Kako ohraniti motivacijo za delo?
Image

Zbrali smo nekaj načinov, s katerimi lahko ob takšnih dnevih motivirate sebe in poskrbite, da bodo tudi drugi laže preživeli delovni dan.


1. Pomislite na vpliv, ki ga imate

Zagon lahko dobimo, če pomislimo, da naše delo prinaša korist sodelavcem, podjetju in tudi družbi nasploh. Npr. voznik avtobusa vsak dan pomaga ljudem, da pridejo varno na cilj, naj bo to domov, v službo ali po otroke v vrtec. Če pomagate drugim in/ali izpopolnjujete druga življenja, pa čeprav tujcu, si boste tudi tako olajšali težak delovni dan.


2. Na svojo službo glejte širše

Tudi v sanjski službi se boste spopadali s frustracijami, ljudmi in nalogami, ki niso prijetne. Na neželene delovne naloge glejte kot na ovire, ki jih pač morate preskočiti, če želite napredovati v svoji karieri in doseči svoje cilje. V takšnih trenutkih se tudi opomnite, da je trajalo nekaj časa, da ste prišli na položaj, kjer ste, da to ni bilo vedno lahko, a marsikaj ste se iz tega tudi naučili.

Z ambicijami, ki jih imate, boste preživeli še marsikatero neprijetno situacijo, zato ne obupajte.


3. Postavite si cilje

Zdaj, ko veste, zakaj delate to, kar delate, si postavite dolgoročne in kratkoročne cilje, ki vam bodo pomagali pri spremljanju napredka. Na telefon si naložite aplikacije, ki vas bodo spomnile na postavljene cilje. Si želite napredovati v enem letu? Nastavite si prelomnico v telefon. Kateri so koraki, ki jih morate narediti, da pridete do tega? Tudi te zapišite v časovnico in jim sledite. Če svoj projekt razdelite na manjše obvladljive dele, se jih boste laže lotili in tudi prej jih boste opravili.


4. Naučite se česa novega

Ohranite svoje možgane budne in dejavne – redno se naučite česa novega. Poiščite, ali v podjetju organizirajo tečaj, ki bi vas zanimal, ali pa samoiniciativno najdite izobraževalno vsebino, ki bi jo v vaši službi podprli časovno in finančno. Poiščite nekaj, kar je zunaj vašega »varnega območja«, a je kljub temu primerno za vašo kariero. Vaš nadrejeni bo cenil trud, ki ste ga pripravljeni vložiti v profesionalni razvoj, vam bo pa tudi koristilo, če boste lahko v življenjepis čez nekaj časa vpisali novo znanje.


5. Nagradite sebe in svoje sodelavce

Že vnaprej si postavite nagrado, ki bo vas in sodelavce vodila do cilja. Nagrada je lahko čokolada, izlet, kozarec vina po službi, novi čevlji … Izberite tisto, kar vas motivira. Če vidite, da se vaš sodelavec zelo trudi z opravljanjem naloge, mu prinesite malenkost, kot je kava ali kosilo.


6. Bodite optimistični

Naj se vsako jutro začnite s pozitivno mantro, nato pa pazite ter opazujte, kaj govorite drugim in sebi čez cel dan. Izogibajte se negativnim komentarjem in ne bodite vpleteni v širjenje negativnih govoric, ki pogosto krožijo v velikem timu. Ne vznemirjajte se za vsako stvar. Res je to laže reči kot narediti, a vaja dela mojstra in pozitiven pristop zmanjšuje stres.


Vsi kdaj zaidemo s poti in ne vemo, kako naprej. Preberite zgornje nasvete in poskusite, ali bodo pomagali.


Vsekakor pa ni vredno dolgoročno vztrajati v službi, ki vas ne osrečuje, saj ima to lahko negativne posledice za vaše duševno zdravje. Takrat razmislite o novi službi – trenutno lahko na našem portalu izbirate med ogromnim številom delovnih mest.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Katere psihološke značilnosti vodijo do uspeha?
2. Ali ste blizu izgorelosti?
3. Ohranite nadzor nad svojo kariero in zasebnim življenjem!

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.