetje, in jim poskušajte zagotoviti rešitve.


5. Izboljšanje storitev za stranke

Empatija vam lahko pomaga izboljšati storitve, saj z njeno pomočjo predvidite želje in potrebe strank. Kadar vas stranka pokliče zaradi določene težave, je verjetno razočarana in si želi, da ji prisluhnete. Če ji dovolite, da vam pove vse podrobnosti, preden ji odgovorite, ji s tem pokažete, da cenite njene povratne informacije. Stranke in sodelavci, ki se počutijo cenjeni, bodo bolj dovzetni in odprti za vaše predloge.


6. Učinkovitost pri razgovorih za zaposlitev

Imate razgovor z bodočim delodajalcem in slednji išče pravega kandidata, ki bi izpolnil njegove specifične zahteve pri zaposlovanju. Čeprav ste v oglasu za delo prebrali, kaj vse od vas pričakuje, mu med razgovorom prisluhnite, ko razpravlja, zakaj mora zapolniti to delovno mesto in kakšna pričakovanja ima glede kandidata, ki ga bo izbral.

Če recimo bodoči delodajalec navaja, kako težkih je bilo zadnjih nekaj mesecev brez receptorja, se lahko navežete na pogovor, rekoč, da razumete, da nekdo pač mora odgovarjati na telefonske klice in pozdraviti obiskovalce. Nato pa opišite svojo izkušnjo pri opravljanju teh nalog in učinkovitost, s katero ste te naloge opravljali v preteklosti.

S to majhno empatično-strateško gesto boste bodočemu delodajalcu pokazali, da razumete resnost položaja, v katerem se je znašel, in si morebiti povečali možnosti za zaposlitev na tem delovnem mestu.

Sliši se krasno, vendar pa v resnici biti empatičen ni nekaj, kar bi bilo vsem ljudem položeno že v zibelko. Če vam sočutje dela preglavice, je spodaj nekaj prijemov, kako biti bolj empatičen oziroma kako izboljšati svoje sposobnosti empatije na delovnem mestu.


AKTIVNO POSLUŠANJE

Dobra vaja za treniranje empatije je aktivno poslušanje; to je poslušanje govorca z namenom razumeti njegovo vprašanje ali zahtevo, še preden pomislite na odgovor. Ta strategija vam omogoča, da se osredotočite izključno na govornikove potrebe ter v celoti razumete njegove občutke in zorni kot.


PRILAGAJAJTE SVOJO KOMUNIKACIJO SOGOVORNIKU

Če veste, kdo je vaše specifično občinstvo, potem lahko takoj začnete razmišljati, kako najbolje komunicirati z njim. Svoje besedišče, ki ga uporabljate na podlagi strokovnega znanja vaše stranke ali sodelavca, vselej prilagajajte naslovniku sporočila oziroma sogovorniku. Kadar govorite s kolegom, lahko uporabite več strokovnih izrazov iz panoge. Pri predstavitvi projekta stranki pa je primerneje, da uporabljate preprostejše in bolj univerzalne besede.


PRISKOČITE SODELAVCEM NA POMOČ

Empatija vam lahko pomaga tudi pri razumevanju in reševanju izzivov, s katerimi se soočajo vaši sodelavci med povečanimi delovnimi obremenitvami, ali zasebnih zadev. Empatijo lahko vadite tako, da ponudite svojo pomoč sodelavcem – na kakršen koli način jo pač potrebujejo. Ta gesta preostalim članom vaše ekipe pokaže, da ste predani zagotavljanju uspeha te ekipe in ji boste zadane skupne cilje tudi pomagali doseči.


POSKUŠAJTE RAZUMETI TUDI DRUGO PLAT

Če vaša ekipa naleti na medosebni konflikt, poskušajte razpravo uporabiti čim bolj produktivno. Poskusite okoliščine videti in razumeti z drugih zornih kotov. Če zadeve vidite tudi z druge plati, boste lažje sočustvovali s sodelavci. In ko boste enkrat razumeli občutke svoje ekipe, se boste morda lahko nanje tudi bolje odzvali. Če vas njihov pogled na zadevo na kakršen koli način zmede, jim zastavite dodatna vprašanja za razjasnitev. Če jim pojasnite svojo perspektivo, jim razumevanje te lahko pomaga, da se še dodatno povežejo z vami.


VELIKO SPRAŠUJTE

Empatija pomeni poskusiti razumeti drugačno perspektivo nekoga drugega in od posameznika pogosto zahteva več, kot da si zgolj poskuša predstavljati, kaj drugi čuti. Če svojemu sodelavcu ali stranki zastavite veliko različnih vprašanj glede njihovih potreb, občutkov in perspektiv, vam to lahko pomaga bolje razumeti, kako jim v resnici pomagati. Primer: stranka prosi, da poiščete določen izdelek, ki ga vaše podjetje ne izdeluje več. Če jo vprašate, za kakšen namen ta izdelek potrebuje, vam lahko njene povratne informacije pomagajo bolje razumeti njen položaj in hkrati razmisliti o drugih izdelkih, ki bi ustrezno nadomestili nekdanji produkt in izpolnili posebne zahteve te stranke.


POTRDITE NJIHOVA ČUSTVA

Včasih morda ne boste povsem razumeli posameznega vidika nekoga drugega ali se strinjali z njim. Toda to je odlična priložnost za vadbo empatije. Sogovorniku v takšnem primeru zagotovite, da so njegova čustva slišana in prepoznana. Pozorno poslušajte svojega nadrejenega, podrejenega, kolega, stranko itn., nato pa pojasnite, da razumete, zakaj zanje to predstavlja težavo, in da ste pripravljeni pomagati. Empatijo vadite tako, da potrdite njihova doživljanja in čustva; v nadaljevanju bo to pozitivno vplivalo na pogovor.


Empatija je zagotovo pomembna veščina, ki vsakomur pride prav v osebnem in poklicnem življenju. Preprosto povedano empatija pomeni sposobnost stopiti v čevlje nekoga drugega, zavedanje njegovih občutkov in razumevanje njegovih potreb. Če boste empatični do poslovnih partnerjev, kolegov in nadzornikov, boste ugotovili, da lažje komunicirate in rešujete težave.

Z empatijo na delovnem mestu izražate spoštovanje do sodelavcev in pokažete, da vam je mar – v nasprotju z ravnanjem izključno po pravilih in predpisih. Z empatičnim slogom vodenja lahko vsem zaposlenim vzbujate občutek, da so del ekipe, posledično pa povečate produktivnost, moralo in zvestobo.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kakšno vlogo igrajo sodelavci na naši karierni poti?
3. Duševno zdravje na delovnem mestu

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.