Kako postati nezamenljivi na delovnem mestu?
Image

Da bi to dosegli, morate biti več kot le zelo dobri pri tem, kar počnete. Predstavljamo vam 5 načinov.

Presežite pričakovanja

Tega ne bodo priznali na glas, a preseči pričakovanja je tisto, kar od vas po tihem zahtevajo prav vsi nadrejeni.

Z vašim nadrejenim se pogovorite, kakšna so pričakovanja, ki jih ima do vas. Povprašajte ga, kako meri uspeh in kako boste vedeli, da ste pri svojem delu uspešni. In potem to storite. Svoj trud usmerite v to, da dosežete in presežete pričakovanja.

Kadar pričakovanja niso jasno komunicirana, si jih mnogi razlagajo po svoje ali pa izgubijo navdušenje in počnejo le tisto, kar se od njih minimalno zahteva. Postavite se v vlogo nadrejenega – bi si v ekipi želeli takšnega zaposlenega?


Pokažite iniciativo

Redke so službe, kjer se od vas pričakuje zgolj, da sledite navodilom. Najsibo to sodelovanje na dodatnem projektu ali nadomeščanje bolnega sodelavca, pokažite, da ste pripravljeni ponuditi roko svoji ekipi in se potruditi za uspeh vašega oddelka. Tako lahko na primer doprinesete k projektu z novimi idejami ali pa ekipi priskočite na pomoč pri organizaciji dogodka, čeprav ste sami zaposleni v računovodstvu in to presega opis vaših delovnih nalog.

Ukvarjajte se z nalogami, ki vam dajejo širino, in vsak projekt jemljite kot priložnost, da se česa novega naučite in izkažete.


Rešujte probleme

Veliko lažje je izpostavljati težave kot pa jih reševati. Bodite tisti, ki išče nove ideje, jih prenese v prakso, išče izboljšave in jih preizkusi.

Naslednjič, ko boste imeli na koncu jezika, da bi tujo idejo kritizirali, počakajte nekaj sekund in v tem času razmislite o rešitvi. Vaš odgovor naj bo usmerjen v rast in razvoj, ne v zatiranje drugih. Besedo »ampak« zamenjajte z »in«, zato naslednjič raje recite: »To je lahko odlična rešitev in načrtovati bi jo bilo treba skupaj z oddelkom za logistiko.«

Bodite dobri v več stvareh ali pa zares dobri samo v eni

Lahko ste s svojim širokim znanjem uspešni na več področjih, kar vas naredi uporabnega na različnih oddelkih vašega podjetja. Lahko pa ste dobri v eni specifični stvari, zaradi katere se bodo sodelavci obrnili k vam po pomoč.

Bodite prva oseba, na katero se zaposleni spomnijo, ko imajo težavo.

Težko je zamenljiv tudi nekdo, ki mu gre na primer računovodstvo, odnosi z javnostjo in komunikacija s strankami … Kje bodo našli takšnega multipraktika, kot ste vi?

Bodite spoštljivi in prijazni

Nihče si ne želi v ekipi imeti sodelavca, ki neprestano nerga in je slabe volje. Nekdo, ki jih navda z energijo in jim polepša dan, je vsekakor boljša družba. A vsi smo kdaj slabe volje, pomembno je, da se izognemo pritoževanju in predvsem opravljanju. Bodite konstruktivni in timski delavec. Ljudje se bodo vedno raje družili in delali z ljudmi, ki bodo k različnim situacijam in izzivom pristopili z optimizmom in ščepcem humorja.


Morda se vam zdi napisano preveč abstraktno in ne veste, kje bi začeli? Osredotočite se na to, v čemer ste dobri, na razvoj svojih spretnosti in svoje interese – kaj lahko še izboljšate? Sodelujte z ljudmi, od katerih se lahko učite in vam dajejo energijo. Nehajte opravljati ob kavi. Namesto kritike podajte roko v pomoč. Vse to so dokaj preproste spremembe, s katerimi lahko začnete že jutri in ki vam na dolgi rok prinesejo veliko več, kot si morda mislite.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Katere psihološke značilnosti vodijo do uspeha?
2. Kako učinkovito reči NE!
3. Kako uspešno predstaviti svoj neuspeh

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.