Kaj od študentov in dijakov pričakujejo najuglednejši delodajalci v Sloveniji?
Image
Možnost študentskega dela imate v Sloveniji vsi dijaki in študenti, starejši od 15 let in mlajši od 26 let, pa tudi osnovnošolci z dopolnjeno starostjo 15 let, ki boste statusa dijaka deležni v prihodnjem letu.

S študentskim delom si že v času učnega procesa pričnete pridobivati dragocene delovne izkušnje, spoznavate delovne procese in delovno okolje, pa tudi pridobite zaupanje podjetij, kar lahko po koncu vašega izobraževanja vodi v boljšo priložnost za redno zaposlitev. Izbira delodajalca zato nikakor ni nepomembna.

MojeDelo.com HR specialistka, Tjaša Kuharič Srša, vam svetuje, da si, če je le mogoče, izberete študentsko delo, ki je povezano z vašim področjem izobraževanja. Tako boste lahko te dragocene delovne izkušnje smiselno umestili v svoj življenjepis in bili korak bliže k svoji želeni zaposlitvi po koncu izobraževanja.

Upoštevajte pričakovanja najuglednejših delodajalcev in si zagotovite izvrstno odskočno desko v vaši karieri

Na MojeDelo.com smo pri podjetjih, ki so se letos na podlagi raziskave podjetja MojeDelo.com in Universum Global okitila z laskavim nazivom Ugledni delodajalec 2020, preverili, kaj pričakujejo od študentov, ki bi želeli pri njih opravljati študentsko delo.


Najuglednejši slovenski delodajalec, podjetje Lek, si želi pri študentih videti sposobnost uporabe veščin in znanj, ki jih skozi sodelovanje pridobivajo. "Od naših mladih sodelavcev, ki pot pri nas začenjajo skozi nabiranje študentskih izkušenj, imamo sicer enaka pričakovanja kot od svojih drugih sodelavcev in iščemo zelo podobne osebnostne lastnosti." Najbolj iskane osebnostne lastnosti pri tako uglednih delodajalcih pa so samoiniciativnost, proaktivnost, ciljna usmerjenost in razmišljanje usmerjeno v prihodnost.


V malce drugačni smeri razmišljajo pri podjetju IKEA, kjer jim je najpomembneje, da z njimi delite enake vrednote, kot so povezanost, preprostost, odprtost, skrb za ljudi in planet ter prevzemanje in predajanje odgovornosti. 


Pri Microsoftu na podoben način iščejo študente, ki jim je na prvem mestu razvoj, kar se ponovno popolnoma sklada s kulturo in vizijo njihovega podjetja: "Iščemo posameznice in posameznike, ki se želijo osebno in profesionalno razvijati v uspešnem mednarodnem podjetju s številnimi priložnostmi za učenje, delo v skupinah s celega sveta in sodelovanje pri reševanju nekaterih najtežjih svetovnih izzivov."


Podjetje BSHG pa primarno poudarja pomembnost timske naravnanosti ter sposobnost ustvarjanja dobrih medsebojnih odnosov. Študentje s to osebnostno lastnostjo lahko delajo v timu sproščeno, tako pa imajo tudi njihovi sodelavci višje kreativne sposobnosti in so pri delu bolj učinkoviti. "V našem podjetju vlada kultura enega tima, zato pri kandidatih iščemo lastnosti, kot so sposobnost sodelovanja in visoka stopnja medsebojnega zaupanja, pozitivna naravnanost, motiviranost in želja ter zmožnost vsesplošnega delovanja v duhu kulture enega tima."


TOP 4 LASTNOSTI, KI JIH PODJETJA IŠČEJO PRI ŠTUDENTIH:

  • Vedoželjnost
  • Timsko delo
  • Odgovornost
  • Proaktivnost


V splošnem so najbolj cenjene lastnosti pri mladih izkazan interes, vedoželjnost in radovednost. Podjetja si želijo zaposliti tiste mlade, ki k prvi zaposlitvi pristopijo z zavedanjem, da so začetniki. Da jim pridobljeno znanje na fakulteti pri delu zelo koristi, a se obenem zavedajo tudi svoje neizkušenosti. Kar pa ne pomeni, da svojega dela ne bi mogli opraviti z odliko, še posebej, če jih pri tem vodi kreativnost, iznajdljivost in predlaganje rešitev. 

Tako na primer pri podjetju najbolj GEN-i cenijo svežino, ki jo lahko študenti doprinesejo, pri Porsche-ju in Petrolu imajo najraje študente, ki čim več sprašujejo, pri podjetju Telekom pa iščejo prebojne in navdušujoče študente, ki sodelujejo z drugimi ter sprejemajo raznolikost. "Zavedamo se, da študenti prve delovne izkušnje še pridobivajo, tako da si pri sodelovanju z njimi želimo predvsem, da s svojo energijo in zagnanostjo premikajo meje znanega in prenašajo svojo radovednost na ostale zaposlene."

Raznolikost je pomembna vrednota tudi v podjetju H&M, kjer mladim dajejo svobodo, da so to, kar so: "Naš slogan 'Bodi to, kar si & še več v H&M' spodbuja naše kandidate, da so raznoliki in izražajo svojo osebnost preko mode, zato tudi vsa delovna mesta v H&M ponujajo veliko odgovornosti – in veliko zabave."


Dokažite, da se ujemate z delovnim mestom

Ko skušate navdušiti svojega idealnega delodajalca, prepoznajte specifične potrebe in želje podjetja za to pozicijo, podobno kot smo to mi naredili zgoraj. Zavedamo se, da je včasih ugotoviti kaj si podjetje želi od posameznika, kot lov za zakladom pri prebiranju študentskega oglasa. Zato smo pripravili zapis, ki vam lahko pomaga pri raziskovanju podjetja, pri tem pa se predvsem osredotočite na zahteve delovnega mesta, preverite ton komuniciranja, ugotovite kulturo in klimo v podjetju in si nenazadnje izpišite ključne osebnostne lastnosti, ki si jih podjetja želijo pri kandidatih. Tako si boste zagotovili odlično priložnost, da dokažete, da se ujemate z delovnim mestom, na katerega se prijavljate.


Še ne veste, katere so vaše ključne kompetence in osebnostne lastnosti? Opravite psihometrično testiranje in izvedite, katere so vaše prednosti in močne plati ter te izpostavite na razgovoru za službo.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Skrivno orožje na zaposlitvenem razgovoru: Raziščite podjetje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.