Kako oceniti ponudbo za delo
Image

Marsikoga ocenjevanje ponudbe za delo popolnoma ohromi. Po eni strani je vznemirljivo, saj ste zmagali in bili izbrani med vsemi kandidati, po drugi strani pa vas morda skrbi, da morate nemudoma odgovoriti in sprejeti ponudbo za delo. Ustavite se za trenutek in zadihajte. Ne dovolite, da vas evforija zapelje, saj lahko botruje nepremišljeni odločitvi, ki jo boste pozneje obžalovali. Raje si vzemite nekaj časa in ocenite ponudbo za delo s tehtnim in skrbnim premislekom.

Si predstavljate, da bi sprejeli delo (na papirju je sicer zvenelo čudovito), nato pa bi ugotovili, da ste vsak dan po 10 ur zaprti v majhni kamri brez oken, in to za plačilo, ki je nekaj višje od minimalne zajamčene plače, in za nameček s sodelavci, ki se ne smejijo vašim šalam?

Ko se lotite ocenjevanja ponudbe za delo, poskusite upoštevati celotno sliko. Ustvarite seznam in napišite, kaj resnično potrebujete in si želite od naslednje zaposlitve. Pri tem upoštevajte, da so stvari, ki jih morate imeti, in stvari, ki bi jih bilo dobro imeti, zelo osebne narave ter se sčasoma spreminjajo z vašimi potrebami.

En način je, da si poskušate predstavljati življenje (in stanje na bančnem računu) čez šest mesecev. Če se oboje občutno izboljša, se zdi, da je to delo kot nalašč za vas. Če ne, je morda bolje, da iščete naslednjo zaposlitev. Ste še vedno v dvomih, ali je ponudba za delo, ki ste jo prejeli, dobra ali slaba? Poskusite si pomagati z naslednjimi smernicami.

1. Ker je denar sveta vladar, začnite s plačilom

Plačilo za delo je najverjetneje prvi dejavnik, ko se odločamo, ali je služba za nas primerna. Ko vam ponudijo plačo, še enkrat preverite svoj proračun in življenjske stroške ter se prepričajte, ali bo znesek zadostoval. To je posebej pomembno, če se morate na delo vsak dan peljati od daleč. Koliko časa boste za to potrebovali vsak dan? Bo to zahtevalo več goriva ali pa se boste morali na delo peljati z vlakom ali avtobusom? Koliko bo to znašalo? Kaj pa poravnava parkirnine?

Po izračunu teh stroškov se prepričajte, da boste imeli dovolj denarja za življenjske stroške (položnice, hrana, plenice, denar za najemnino, morda kredit za nepremičnino ali avtomobil itn.) – tudi če je to relativno majhen znesek. Seveda pa so prisotni tudi drugi finančni vidiki, ki jih lahko oziroma morate upoštevati pri ocenjevanju ponudbe za delo in vam lahko veliko povedo o bodočem delodajalcu:

 • Bonusi; ali obstaja v organizaciji sistem nagrajevanja na podlagi poslovne uspešnosti, prejmejo morda zaposleni božičnico ali trinajsto plačo?
 • Skrb za zdravje na delovnem mestu; nekateri delodajalci sklenejo dodatna nezgodna in življenjska zavarovanja za svoje delavce, jim omogočijo celoletni brezplačni obisk različnih športnih aktivnosti (na primer fitnes, organizirana rekreacija, ugodnosti v velnesu itn.).
 • Pokojninski načrt; posamezni delodajalci oziroma organizacije za svoje zaposlene plačujejo dodatno pokojninsko zavarovanje ali varčevanje.
 • Deljenje dobička podjetja z zaposlenimi; imate možnost postati delničar družbe, pri kateri ste zaposleni? Seznanite se z možnostmi, če bo del plačila oziroma plače usmerjen na ta način.
 • Pomoč podjetja pri selitvi ob sprejemu dela v tujini; vam bo podjetje pomagalo najti ustrezno namestitev in ali bo plačalo vse ali samo del vaših stroškov selitve?
 • Druge ugodnosti; zagotovljeno parkirno mesto in prehrana na delu, dodatna strokovna izobraževanja, vrtec za otroke zaposlenih itn.

