Kako (p)ostati uspešen »freelancer«?
Image

Samostojni delavci (t. i. svobodnjaki oziroma digitalni nomadi), ki niso »samo« samostojni podjetniki, ampak veliko več. So ljudje, ki so se odločili, da bodo svoje delo opravljali na daljavo in prek interneta, saj jim svoboda, ki jo tako delo omogoča, pomeni več kot druge ugodnosti – npr. varnost zaposlitve. Sami namreč skrbijo za dotok dela in prihodkov, delo pogosto opravljajo projektno in niso vezani na eno samo podjetje.

Čeprav je »freelancerstvo« oziroma svobodnjaštvo privlačno že vrsto let, ga je v ospredje postavila pandemija, ko se je svet preselil na splet in podjetja prisilil v razmislek, ali je prisotnost zaposlenih v pisarnah resnično nujna. Ali ni morda celo bolje, če zaposleni (vsaj delno) delajo od doma. Če je delo opravljeno kakovostno in s spoštovanjem dogovorjenih rokov, ali je resnično pomembno, od kod zaposleni dela?

7 zanimivih del, ki jih lahko opravljate na daljavo:

 • Digitalni marketing: Od upravljanja vsebin za različne komunikacijske kanale do obvladovanja digitalnega oglaševanja – to so veščine, ki jih lahko unovčite od koder koli
 • Fotografiranje: Fotografi lahko ustvarjate profesionalne fotografije za podjetja ali pa jih prodajate spletnim portalom za založne fotografije ne glede na lokacijo.
 • Pisanje vsebin: Pisanje kakovostnih vsebin za različne naročnike – od vsebin za družbena omrežja do strokovnih člankov – je vsekakor področje, ki ne zahteva fizične prisotnosti v pisarni.
 • Blogerji in vplivneži: Deljenje izkušenj in mnenj s svojimi sledilci je poklic, ki prinaša veliko svobode in hkrati res veliko angažiranost. Stalne objave, grajenje baze sledilcev in monetizacija svojega dela vzamejo več časa, kot bi si mislili, hkrati pa ponujajo številne priložnosti za potovanje.
 • Grafično oblikovanje: Je eden izmed poklicev, ki ga je mogoče opravljati na daljavo. Naj bo to oblikovanje grafičnih podob podjetij, spletnih strani ali ilustracij, ta kompetenca vam ponuja veliko možnosti za delo od koder koli.
 • Programiranje: IT-strokovnjaki imajo veliko možnosti za delo na daljavo. Zaradi pomanjkanja tega kadra pridobivanje projektov ne glede na področje ni težava. Mnoga podjetja so odprta za sodelovanje s programerji, nastanjenimi v zelo različnih časovnih pasovih
 • Prevajanje, lektoriranje in urejanje: Prevajanje, lektoriranje in urejanje spletnih strani, knjig, člankov in blogov je posel, ki ga lahko opravljate neodvisno od lokacije

Znanje in sposobnosti, ki vam omogočajo izbiro poklica, primernega za svobodnjaka oziroma digitalnega nomada, pa še ne zagotavljajo, da vam bo takšno življenje pisano na kožo. Za takšno življenje je nujno biti zelo prilagodljiv in pripravljen sklepati kompromise

Kompetence za uspešno življenje digitalnega nomada:

 • Predanost in entuziazem: Predanost svojim ciljem in ohranjanje navdušenja kljub vsem morebitnim preprekam je značajska lastnost, ki vam bo olajšala življenje. 
 • Upravljanje časa: Uspešno upravljanje časa je nujno, če želite biti uspešen svobodnjak in izkoristiti vse prednosti takšnega življenja. Kako boste uspešno dokončali projekt in si ogledali vse znamenitosti kraja, v katerem ste začasno nastanjeni, če si ne boste odlično uredili urnika?
 • Dobra organiziranost: Organizacija svojega dela na daljavo, organizacija financ, načrtovanje poti in selitve iz kraja v kraj zahtevajo precejšnje organizacijske sposobnosti in iznajdljivost.
 • Odlične socialne spretnosti: Vključitev v novo okolje in spoznavanje novih ljudi ter navezovanje stikov – tako za pridobivanje dela kot novih prijateljstev – vse to je povezano z odličnimi socialnimi veščinami.
 • Prilagodljivost: Pogoste selitve, novi kraji in kulture zahtevajo veliko prilagajanja in odprtosti za nove in drugačne izkušnje. Če vam rutina in stalnost veliko pomenita v življenju, potem dobro premislite, ali je življenje digitalnega nomada resnično za vas.

Pasti nomadskega dela

Čeprav se sliši zelo mikavno, potovanja, svoboda, nove izkušnje, doživetja in brezskrbno življenje niso vedno tako enostavni, kot se zdi na prvi pogled. Da bi bili na nomadski karierni poti uspešni, jo je dobro načrtovati vnaprej – predvsem je pomembno naslednje:

 • Redni prihodki: Dobiti delo in ohranjati dohodke ni najenostavnejše. Vsaj na začetku ne, zato so dobra organiziranost, disciplina in načrtovanje stroškov velik del življenja digitalnih nomadov. Delo si morajo pogosto zagotoviti sami in to običajno pomeni, da dotok dela in s tem prihodkov ni reden. 
 • Zdravstveno zavarovanje: Dobro zavarovanje, ki pokrije stroške zdravljenja po svetu, je običajno visok strošek, a vsekakor naj vam ga ne bo žal, saj so lahko stroški zdravljenja v tujini še veliko višji.
 • Upravljanje časa: Ker gre za življenjski slog in ne le poklic, je težko ločiti med delom in prostim časom. Prav tako je pomembno, da poskrbite za usklajeno delo, kadar delate v različnih časovnih pasovih, in da upoštevate roke – četudi morda nimate najboljše internetne povezave ali pa vas pri delu ovira kaj drugega. 

Življenje, ki so si ga izbrali digitalni nomadi in svobodnjaki, je primerno za ljudi, ki jim svoboda pomeni več kot varnost. Ljudje, ki si želijo doživetij, spoznavanja novih dežel in kultur ter potovanj po svetu, bodo v takšnem življenju zagotovo uživali. Nikakor pa to ne pomeni, da svobodnjaki niso disciplinirani in da ne cenijo dobro opravljenega dela in poštenega zaslužka. Ni pa takšno življenje primerno za vse, saj ni vedno »najudobnejše«.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Zgradite svojo osebno blagovno znamko in bodite uspešnejši
2. Organizirajte si dan z MojeDelo.com nasveti za upravljanje časa
3. 10 korakov do popolne predstavitve svojega projekta ali ideje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.