Kako na razgovoru pojasniti pogosto menjavanje služb?
3.10.2023

3.10.2023

Američani so tovrstnega iskalca zaposlitve poimenovali kar »job hopper«; gre torej za osebo, ki pogosto in prostovoljno menjava zaposlitve oziroma »skače iz ene zaposlitve v drugo«. Izkazalo se je namreč, da mladim strokovnjakom več pomenijo pridobivanje novih izkušenj in vedno novi izzivi, kot pa redna služba za nedoločen čas oziroma celo življenje. To pa je nekaj, kar nekatere kadrovnike zmoti, zato kot delodajalci ne jemljejo resno kandidatov, ki so zdržali manj kot eno leto v dveh ali več službah zapored. Nekateri imajo kriterije postavljene še višje in potegnejo črto že pri kandidatih, ki so bili manj kot dve leti zaposleni pri enem delodajalcu. Zgodovinsko gledano je za delodajalce pogosto menjavanje zaposlitve pri kandidatih znak negotovosti, nepripravljenosti na dolgoročno zavezanost ali pa pomanjkanja zanimanja za poglabljanje strokovnega znanja. 

Tovrstno prepričanje se sicer (zelo) počasi spreminja, a kruta realnost je ta, da velika večina kadrovskih menedžerjev pogosto menjavanje delovnih mest še vedno uporablja kot filter za izločanje kandidatov.

Kako torej odgovoriti na vprašanje o vaši zaposlitveni zgodovini, če ste med tistimi, ki so v zadnjih dveh letih štirikrat zamenjali službo? Verjetno je, da bo vodja zaposlovanja želel slišati in razumeti vaše razloge za odhod iz službe, zato se vam splača nekoliko bolje pripraviti na odgovor, pri čemer pa skušajte upoštevati naslednje:

1. Priznajte, kaj se je zgodilo, in tako ublažite skrbi glede vašega pogostega menjavanja delovnih mest

Vaša delovna zgodovina lahko pri vodji zaposlovanja povzroči nekaj skrbi, saj se mu začnejo po glavi porajati naslednja vprašanja in pomisleki:

 • Bo kandidat zlahka obupal, prvič ko bo soočen z novimi izzivi?
 • Se kandidat v preteklosti morda ni razumel z ekipo ali pa se ni uspel dobro vklopiti vanjo?
 • Bo moj oddelek porabil mesece za usposabljanje tega kandidata samo zato, da bo nato čez leto dni dal odpoved?
 • Je morda zaposlitvena zgodovina znak, da je kandidat nelojalen?
 • Je kandidatu denar tako zelo pomemben, da bi službo zamenjal samo zato, ker bi drugje zaslužil malenkost več?

Pri vsem skupaj upoštevajte, da vodja zaposlovanja ne pozna vaše (resnične) zgodbe v zvezi s prejšnjimi zaposlitvami in položaji, zato so taka vprašanja povsem na mestu in razumljiva. Nikar jih ne jemljite osebno, saj lahko hitro izpade, kot da se branite oziroma zagovarjate. Ne poskušajte pojasnjevati svojih kratkih delovnih razmerij, sicer boste morda zveneli, kot da se opravičujete. Namesto tega se raje odločite za strateško preglednost.

2. Povejte svojo zgodbo

Svoje zgodbe seveda ne morete učinkovito povedati, ne da bi o njej naprej dobro razmislili. Bodite iskreni sami s seboj – kaj vas je napeljalo k temu, da ste zamenjali toliko služb? Najboljše je, da svoje odgovore zapišete in o njih najprej sami temeljito razmislite. Nekatere zamenjave delovnih mest je enostavno razložiti in zanje lahko navedete cel kup sprejemljivih razlogov. Primer: Verjeli ste v zagonsko podjetje, ki je nameravalo pustiti globok pečat v svoji panogi, a je deset mesecev kasneje ostalo brez denarja. Vaš prejšnji delodajalec je preselil poslovne prostore na drugo lokacijo, zaradi česar ste vsak dan porabili dve uri za prihod in odhod z dela, kar je posledično zmanjšalo vašo produktivnost. 


Druge okoliščine pa so lahko nekoliko bolj zapletene, zato sta za pojasnitev potrebna dober premislek in nekaj takta. Morda ste v sebi čutili, da vam vaš trenuten položaj ne dopušča možnosti za napredovanje; morda vaše delovno okolje ni bilo optimalno ali pa se preprosto niste vklopili vanj; morda je resnica ta, da se s svojim šefom niste razumeli ... Vseeno je, kaj je botrovalo vaši zamenjavi službe, s svojim odgovorom morate povedati resnico na način, da svojega prejšnjega delodajalca ne očrnite in da sebe ne prikažete v negativni luči. Kadar se sklicujete na različne okoliščine, sta poštenost in jedrnatost ključnega pomena. 

Da bi se bolje pripravili na takšne preizkušnje, je spodaj nekaj primerov, kako pojasniti, zakaj ste odšli:

 • »Strastno sem pograbil priložnost za delo v visokotehnološkem 'startupu' in bil precej razočaran, ko se je vse skupaj predčasno končalo.«
 • »Hvaležen sem bil za priložnost, da lahko delam z odlično ekipo, a po nedavni selitvi poslovnih prostorov sem ugotovil, da svoje produktivnosti zaradi daljše vožnje enostavno ne morem povečati.«
 • »Bil sem pripravljen prevzeti več odgovornosti, a žal struktura in financiranje podjetja nista omogočala rasti in razvoja v nobeno smer.«
 • »Ponudila se mi je priložnost, da v naslednjem podjetju postanem vodja neverjetne strokovne ekipe, in vedel sem, da lahko tam resnično nekaj spremenim.«
 • »Želel sem postati del ekipe, ki je imela vse kompetence in pooblastila za pozitivne spremembe.«


RECEPT ZA POJASNITEV ZAMENJAVE JE:

 1. izraziti hvaležnost, 
 2. opisati pridobljeno izkušnjo, 
 3. iti naprej!

Če boste pri razlagi svoje zaposlitvene zgodovine pošteni in transparentni, lahko pogosto menjavanje služb spremenite v skrito prednost. Strokovnjaki z izkušnjami iz različnih podjetij in panog namreč s seboj prinašajo edinstvene vpoglede, najboljše prakse in sveže ideje, ki jih ni mogoče pridobiti ali (vz)gojiti na enem (delovnem) mestu. Za nameček se hitro učijo in znajo odlično graditi odnose z drugimi. 


Zato si vzemite nekaj časa in premislite, zakaj bi vas moral vodja zaposlovanja izbrati prav zaradi vaše zaposlitvene zgodovine in ne zavrniti zaradi nje. V svojih odgovorih ne pozabite uskladiti vsega, kar ste se naučili v preteklosti, s ključnimi zahtevami za delovno mesto, na katerega ste se prijavili. Pomnite – vaš cilj je ponazoriti, kako vas je vaša dosedanja kariera oblikovala v popolnega kandidata za to službo!Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Karierni sejem - korak k uspešno začrtani prihodnosti
2. Kako se učinkovito predstaviti?
3. Kako (p)ostati organiziran in učinkovit pri delu?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.