Kaj storiti, če vas po razgovoru za delo doleti »ghosting«?
Image

Kaj se je pravzaprav zgodilo? Postali ste žrtev t. i. 'ghostinga'. To pomeni, da od osebe ali organizacije ni ne duha ne sluha. Kot bi se vdrla v zemljo. Izraz je še posebej priljubljen, kadar so v ospredju odnosi (prijateljski ali romantični) in ena oseba nenadoma oziroma nepričakovano prekine vse stike (čeprav je bilo med zadnjim srečanjem še vse v najlepšem redu) ter brez pojasnila izgine.

V poslovnem kontekstu se 'ghosting' običajno nanaša na situacije, pri katerih je razumno pričakovati odgovor – recimo, če ste imeli enega ali več razgovorov in ste bili v neposrednem stiku z vodjo zaposlovanja.

Vzroki, ki vodijo do neodzivnosti za nadaljnjo komunikacijo oziroma za 'ghosting'

Tovrstna ignoranca v komunikaciji je običajno posledica dejavnikov, ki so popolnoma zunaj nadzora kandidata, imajo pa vpliv na postopek zaposlovanja. Nekaj možnih razlogov, zakaj kandidat za službo lahko naenkrat ostane brez povratnih informacij in kaj se dogaja v procesu (njegovega) zaposlovanja:

  • Podjetje še ni zaključilo razgovorov z vsemi kandidati.
  • Vodstvo se je odločilo za notranje zaposlovanje namesto iskanja novega, zunanjega kandidata.
  • Delovno mesto so odpravili, zato ni bilo več potrebe po zaposlovanju.
  • Za položaj se poteguje veliko število kandidatov, zato boste odgovor prejeli precej pozneje od pričakovanega.
  • V podjetju so delo ponudili nekomu drugemu in čakajo njegovo odločitev.
  • Vodja zaposlovanja je na službeni poti, je zbolel ali celo zamenjal službo.
  • Vaša prijava na razpis in podatki za stik so se izgubili.


Po razgovoru so popolnoma pozabili na vas – kaj pa zdaj?

Na razgovoru za delo je vse potekalo brez težav (vsaj tako je bilo videti), nato pa pričakovanega klica, da je služba vaša, nikoli niste dočakali. Kako ravnati, če vas je kadrovik 'ghostal'? Da bi med iskanjem zaposlitve lažje premagali tovrstne trenutke, je opisanih nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo:

1.) Pošljite prijazni opomnik

Počakajte nekaj dni ali en teden, nato pa pošljite prijazno elektronsko sporočilo, v katerem se vodji zaposlovanja zahvalite za čas. Poskusite omeniti tudi kakšno podrobnost, zaradi katere ste še posebej zanimiv kandidat za to službo ali ste zaradi nje še dodatno izstopali v primerjavi z drugimi. Uporabite pristop in ton, ki izražata zanimanje in motiviranost za položaj, a brez pritiska.

2.) Počakajte nekoliko dlje

Včasih lahko postopek zaposlovanja za določeno delovno mesto traja dlje, kot bi pričakovali. To se lahko zgodi, kadar podjetje prejme veliko število prijav, ima težave s kadrovsko službo ali pa ima ekipa, ki je zadolžena za zaposlovanje, natrpan urnik. Če je le mogoče, poskusite počakati nekoliko dlje, morda pa bo vodja zaposlovanja le stopil v stik z vami.

Neko nepisano pravilo, kako dolgo čakati, preden sami ponovno navežete stik s podjetjem, je med deset dni in dvema tednoma; to pravilo se seveda lahko razlikuje glede na kontekst in panogo. Če ste v dvomih, kako se odzvati, je smiselno vprašati nekoga, ki mu zaupate in je domač v panogi, da vam pove, kako dolgo (po)čakati.

3.) Komunikacija z uporabo alternativnih kanalov

Najprej ste primerno obdobje časa (po)čakali. Poskusili ste s prijazno elektronsko pošto, opomnikom in klici, a odgovora še vedno niste prejeli. Napočil je čas za razmislek o uporabi druge metode – ali bi s podjetjem stopili v stik s pomočjo (poslovnih) družabnih omrežij oziroma platform? Pri tem bodite izjemno pozorni na morebitna pravila oziroma politiko podjetja v povezavi s komuniciranjem po drugih kanalih. Ob tem bodite pazljivi, da ne izpadete nadležni ali vsiljivi – prepričajte se, da boste delovali in komunicirali, kot navaja poslovni bonton.

4.) Poskusite stopiti v stik z nekom drugim

Če je primerno obdobje za potrpežljivo čakanje že minilo, odgovora pa še niste prejeli, se poskusite obrniti na nekoga drugega iz podjetja. To je lahko druga oseba, ki je bila navzoča med vašim razgovorom, ali pa prijateljica, ki je zaposlena v tem podjetju in vam je že pomagala z notranjimi informacijami glede kulture podjetja in postopka zaposlovanja.

5.) Pripravite se na razgovor – vadite!

Dober način za okrevanje po komunikacijski ignoranci enega razgovora je temeljita priprava na naslednji razgovor! Kadar kadrovik ni odziven, številnim kandidatom uplahne samozavest, zato upoštevajte, da vaja dela mojstra. Na razgovor se poskusite pripraviti s prijateljem ali z družinskim članom; vadite svoje odgovore za razgovor. Bodite pozorni, da med odgovarjanjem omenite svoje posebne talente, sposobnosti in kvalifikacije. Zaradi vaje boste na naslednjem razgovoru izžarevali večjo gotovost vase, pa tudi manj vas bo potrlo, če vas kdaj v prihodnosti ponovno 'ghostajo'.

Običajno je poslovna komunikacijska ignoranca posledica dejavnikov, na katere kot kandidat nimate vpliva. Včasih je preprečevanje tovrstnih situacij lahko težko, zlasti ob spremembah prednostnih nalog pri zaposlovanju ali pa odsotnosti vodje zaposlovanja (bolezen, dopust, menjava delovnega mesta). Pravzaprav je popolnoma vseeno, zakaj niste prejeli odgovora. Pomembno je, da ne vpliva na vašo samozavest. V tem primeru ni težava v vas, ampak v njih. Si res želite delati za podjetje, ki pusti ljudi na cedilu brez povratne informacije oziroma odgovora ali pa ni dovolj organizirano, da bi sledilo kandidatom, ki so se prijavili na razpis? Raje iščite zaposlitve, dokler ne najdete podjetja, ki vam bo ustrezalo.

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Prvi razgovor: kako prepričati?
2. Namigi, da ste blesteli na razgovoru za delo
3. 15 zlatih pravil za uspešen razgovor

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.