6 mehkih veščin, ki jih morate razviti v letu 2018
Image

Mehke veščine, ki so velikokrat spregledane, ustvarijo timskega človeka, samozavestnega in strastnega vodjo, predanega in zvestega strokovnjaka na svojem področju. Kot da bi po končani šoli nadaljevali izobraževanje na »življenjski univerzi«, na kateri bi izpopolnjevali svoje komunikacijske sposobnosti, neverbalno komunikacijo in delovni stil.

Zaposlene lahko brez težav naučimo uporabe računalnika in posamičnih programov, a pomembno je, da dosežejo tudi stopnjo zaupanja v druge ter drugih v njih. Delodajalci iščejo osebe, ki znajo voditi, znajo pridobivati stranke ter širiti svoje v dobro ekipe. Sledi nekaj mehkih veščin, ki jih je potrebno razviti v letu 2018, da bi se tako v službi kot med iskanjem zaposlitve bolje izkazali.Več očesnega kontakta

Nekatere stvari, ki se jih naučimo v otroštvu, veljajo še danes. Ena izmed teh je, da moramo človeka gledati v oči, ko se z njim pogovarjamo. Takšno dejanje je znak medsebojnega spoštovanja, zato ga priporočajo tudi v poslu, saj kot dodatno izraža zaupanje. Ne glede na temo, ki jo imate s svojim sogovornikom (povišica, napredovanje, podajanje povratne informacije …), obračanje pogleda na pomembne stvari daje občutek, da je tudi tema nepomembna. S pogledom v oči ustvarite povezavo s sogovornikom in pridobite zaupanje poslušalca, kar posledično pomeni možnost vpliva nanj.

Z namenom izboljšanja omenjene veščine začnite s pogovori s svojimi sorodniki in prijatelji, saj je z njimi komunikacija veliko prijaznejša in bolj naravna. Sčasoma boste obnašanje pred njimi lahko prenesli na delovno mesto.

Govorite v stavkih, ne odstavkih

Vsi poznamo nekoga, ki kratko zgodbo razprede na polurno govorjenje. Takšno govoričenje je morda zanimivo ob večerih na pivu, a v profesionalnem svetu takšno dolgovezenje ni zaželeno. Poslušanje odstavkov močno dekoncentrira poslušalce, ki avtomatsko izključijo sposobnost poslušanja in dojemanja. Živimo v svetu, v katerem se nam neprestano mudi in si težko vzamemo čas za osredotočanje na druge osebe.

Omenjeno veščino utrdite tako, da se vsakič, ko zaidete s teme, uščipnete v zapestje – to bo služilo kot nedolžen opomnik na to, da je potrebno vedno znova premisliti, preden se zaletimo, in izraziti misel v kratkih povzetkih.

Stojte za svojimi idejami

Pomembno je, da se naučite na efektiven način izraziti svoje ideje z delodajalcem. Veliko ljudi namreč »trpi« zaradi nezmožnosti izražanja, zato je ključno, da se pred sestanki in razgovori ustrezno pripravite, da vas ne bi pokopala že prva kritika.

Delajte na svoji samozavesti in na verbalnem izražanju, zaradi česar vas bodo lažje razumeli, vaše ideje pa jemali kot resne, v pomoč in dovolj razvite, da bi jih implementirali v delovno okolje.

»Evalvirajte« svoj glas

Ne morete spremeniti glasu, s katerim ste se rodili, a lahko mu dodate ritem in glasnost. Ne veste, kako vas slišijo drugi? Strokovnjaki svetujejo, da se posnamete med govorjenjem in poslušate govorjenje. Zvok in slika ne lažeta in s pomočjo teh orodij boste hitro dobili občutek, na čem morate delati, da popravite vtis.

Bodite fleksibilni

Čas mineva, časovni pa nas prehitevajo. Izvajalcem včasih uspe zahinaviti. Proračun se niža, delodajalci so brezobzirni. Vse je del poslov in je nekaj neizogibnega, zato je pomembno, da se znamo prilagoditi na različne situacije in v njih znati funkcionirati.

En način, kako izboljšati svojo fleksibilnost, je, da si vzamete nekaj sekund, preden negativno odgovorite na vsako novo idejo, ki vam jo podajo sodelavci ali nadrejeni. Enako storite, v kolikor želite zmanjšati količino vsakodnevnega pritoževanja. Razmislite, ali sta negativen odgovor in nerganje posledica vašega pesimističnega mišljenja ali je realno pričakovati, da se bodo dogodki izjalovili.

Vadite pozitivno obrazno mimiko

To ne pomeni, da se morate vedno smejati in na dnevni bazi igrati veselje, ki ga kažete na obrazu, prav tako ni potrebno biti v ekstazi za vsako malenkost. Namesto tega premislite, kako skrbite za druge in na kakšen način izražate svoje mnenje. Prav tako je pomembno, kako reagirate na pozitivne novice, ki jih slišite od vašega sogovornika – ali se nasmejete, ko vam zaupa novost, ali imate še vedno resen izraz na obrazu?

Vas zanima, kako izboljšati svoje timske sposobnosti?IZBOLJŠAJTE TIMSKE SPOSOBNOSTI


Anja Damjanović za MojeDelo.com