Karierni nasveti, ki jih lahko preslišite
Image

Da se ne bi ujeli v zanko, je spodaj nanizanih nekaj kariernih nasvetov, ki jih lahko mirno preslišite:

Za začetek sprejmite službo, tudi če si je ne želite.

To vsekakor to ni dobra ideja, ne le, da je nepošteno do vašega delodajalca, nepošteno je tudi do vas. Če se silite opravljati delo, ki vam ne ustreza, boste nemotivirani in nesrečni; ali pa boste dokaj hitro dali odpoved in se vas bo prijel sloves, da radi menjavate zaposlitve, kar lahko škodi vašemu ugledu.

Sprejmite delo, ki je najbolje plačano.

Denar vam pač ne bo kupil sreče. Čeprav si vsi za svoje delo želimo dobro plačilo, pa plača ni vse, kar je pomembno. Pri vsem skupaj vzemite v obzir še druge stvari, ki pridejo s službo – delovne dolžnosti, pakete ugodnosti, kulturo podjetja, ravnotežje med delom in zasebnim življenjem ter možnosti za napredovanje. Če boste obtičali v službi, ki je ne marate, vam denar ne bo več pomenil veliko.

Zagotovite si kariero, ki vam bo omogočala početi nekaj, v čemer ste dobri.

Verjetno vam gredo različne stvari dobro od rok. Toda samo dejstvo, da ste dobri v nečem, še ni tehten razlog za zaposlitev. Lahko ste v nečem odlični, pa v tem početju ne uživate ali v njem ne najdete globljega pomena; če ste odličen voznik, ali to pomeni, da bi se morali preživjati kot taksist? Večina ljudi je srečnejših v službah, kjer lahko svoje talente uporabijo za raziskovanje svojih strasti.

Če boste dovolj trdo delali, boste napredovali.

Delodajalce v resnici zanima samo, kakšen je vaš prispevek k podjetju, ne obremenjujejo pa se s tem, kako trdo delate. V resnici nikoli ni zagotovila, da boste napredovali. Če si želite več odgovornosti, storite korak naprej in nase prevzemite več odgovornosti. Dokler ves dan ostajate za svojo mizo in tiho trdo delate, svojim nadrejenim sporočate, da imate vso odgovornost, ki jo lahko v tem trenutku prenesete.

Sledite svoji strasti in denar vam bo sledil.

Opravljanje dela, ki ga ljubite, je pomembno, vendar to ne pomeni, da boste zanj tudi dobro plačani. Če želite svojo strast tudi dobro unovčiti, potem mora ta zadovoljiti neko potrebo ali rešiti določen problem. Prav tako morate biti v nekaterih vidikih svoje strasti vešči. To pomeni, da morate znati svojo strast prodajati, pisati ali poučevati o njej, da bi lahko s tem služili denar.

Namesto da se osredotočate samo na svojo strast, upoštevajte še svoje naravne prednosti in tisto, kar vam daje energijo. Stičišče, kjer se srečajo vaše strasti, talenti in tisto, kar potrebuje svet, je vaš poligon, ki vam bo omogočal zaslužek za preživetje.

Najdite si pravo/resno službo.

Kaj sploh je »prava« služba? Predstava ene osebe o resnični službi se lahko popolnoma razlikuje od vaše. Mar svobodni umetnik »hlini« delo? Kaj pa dostavljalec pic s krajšim delovnim časom? Delo je delo, ne glede na to, kaj počnete, zato je to vaša služba. To je lahko (ali pa tudi ne) tisto, kar si resnično želite delati v življenju, zato tega ne zanemarjajte samo zato, ker tega vi ali pa kdo drug ne jemlje kot resno službo. V vseh službah, »pravih« ali ne, se je dragocenih lekcij treba naučiti.

Ostanite tam, kjer vam je udobno.

Če se na svojem delovnem mestu počutite udobno, še ne pomeni, da ste zase našli pravo službo. Udobje namreč pogosto vodi v dolgočasje in apatijo. Največje zadovoljstvo pri delu boste občutili, če boste svoje spretnosti in ustvarjalnost uporabljali za nekaj, kar vas veseli. Poiščite področje, ki vam predstavlja izziv in je hkrati dober teren nenehnih priložnosti za učenje in rast. Morda vam ne bo ravno najbolj udobno, bo pa zato koristno in zanimivo.

Ko gre za vašo kariero, samo vi veste, kaj je najboljše. Poslušajte svoje instinkte in sprejemajte odločitve, ki so prave za vas.


Vzemite kakršno koli plačo, ki vam jo ponudijo.

Večina delodajalcev ima pri pogovorih za plačo v mislih določen razpon, ki so ga pripravljeni plačati. Običajno je tisto, kar ponudijo, na spodnjem koncu razpona. To je zato, ker pričakujejo, da se boste za svojo plačo pogajali. Najboljši pristop je, da niste prezahtevni, a se hkrati tudi ne bojte zahtevati več. Morda bodo nasprotovali vašemu predlogu, vendar bo ta vseeno še vedno boljši oziroma višji od njihove prvotne ponudbe.

Ne dajte odpovedi, tudi če sovražite svojo službo.

Minili so časi, ko je posameznik svoje službovanje začel in po 40 letih dela svojo poklicno kariero z upokojitvijo tudi končal v enem in istem podjetju. Življenje je prekratko, da bi vztrajali pri zaposlitvi, ki vas onesrečuje in jo v resnici prezirate. Ker nesrečo težko »popredalčkate«, je nagnjena k temu, da se prelije tudi na druga področja vašega življenja in potem slabo vpliva na vaše zdravje in odnose.

Če ste ugotovili, da s svojim delom niste zadovoljni, začnite iskati kaj drugega. Poiščite nekaj, kar vam bo bolj ustrezalo in nato tudi posledično izboljšalo splošno kakovost vašega življenja.

Kadar je govora o vaši karieri, ste vi (in samo vi) tisti, ki v resnici veste, kaj je tisto najboljše za vas in kaj vam zares ustreza. Kadar sprejemate pomembne odločitve, skušajte upoštevati tudi svoj instinkt, predvsem pa se ne pustite zavesti dobronamernim nasvetom drugih – raje sprejemajte odločitve, ki bodo na dolgi rok prave za vas.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Iščete svojo (prvo) službo? Preverite nasvete, kako biti uspešni
2. Skrivno orožje na zaposlitvenem razgovoru: Raziščite podjetje
3. Zastavite si svoje karierne cilje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.