Kaj lahko čez poletje naredite za vašo kariero?
Image

Izkoristite čas, ko konkurenca počiva
Če večina razmišlja, da poletje ni pravi čas za iskanje službe, to pomeni, da je na trgu dela manj konkurence. Bodite izjema − medtem ko drugi uživajo na počitnicah in ne razmišljajo o službi, začnite pošiljati življenjepise podjetjem, ki so vam zanimiva. 

»Ker podjetja poleti prejmejo precej manj prijav na razpisana delovna mesta kot običajno, je to velika prednost za tiste, ki poleti vseeno iščejo novo službo, saj so njihove prijave opaznejše. Nam kadrovikom se zdi to odraz zanimanja in navdušenja za delovno mesto, zato takšne kandidate seveda radi povabimo na razgovor,« je povedala Ana Knez, HR specialistka na MojeDelo.com.

Iskanju službe je vredno nameniti tudi kakšno prosto uro, morda dan dopusta. Zagotovo so nekatera podjetja med poletjem manj obremenjena in se bodo hitreje odzvala na vašo prošnjo, treba pa je upoštevati tudi to, da se lahko pri drugih podjetjih sam postopek zaradi dopustov zavleče.

Je vaš življenjepis povozil čas?

Medtem ko drugi načrtujejo svoj dopust, vi načrtujte naslednji korak do nove zaposlitve. Zdaj imate več časa, da se še bolj potrudite pri pripravi življenjepisa. Posodobite ga z najnovejšimi informacijami o delovnih izkušnjah, pridobljenih certifikatih, dodajte novo fotografijo ali pa se predstavite kar s pomočjo video posnetka. Z nekaj ustvarjalnosti lahko tudi suhoparne podatke predstavite zanimivo. Uporabite barve, slikovno in grafično gradivo ter infografike, podatke v življenjepisu posredujte kratko in jedrnato ter ponudite kadroviku natanko tisto, kar ga zanima.

Raziskave namreč kažejo, da se kadroviki v zgolj šestih sekundah odločijo, ali bodo vašo prijavo obravnavali ali pa jo zavrnili. Pripravite tudi spremno pismo, s katerim spodbudite kadrovika k branju svojega življenjepisa. Še več trikov za boljšo pripravo življenjepisa najdete med kariernimi nasveti na MojeDelo.com. 

Pripravite se na sproščen, a profesionalen razgovor

Poleti so lahko zaposlitveni razgovori bolj sproščeni, mnogi se bodo raje srečali ob kavi kot v pisarni in poklepetali v bolj neformalnem vzdušju. A to ne pomeni, da se vam na razgovor ni treba pripraviti. Po mnenju strokovnjakov prvi vtis ustvarimo že v prvih sedmih sekundah pogovora.

Če še niste dodobra raziskali potencialnega delodajalca in panoge, je zdaj čas, da opravite »domačo nalogo«. Med pogovorom vam bo verjetno kadrovik postavil vprašanja, kot sta: »Zakaj se čutite primernega za razpisan položaj?« in »Kakšno plačo pričakujete?«. Opremljeni z odgovori boste delovali bolj samozavestno in prepričljivo. Tudi vi lahko pripravite vprašanja za delodajalca, da boste lažje presodili, ali vam delovno mesto ustreza.

Poletje je odlično za mreženje in izobraževanje

V poletnem času se odvijajo številne prireditve in dogodki. Tudi če ne gre za poslovni dogodek, lahko na prireditvah spoznate ljudi, ki vam bodo odprli nove možnosti za karierni preskok, saj je tam vzdušje običajno bolj sproščeno in so ljudje bolj pripravljeni na pogovore. Poleg tega je poletje tudi odličen čas, da stopite v stik z osebami, ki ste jih spoznali skozi leta.

Poletne mesece lahko nenazadnje izkoristite tudi za pridobivanje novih znanj in veščin. Nadgradite svoje kompetence na spletnih seminarjih MojeDelo.com in potrdite svoje znanje s testi

Ažurno spremljajte nove zaposlitvene oglase

Razumljivo je, da smo v poletnem času manj pred računalniki, toda morda bo prav takrat, ko boste na dopustu, objavljen oglas za vašo sanjsko službo. Da ne zamudite priložnosti, se na zaposlitvenih portalih naročite na prejemanje e-opomnika s prostimi delovnimi mesti, ki ustrezajo vašim željam in izobrazbi. Tako boste lahko ažurno spremljali nove zaposlitvene oglase, kjer koli že boste. 


Poletne mesece lahko nenazadnje izkoristite tudi za pridobivanje novih znanj in veščin. Nadgradite svoje kompetence na webinarjih MojeDelo.com in potrdite svoje znanje s testi. Medtem ko ostali počivajo, si vi povečajte možnosti za svojo sanjsko službo!

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Najbolj iskani profili v prvem polletju 2022
2. Kako se »prodati« v 60 sekundah
3. 10 vprašanj, ki jih lahko zastavite na razgovoru

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.