Kako ohraniti delovno vnemo v času samoizolacije?
Image

Pandemija koronavirusa je - tako v Sloveniji kot drugod po svetu - z namenom zajezitve okužbe postavila v domačo samoizolacijo velik del prebivalstva, s tem se je v domače okolje preselilo tudi delo. Delovno okolje, kot smo ga poznali, se je tako rekoč čez noč spremenilo. Takšno spremembo bomo doživeli tudi, ko se bomo vrnili v običajni ritem, zato je pomembno, da tudi doma vzpostavimo in ohranjamo delovno rutino.

Kako si torej organizirati dneve do vrnitve na delovno mesto, da bo prehod čim manj stresen?

  1. Pripravite dnevne načrte dela: obdobje dela od doma ali čakanja na domu številnim posameznikom prinese upad motivacije do dela. Spremeni se število sestankov in klicev, tudi količina dela. Nekateri ga imate manj, nekateri celo več. Da bi ob vseh teh spremembah preprečili padec volje do dela, si vsak dan naredite seznam nalog, ki jih morate opraviti, in mu sledite. Če dela ne opravljate od doma, si naredite seznam nalog, ki bi jih želeli opraviti doma – posesati stanovanje, očistiti shrambo. Naredite načrt dela in urnik. Ohranjanje urnika je zelo pomembno, saj se bo potem lažje vrniti na delovno mesto.
  2. Odprite domačo pisarno: v stanovanju ali hiši poiščite prostor, ki vam za delo najbolj ustreza. Ima najboljšo svetlobo, temperaturo ali razgled. Nekaterim, ki so vajeni glasnega okolja v službi, ustreza delo ob oknu, ob katerem se sliši hrup s ceste, delo v bližini otrok ali drugih družinskih članov. Ko najdete ta prostor, naj bo to vsakodnevno vaš prostor za delo, tudi družinskim članom dajte vedeti, da tam delate in naj vas ne motijo. Nekaterim pomaga tudi, da se službeno oblečejo, celo obujejo čevlje ipd. Raziščite, kaj deluje pri vas!
  3. Ohranjajte motivacijo za delo: je koronavirus uničil vaše sanje po finančni stimulaciji, vezani na doseganje delovnih načrtov? Ste imeli načrt za prodajo, ki se je izjalovil? V trenutni situaciji je doseganje načrtov nedvomno oteženo ali celo nemogoče, kar lahko marsikomu zmanjša motivacijo za delo. Kljub temu ohranite pozitivno naravnanost. Po tem obdobju bodo posamezniki in podjetja želeli »nadoknaditi« izgubljeni čas – kupiti več daril, narediti nove zaloge, preurediti stanovanje. Glavo gor! Boljši časi prihajajo. Motivirajte se z mislijo na prihodnost in poskrbite, da vas obstoječe in potencialne stranke ne pozabijo.
  4. Ostanite družabni: nasveti in ukrepi vlade za zmanjšanje socialnih stikov komunikacijo omejujejo na virtualne kanale. Na telefonske klice in družbena omrežja. Skušajte vzdrževati stik s strankami – pokličite jih, pozdravite, vprašajte, kako se držijo. Navezovanje in vzdrževanje stikov cenijo vsi. Ne pozabite pa tudi na svoje prijatelje. Ste te dni na družbenih omrežjih opazili fotografije skupinskih videoklicev? Svoji ekipi, prijateljem ali družini predlagajte virtualen način druženja. S sodelavci ste prej klepetali vsak dan. V kuhinji ob kavi, na hodniku, pred sestanki. Zakaj bi se temu sedaj odrekli? Pošljite jim kakšno fotografijo, ustvarite skupinski video klic ... Tako bo vrnitev na delovno mesto veliko lažja in prijetnejša! 
Nekateri boste morda v tem času ugotovili, da sedanja služba ni vaša sanjska služba in je čas za nov karierni izziv. Če ste med temi, vas vabimo na ogled prostih delovnih mest na MojeDelo.com