Kako učinkovito reči NE!
Image

S sodelavci preživimo tretjino svojega dneva in res si ne želimo, da bi o nas imeli slabo mnenje. Prav zato se velikokrat bojimo reči »ne«, kar pa po drugi strani pomeni dodatne delovne naloge, morda celo izkoriščanje in nenazadnje izgorelost.

O izgorelosti in o tem, kako prepoznati njene prve znake, smo pisali že tukaj.


Da bi se temu izognili, moramo znati pravočasno postaviti meje, in to tako, da bodo te jasne in spoštovane.

Kdaj je torej treba ustaviti konje in se postaviti zase?

 • Ko nimate dovolj znanja
Boste nalogo opravili z lahkoto ali boste imeli z njo težave? Vaše neznanje sicer ni razlog, da zavrnete nalogo, saj se lahko skozi proces naučite veliko novega in boste tako v prihodnje podobnim nalogam hitreje kos, a če veste, da opravila ne morete opraviti po pričakovanjih in potrebnega znanja pridobiti v času, ki je na voljo, je bolje, da nalogo odklonite.

Tudi če delo opravljate že več let in imate morda celo svoje podjetje, se lahko v vas porodijo dvomi, da bo rezultat vašega dela pokvaril vaš profesionalni ugled. V takšnem primeru se strateško ustavite in iskreno delite svoje pomisleke.

 • Ko nimate dovolj časa
Drugi jasen znak, da morate stopiti korak nazaj, je, ko opazite, da imate za dokončanje naloge na voljo premalo časa. Pomislite na rok – ali imate proste roke in dovolj manevrskega prostora, da svoje primarne naloge postavite na stran in se posvetite novemu opravilu? Ste v omejenem času sposobni delo opraviti kakovostno in zadovoljivo?

Če opazite, da boste imeli z roki težave, ob zavrnitvi ne občutite krivde. Na kocki je namreč vaša kredibilnost, saj bo nadrejeni v primeru neuspešno dokončane naloge dobil občutek, da niste zanesljivi in da ne more računati na vas. V takšnem primeru mu raje zaupajte svoje dvome in se dogovorite za odlog – tako boste imeli več časa in se boste brez težav posvetili tako obstoječemu kot novemu delu.

 • Ko je naloga v nasprotju z vašimi načeli
Če je naloga v nasprotju z vašimi načeli oz. se vam zdi nemoralna, jo brez slabe vesti zavrnite. Vaša kariera je odvisna tudi od vaše poti in sredstev, ki jih pri tem uporabljate, zato si ne dovolite čez deset let na svojo pot gledati s sklonjeno glavo.

Nadrejenemu razložite, da se ob tej nalogi ne počutite prijetno, in mu povejte, da želite, da to tudi upošteva. Nadrejeni bi morali biti odprti za različna mnenja svojih zaposlenih in spoštovati drugačne nazore in prepričanja, predvsem pa gojiti empatijo in se v določenem trenutku znati postaviti v kožo delavca ter spoštovati njegove želje oz. odločitve.


Kako učinkovito in prijazno reči NE v praksi

Ko vas prosijo, da kljub svojemu prenatrpanemu urniku ostanete še uro dlje, ker je res »nujno«, vi pa imate že dogovorjene druge popoldanske obveznosti, lahko to postane vzrok stresa in tudi jeze. In tudi če si niti ne predstavljate, kako bi lahko rekli ne (saj vas vendar niti vprašali niso, le zapovedali so vam!), obstajajo načini, kako sodelavce in nadrejene spoštljivo in učinkovito zavrniti.


RAZMISLITE O PRIORITETAH
Preden sprejmete ali zavrnete novo obveznost ali se kakorkoli zavežete, dobro preučite svoje trenutne obveznosti. Ne sprejmite nečesa le zato, ker se počutite dolžne oziroma krive, če naloge ne bi sprejeli, saj tako sebe samo izpostavljate nepotrebnemu stresu in si povzročate slabo voljo. Če je naloga res nujna, z nadrejenim preglejte prioritete in določite nove.


POZANIMAJTE SE O VSEH PODROBNOSTIH
Ne zavrnite naloge ali zadolžitve, preden pridobite vse podatke. Čeprav je »ne« nadvse uporabna beseda, lahko v določenih situacijah deluje precej osorno. Najprej torej prisluhnite in se šele nato odločite.


SVOJO ODLOČITEV IZRAZITE JASNO – RECITE NE
 • »Zdaj ne, lahko pa pozneje«
  »Žal mi danes ne bo uspelo, naloge se lahko lotim jutri/čez teden dni.«
 • »Absolutno ne«
  »Žal mi je, ampak tega ne morem narediti. Polno sem zaseden/-a s projektom A in ne morem prevzeti dodatnih nalog, saj jih ne bi uspel/-a izpeljati v roku in tako, kot bi si želel/-a.«
 • »Ne, razen če ...«
  »Trenutno sem polno zaposlen/-a s projektom A, če pa se bo projekt predčasno zaključil, lahko pomagam pri projektu B.«
  ALI
  »Trenutno sem polno zaposlen/-a s projektom A in ne utegnem sodelovati tudi pri projektu B, zato prosim, da skupaj z nadrejenim pregledamo prioritete dela in določimo nove; le tako bom lahko sodeloval/-a pri projektu B.«

UTEMELJITE SVOJ ODGOVOR
Karkoli je vaš razlog, ga podajte jasno in v prvi osebi ednine, npr.: »Trenutne delovne obveznosti mi ne dovoljujejo prevzeti še tega dela. Resnično menim, da ga ne bom uspel/-a izpeljati v zadanih rokih in/ali dovolj kakovostno.« 
Nikar ne odgovarjajte v slogu: »Toliko dela ste mi že naložili – kako si predstavljate, da bom opravil/-a še to nalogo?« Prav tako si ne izmišljujte razlogov, temveč bodite iskreni.


PONUDITE ALTERNATIVO
Ponudite alternativo in druge ideje za rešitev težave. Tako boste pokazali, da vam je mar, in pomagali rešiti težavo kljub temu, da ste jo ravnokar zavrnili. Če vam čas in druge delovne naloge dopuščajo, lahko prav tako predlagate, da pri izpeljavi naloge pomagate pozneje – na primer naslednji dan ali čez teden dni.


STOJTE ZA SVOJO ODLOČITVIJO
Včasih je nekatere ljudi treba zavrniti več kot enkrat, preden sprejmejo vašo odločitev. Pomembno je, da ostanete mirni, spoštljivi in odločni.


Beseda »ne« ni tako negativna, kot se nam zdi. Ste že slišali za rek, da ko nekomu drugemu rečemo »ne«, dejansko rečemo samemu sebi »ja«? Z besedo »ne« nadzirate količino svojega dela, stres, preživljanje osebnega časa ter karierno rast. Poskrbite zase, saj boste le tako lahko uspešni tudi v službi in zablesteli na svoji karierni poti.


Če pa ste dobili občutek, da niti sodelavci niti nadrejeni ne spoštujejo vaših meja, je mogoče čas, da poiščite drugo delovno okolje. Na portalu MojeDelo.com vsakodnevno objavljamo prosta delovna mesta in prepričani smo, da boste našli takšno, ki vam je pisano na kožo.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kaj lahko storite, da postanete bolj odporni na obremenitve pri delu?