Kako se počutijo vaši konkurenti na trgu dela?
Image

Percepcija trga dela in iskanje nove zaposlitve

Kar tri četrtine slovencev letos pričakuje višjo brezposelnost, kar je velik porast od lanskih rezultatov – lani je višjo brezposelnost namreč pričakovala le četrtina slovencev. Takšna percepcija je morda le trenutna in posledica situacije s koronakrizo, ki smo ji še vedno priča. 38 % zaposlenih namreč o menjavi zaposlitve ne razmišlja, kar je 8 % več kot lani. Slaba polovica tistih, ki pa zaposlitev želi menjati, jo želi zamenjati takoj, v roku nekaj mesecev ali najkasneje  v pol leta (43,8 %).

Razlogi za iskanje nove zaposlitve

Po petletni raziskavi je še vedno vodilni razlog za menjavo zaposlitve želja po boljšem plačilu (36,5 %). Sledijo:
  • novi izzivi in možnost osebne rasti, 
  • boljši delovni pogoji,
  • normalen urnik/delovni čas,
  • boljši odnosi in delovno okolje.
Največjo rast smo zaznali pri želji po bolj stabilni zaposlitvi (z 1,6 % na 5,4 %), kar je tudi morda posledica še trenutno nepredvidljivega trga dela zaradi korone.

Viri: Mediana, d.o.o., Uvid v navade ljudi pri iskanju zaposlitve in percepcija ponudnikov zaposlitve, avgust 2020


Za večji občutek varnosti za trgu dela in potešitev želje po boljši službi se 22. oktobra udeležite največjega Kariernega sejma MojeDelo.com, ki se bo letos namesto v Cankarjevem domu v celoti odvijal na spletu. Ne zamudite edinstvene priložnosti in si zagotovite ekskluziven dostop do najboljših delodajalcev in kadrovskih agencij iz celotne Slovenije, njihovo ponudbo aktualnih prostih delovnih mest ter nova znanja, aktualne trende in motivacijo, ki jo boste našli na več kot 30 brezplačnih webinarjih znanih govorcev. Udeležba je brezplačna, prijavite se na kariernisejem.com.