Je napočil čas za odpoved?
Image

Trend se je hitro spremenil v globalno gibanje in ima zdaj celo uradno poimenovanje – The Great Resignation (tudi Big Quit ali Great Reshuffle), kar v prevodu pomeni velika odpoved oziroma odstop (vir: Wikipedia).

Nekateri so odšli zaradi možnosti bolj fleksibilnega dela v drugih podjetjih, drugi so si zaželeli spremembo življenjskega sloga. Toda mnoge so pandemija covida-19 in z njo povezani družbeni pretresi spodbudili, da so se poglobili v svoje življenje in se preizprašali, kaj mu pravzaprav daje smisel.

Se morda prepoznate v tem opisu? Imate občutek, da ste v službi obtičali na mestu in potrebujete spremembo, s pomočjo katere boste bolj motivirani? Hrepenite po tem, da bi imelo vaše življenje določen namen in bi bili bolj angažirani? To je nekaj povsem naravnega. Vaši cilji se bodo sčasoma spreminjali, zato je prav, da nenehno iščete nove načine, kako jih doseči.

Toda pozor, ta prehodna obdobja so lahko precej zahtevna za krmarjenje, zato se velikih odločitev, kot je sprememba kariere, lotite premišljeno. Za začetek razmislite o ponovnem odkrivanju svojega trenutnega dela, preden se lotite nečesa novega, saj včasih že samo pogled z drugega zornega kota lahko naredi čudež. Včasih pa je prava pot vztrajanje v vožnji po stari cesti.

Če niste povsem prepričani, kaj bi bilo za vas najbolje, je v nadaljevanju opisanih nekaj primerov, ki vam bodo pomagali oceniti vaše trenutno stanje in pri odločitvi, ali boste postali del gibanja The Great Resignation ali ne.

Delo, ki ga opravljate, ne spodbuja več vaše rasti

Najboljši športniki pogosto vnašajo novosti v svoj fizični trening ali pa skušajo dramatično spremeniti svojo rutino. Običajno to storijo zato, da se ne naveličajo monotonega treninga oziroma na točki, ko ugotovijo, da ne napredujejo več. Takrat je čas za dramatični poseg v delo in sprememba je nuja, če želijo na dolgi rok osvojiti zastavljeni cilj. Ko opazite, da je vaše delo prenehalo biti vir vaše rasti, poiščite nekaj novega ali si omislite kakšno drugo spremembo.

Pustiti službo je velika odločitev, zato vselej najprej preverite, ali obstajajo načini, kako drugače zastaviti svoje delo; preden odidete, skušajte najprej uvesti nekaj sprememb v svoje trenutno poklicno okolje. Ponovna oživitev vašega dela je lahko precej enostavna – z nekaj (pre)oblikovanja vašega dosedanjega dela, da bo bolj po vaši meri. Če spremenite še svojo naravnanost in odnos, ste storili že veliko. Če pa ste vse omenjeno že preizkusili in v svojem poklicu ne morete več rasti, potem je morda res čas, da greste naprej.


Dosegli ste zadane cilje

Včasih je konec rasti na delovnem mestu posledica pomanjkanja nečesa, za kar bi si lahko prizadevali. Nekateri poklicni športniki vse življenje garajo samo za en cilj – (zlato) olimpijsko kolajno. Ko svoje sanje uresničijo, se nekateri upokojijo. Prva faza njihovega življenja je bila pač povezana s športom in dosego cilja. Ko pa so se upokojili, so ugotovili, da so zadovoljni s tem obdobjem svojega življenja, da jim ga je to neverjetno osmislilo, a so zdaj pripravljeni iti naprej in pustiti vrhunski šport za sabo. Včasih človek preprosto doseže, kar si je zadal, in je pripravljen na nove izzive in poglavja v življenju.


Aktivno iščete načine, kako bi se izognili svojemu delu

Za boljšo predstavo: v času izpitov ni nič nenavadnega, da od učenja naveličani študenti na neki točki začnejo iskati načine, kako bi se izognili nadaljnjemu učenju – z odlašanjem, podaljševanjem odmora za kosilo ali kavo, izbiranjem skoraj katere koli dejavnosti, od pranja perila do nujnih objav na družbenih omrežjih in opravkov v mestu ... Skratka, pozornost so začeli namenjati vsemu drugemu, samo da se jim ni bilo treba vrniti nazaj za knjige. Včasih se morate čez določene stvari pregristi, preden razvijete pozitivno navado (če hoče študent uspešno končati letnik, potem mora pač opraviti vse izpite, čeprav je že sit učenja); drugič pa si je treba vzeti začasen ali trajen premor. Poklic bi moral biti nekaj, kar posameznika veseli, ne pa nekaj, čemur se izogiba.


K delu redno pristopate izčrpani, izgoreli ali prestrašeni

Ste se znašli v situaciji, ko ste imeli delo, v katerem ste nekoč uživali, potem pa vas je začelo tako zelo obremenjevati, da je bilo zjutraj težko oditi zdoma in se odpraviti v službo? Pa razlog za to ni tičal v podjetju ali slabih sodelavcih; samo enostavno ste vse skupaj prerasli. Če k delu redno pristopate z grozo, potem je nedvomno napočil čas, da resno razmislite, ali boste svojo službo spremenili ali pustili. Vaše življenje je kratko in dragoceno, vaše delo pa naj bi ga samo dodatno obogatilo.Vaše delo vas spodbuja k razvijanju slabih navad

Za boljšo predstavo: zaradi toksične pisarniške kulture v podjetju in toksičnih odnosov med zaposlenimi ste se nalezli tega vzdušja in načina razmišljanja tudi izven službe. Nenadoma ste se začeli obnašati na način, ki bi ga prej obsodili in označili za neprimernega ali neetičnega. Začeli ste lagati (tolažite se, da gre za bele laži) in zavajati (nehote) svoje bližnje in stranke. Če opazite kaj takšnega, je čas, da si nalijete čistega vina in razmislite o menjavi službe.

Kadar iščete v svojem delu namen, vaše delo pa vas začne od tega namena in vaših vrednot oddaljevati, potem je čas za razmislek. Nikoli ne dovolite, da bi vas poklicno okolje spremenilo na slabše – še posebej, kadar je v igri vaš značaj.


Vaše delovno mesto je postalo nezdravo

Če svoje delovne prostore delite s kolegi, ki denimo kričijo na vas ali vas osebno žalijo, in ste zasuti z delom skoraj do točke fizičnega kolapsa, potem bi vas to moralo spodbuditi k iskanju nečesa novega (če ne celo k resnejšemu ukrepanju). Dejstvo je, da so nekatera delovna mesta lahko res škodljiva za vaše fizično ali čustveno zdravje – če se znajdete na takšnem nezavidljivem položaju, je morda napočil čas za odpoved.


Seveda je poleg vseh teh omenjenih še cel kup drugih pokazateljev, da je napočil čas za odpoved. Če imate občutek, da stagnirate, je prvi korak vselej poskus preoblikovanja svojega dosedanjega dela, da bo bolj smotrno in po vaši meri. Po drugi strani pa morate tudi vedeti, kdaj je čas za opustitev starega, da bi lahko naredili prostor za nekaj novega v življenju, s čimer omogočite in dovolite, da se sčasoma spremeni tudi namen. Vaše življenje je v vaših rokah, česar se vse več ljudi tudi zaveda. In »velika odpoved« je morda priložnost, ki jo potrebujete za svojo veliko prenovo.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Služba, ki osrečuje – mit ali resnica?
2. Kako ohraniti motivacijo za delo?
3. Kako učinkovito reči NE!

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.