Kako se dobro pripraviti na zaposlitveni video intervju?
Image

Zaposlitveni portal MojeDelo.com je ustvaril novo storitev, ki omogoča, da zaposlitvene razgovore opravljate na daljavo preko računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Priprava na video intervju poteka zelo podobno kot pri običajnih zaposlitvenih intervjujih na sedežu podjetja. Najbolj pomembno pa je , da pustite dober prvi vtis, da se vas bo delodajalec zapomnil in povabil na razgovor v podjetje. Preberite si spodnje nasvete, da se boste lažje pripravili na video intervju hkrati pa pustili dober prvi vtis pri delodajalcu, ki vas lahko kasneje povabi na razgovor v podjetje.




  • Izgled je pomemben

Za video intervju se je potrebno obleči primerno zaposlitvenemu intervjuju. Ne pozabite, da vas sogovornik vidi ravno tako, kot bi vas videl na osebnem sestanku. Uredite se, saj boste tudi na takšen način dokazali, da ste prava oseba za delovno mesto. Kadrovik vas bo verjetno ocenil po prvem vtisu, zato je pomembno, da izgledate profesionalno in urejeno. Pameten nasvet: Za video razgovor ne pozabite obleci hlač!

  • Pripravite okolje

Vedno je pomembno, da se nahajate v mirnem in tihem prostoru. Nikar ne imejte ob sebi motečih dejavnikov, kot so televizija ali radio, in poskrbite, da vas ne bo motil hrup prometa, glasni pogovori, odprto okno, zvonjenje telefonov ali domači ljubljenčki. Najbolje je, da se nahajate v sobi, kjer vlada tišina in ni ljudi. Poskrbite tudi za dobro svetlobo v prostoru. Preko spletne kamere preverite, če imate v sobi dovolj svetlobe in po potrebi prostor še dodatno osvetlite.

  • Glejte v kamero

Pomembno je, da med intervjujem gledate v kamero in ne na področje, kjer vidite sami sebe. Delodajalec mora imeti občutek, da se pogovarjate z njim. Izražati in obnašati se je potrebno temu primerno. Poskusi vzdržati (virtualni) očesni stik in se smejati. Med razgovorom ne žveči žvečilnih gumijev ali ostale hrane.

  • Pozanimajte se o podjetju

Vedeti morate za katero vlogo se prijavljate v podjetju. Delodajalcu dajte vedeti, da si delo resnično želite in da vam delo v podjetju prinaša veliko zadovoljstvo. Če je mogoče omenite informacije o podjetju v razgovoru.

  • Ne pozabite se smejati

Seveda je intervju za delovno mesto izjemno resna zadeva, vendar je pomembno, da se znate nasmejati. Delodajalec sicer išče odgovorno osebo, vendar pa mora ta imeti tudi čustva na pravem mestu, dobro mero humorja ter prijazen videz. Nikar ne pozabite, da smeh odpravlja stres. Tako se boste lažje sprostili in trema bo odpravljena. Pameten nasvet: Prikaz zabave in neresnosti, kadrovniku ni dobra ideja. Komunikacija je v tem primeru enosmerna, tako da je potrebno paziti z dozo humorja.

  • Ne pozabite na govorico telesa

Govorica telesa je nekaj, kar dobri menedžerji enostavno obvladajo. Takoj lahko ugotovijo, kdaj je osebi neprijetno, kdaj laže, kdaj govori nepreverjena dejstva,... Zatorej med samim video intervjujem pazite na govorico telesa, ki naj bo odprta ter sproščena.

  • Na vprašanja ne odgovarjaj prehitro

Med intervjujem govori razločno in ne prehitro. Poizkusite se izogibati besedam kot so ahh, umm, če te ima, da jih uporabiš se za trenutek raje ustavi in kasneje nadaljuj z intervjujem.

  • Bodite kreativni

Pri nekaterih delovnih mestih je kreativnost zaželjena. Zato si lahko v nekaterih primerih v video intervjuju privoščimo, da odstopamo od ostalih kandidatov in pokažemo žilico kreativnosti.

  • Pripravljeni ste!

Preden gre zares, boste imeli možnost, da se posnamete in preizkusite s testnim intervjujem. Pri testnem intervjuju lahko izpopolnete še zadnje detajle. Ob upoštevanju vseh zgoraj naštetih nasvetov in z pridobljenem znanjem ste zagotovo na pravi poti do zaposlitve. Bodite preprosti, bodite natančni, bodite takšni, kot ste. Le tako boste vzbudili zaupanje pri delodajalcu in morebiti bo prosto delovno mesto ravno vaše!

 

Želite več nasvetov na področju iskanja službe? Preberite priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


Klemen Petelin za MojeDelo.com