Kako podpreti lokalna podjetja in podjetnike?
Image
Kljub temu, da so se deli naše države previdno začeli odpirati, je nekaj neizpodbitno – lokalna podjetja potrebujejo našo pomoč, če želimo, da bodo naše ulice videti vsaj približno tako kot pred tem nehvaležnim letom. Obstajajo načini, preko katerih lahko pomagate, ne glede na to, kje ste – razkrivamo jih v nadaljevanju tega zapisa.

Zakaj podpirati lokalno?

Lokalno poslovanje je bistvenega pomena za naše gospodarstvo. V naše skupnosti prinaša rast in inovacije. Zagotavlja zaposlitev in ustvarja podjetniške priložnosti. Mislimo na tista podjetja, kjer svoje stranke poznajo po imenu, na sosede in prijatelje, zaradi katerih je naš sprehod po mestu poseben in edinstven. 

Podpirajte jih s svojimi nakupi

  • Če morate kaj kupiti, najprej preizkusite lokalno trgovino. Vaša lokalna trgovina z igračami, cvetličarna, knjigarna in butik z oblačili morda ne delujejo kot običajno, vendar mnogi ponujajo možnost dostave ali prevzema blaga.
  • Številne restavracije ponujajo dostavo, kljub temu pa le preverite možnosti prevzema neposredno pred restavracijo – tako jim boste prihranili plačilo dostavnih služb. 
  • Če imate še vedno redne prihodke, za rojstnodnevna in druga darila izberite darilne kartice v svojih najljubših restavracijah, trgovinah, frizerskih salonih, zdraviliščih, pri ponudnikih varstva otrok in v trgovinah s strojno opremo.
  • Preverite pri podjetjih, pri katerih pogosto kupujete – morda so svoje storitve spremenili tako, da ustrezajo trenutni situaciji. Na primer, vaša lokalna čistilnica zdaj lahko nudi storitev razkuževanja, trgovina z igračami pa zdaj ponuja pripomočke za šolanje na domu.
  • Preverite, katere vaše priljubljene storitve se sedaj izvajajo preko spleta. Terapevti, inštrukcije, joga, osebni trenerji, finančni načrtovalci, odvetniki, glasbeni tečaji za otroke – z vsemi lahko še vedno sodelujete s pomočjo videoposnetkov ali spletnih konferenc.

Ponudite jim svoje spretnosti

  • Zaženite ali soustvarjajte lokalno skupnost, kjer lahko majhna lokalna podjetja sodelujejo, navezujejo ali vzdržujejo nove poslovne stike in promovirajo svoje ponudbe in storitve.
  • Ste oblikovalec spletnih strani ali strokovnjak za družbene medije? Ponudite svoje storitve podjetjem, ki niso prisotna na spletu, in jim pomagajte pri prodaji in promociji svojih izdelkov. 
  • Tudi računovodje, odvetniki in bankirji lahko s svojimi spretnostmi pomagate pri ohranjanju lokalnih podjetjih odprtih.

Izrazite jim podporo na spletu


Pomagajte širiti zavedanje in podporo lokalnim podjetjem tudi na družbenih omrežjih. Ta ponujajo ogromno orodij za izražanje podpore in naklonjenosti – pritisnete všeček na njihove ustvarjalne objave in projekte, delite menije za dostavo lokalnih restavracij in kmetovalcev, napišite pozitiven komentar na obvestilo o njihovem ponovnem odprtju in označite prijateljico na ročno izdelano torbico, za katero mislite, da bi ji bila všeč. Že s pozitivnim odzivom na oceno njihovih storitev ali proizvodov lahko naredite veliko. Prebirajte njihove prispevke in jih delite s svojimi prijatelji, ko jih obiščete.


Na portalu MojeDelo.com v sodelovanju s francoskim podjetjem ChooseMyCompany izvajamo raziskavo zadovoljstva zaposlenih v slovenskih podjetjih. Posamezna podjetja tako lahko pridobijo uradno oceno zadovoljstva zaposlenih ter mednarodni certifikat, s katerim se potencialnim kandidatom predstavijo kot podjetje, v katerem so zaposleni srečni, zadovoljni in motivirani. Tudi na tak način lahko podpirate lokalna podjetja – ste zadovoljni s svojim delodajalcem? Povejte nam!


Podpirajmo se, spodbujajmo in se poskusimo vzdržati negativizma – skupaj bomo zmogli.