2. Razmislite o kulturi podjetja

Na novem delovnem mestu boste preživeli ogromno časa, zato se želite počutiti domače in sprejeto. Upoštevajte naslednji točki:

 • Kakšno je vaše novo delovno okolje? Oglejte si, kje boste sedeli. Bi vam bilo všeč opravljati delo v tem prostoru? Je to velika soba z več razdelki ali je samostojna pisarna? Obstaja prostor, kjer lahko opravite zasebni klic med odmorom ali kosilom? Kakšni so bodoči sodelavci? So zaposleni videti srečni ali preobremenjeni? Je osvetlitev umetna ali je prisotna tudi naravna svetloba? Kakšen je kodeks oblačenja? Če si niste mogli ogledati delovnih prostorov, si pomagajte s spletno stranjo podjetja – tudi virtualni ogled lahko veliko razkrije o kulturi posamezne organizacije.
 • Ali vam omogoča nadaljnji profesionalni razvoj? Pozanimajte se o možnostih napredovanja, pridobivanja certifikatov in dodatnih strokovnih izobraževanj.

3. Upoštevajte svoje potrebe

Že res, da je kultura podjetja oziroma v pisarni pomembna, toda enako ali še pomembneje pa je ravnovesje med službo in preostankom (zasebnega) življenja. Ko ocenjujete ponudbo za delo, se vprašajte, ali boste lahko z družino preživeli toliko časa, kot si želite. Vam bodo službena potovanja v zabavo ali vas bodo samo utrujala in si jih ne želite? Ne glede na to, kakšno ponudbo za delo ste prejeli, pri odločanju upoštevajte naslednje:

 • Službena potovanja; koliko službenih poti je predvidenih za vaše delovno mesto? Katere potne stroške in v kakšni vrednosti bodo povrnjeni? Boste morali poskrbeti za varstvo otrok ali najeti varuško za svoje hišne ljubljenčke, ko ste odsotni?
 • Plačan dopust in število dni dopusta; pozanimajte se o pravilnikih glede odsotnosti. Povprašajte, koliko prej morate napovedati dopust. Če delate v panogah, ki so pogojene z določenim letnim časom ali sezono, vprašajte, ali obstaja možnost, da dopusta ne smete izkoristiti oz. vam delodajalec lahko vlogo za dopust zavrne. Pozanimajte se tudi, ali je določeno, koliko najmanj ali največ dopusta morate izkoristiti naenkrat itn.
 • Delo na daljavo; vam podjetje omogoča, da občasno opravljate delo od doma? Ali je to možnost, za katero se lahko odločite vsak dan?
 • Prilagodljivost urnika; ko začnete delati, se boste težje dogovorili za boljšo prilagodljivost, zato se tega nemudoma lotite. Če niste prepričani, kakšno politiko imajo bodoči delodajalci glede prilagodljivosti urnika, lahko to preverite na spletni strani podjetja ali na enem od profilov na družbenih omrežjih.


Kadar ocenjujete ponudbo za delo, nikar ne hitite in ne podlegajte pritisku, da bi morali ponudbo za delo sprejeti. Če imate tak občutek, to delo najverjetneje ni primerno za vas. Vas še zmeraj pestijo dvomi ali pa imate morda vprašanje, na katero še niste prejeli odgovora? Pogovorite se o tem z morebitnimi delodajalci oziroma njihovo kadrovsko službo – zastavite jim toliko vprašanj, da se boste ob koncu lahko pravilno odločili. Se vam že svita, ali boste sprejeli ponudbo za delo?


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Zmotne predstave iskalcev prve zaposlitve
2. POGODBA O ZAPOSLITVI: kaj morate vedeti, preden jo podpišete?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.