Najbolj iskana delovna mesta ta hip
Image

Rekordno število delovnih mest

Trg dela je v razcvetu in v zadnjem mesecu smo na karierno-zaposlitvenem portalu MojeDelo.com prejeli 5619 novih zaposlitvenih oglasov, kar je 24 % več kot mesec prej.

V prvem četrtletju 2022 sicer na MojeDelo.com beležimo skupaj 14.913 novih zaposlitvenih oglasov, kar je kar 77 % več kot v prvem četrtletju 2021.

Potrebe delodajalcev so presegle ponudbo na trgu dela predvsem na IT-področju in pri deficitarnih poklicih. Po naših podatkih so letos med desetimi najbolj iskanimi profili naslednji:

1. PROIZVODNI DELAVEC

Povprečna bruto plača: 1.013,26 €

Delo v proizvodnji vključuje razna fizična dela. Pri kandidatih so zaželeni delavnost, upoštevanje navodil nadrejenih, natančnost in doslednost. 


2. PRODAJALEC

Povprečna bruto plača: 1.037,33 €

Gre za delovna mesta v trgovini. Za to delovno mesto ni zahtevana tako visoka prodajna sposobnost kot pri prodajnih svetovalcih in komercialistih. Pri prodajalcih sta zaželena prijaznost do strank in razumevanje njihovih potreb.


3. SKLADIŠČNIK

Povprečna bruto plača: 1.042,70 €

Za delo skladiščnika je potrebna organiziranost. Pogosto je zahtevan vozniški izpit za viličarja in izpit kategorije B ali C. Potrebno je osnovno znanje uporabe računalnika.


4. KOMERCIALIST

Povprečna bruto plača: 1260,38 €

Na glede na to, ali se prodaja fizičnim osebam ali podjetjem, na terenu, v pisarni ali po telefonu, so za vsa delovna mesta zaželene enake kompetence – prodajne in komunikacijske sposobnosti in visoka ciljna usmerjenost.


5. DELAVEC NA STROJIH

Povprečna bruto plača: 1.160,35 €

Pri kandidatih sta zaželeni natančnost in doslednost. Za to delovno mesto je običajno zahtevana izobrazba tehnične smeri ali predhodne delovne izkušnje.


6. DIPLOMIRANI INŽENIR STROJNIŠTVA

Povprečna bruto plača: 1785,81 €

Diplomirani inženirji strojništva so zadolženi za konstruiranje proizvodnih linij, strojev in razvoj novih izdelkov. Delovna mesta in posebne zahteve zanje se med sabo razlikujejo glede na specifično področje dela.


7. MESAR

Povprečna bruto plača: 1.004,31 €

Za to delovno mesto je običajno potrebna izobrazba živilske smeri. Nujno je upoštevanje higienskih standardov. Tisti, ki delajo za prodajnim pultom, morajo imeti občutek za delo s strankami.


8. INFORMATIK

Povprečna bruto plača: 2.076,23 €

Skrbi za nemoteno delovanje informacijskih sistemov, varnost podatkovnih zbirk, delovanje strežnikov in podobno. Pri kandidatih je zaželeno poznavanje operacijskih sistemov Windows, Linux, administracije Oracle, Microsoft SQL Server ali drugih podatkovnih zbirk.


9. ELEKTROTEHNIK

Povprečna bruto plača: 1.324,81 €

Delo elektrotehnika zajema več področij, povezanih z visokonapetostno električno energijo, elektroenergetiko in elektroinštalacijami. Za to delovno mesto je potrebno 3- ali 4-letno šolanje za elektrotehnika. Zaželeni pa sta tudi natančnost in strokovnost, saj je lahko delo z električno energijo izjemno nevarno.


10. KUHAR

Povprečna bruto plača: 1.074,78 €

Za opravljanje poklica je običajno zahtevana poklicna ali strokovna kvalifikacija kuharja. Potrebno je poznavanje tehnologije priprave hrane, ravnanje z živili in kuhano hrano. Prav tako je ključno poznavanje higienskih in tehničnih predpisov. Zaželena pa sta tudi ustvarjalnost in občutek za delo z ljudmi.


Delodajalci se morajo za zaposlene bolj potruditi

Ker trenutno ponudba dela presega povpraševanje, se je na trgu dela spremenila tudi dinamika zaposlovanja. Delodajalci se morajo za svoje zaposlene zelo potruditi – za tiste, ki že delajo v njihovih podjetjih, in za tiste, ki jih želijo pridobiti. Med bolj vabljivimi bonitetami so zagotovo zaposlitev za nedoločen čas, višja plača ter pospešeno vlaganje v izobraževanje novega zaposlenega in tudi že obstoječih kadrov. Podjetja pa tudi pogosteje poudarjajo lastnosti, ki so zanimive določeni ciljni skupini, npr. fleksibilen delovni čas in lokacija dela ter najnovejša tehnologija za IT-jevce.

Višina plače ni nujno več ključna, da se nekdo odloči za delo v določenem podjetju. Pomembno je izpostaviti tudi »mehke« dejavnike, ki kandidate prepričajo, da je to podjetje prava izbira zanje, in tiste pozitivne lastnosti, ki jih delajo drugačne od drugih podjetij. To je pokazala svetovna raziskava, ki sta jo lani pri nas izvedla MojeDelo.com in Boston Consulting Group (BCG).Preverite svojo vrednost na trgu dela in izvedite, kakšno plačilo lahko pričakujete za svoj položaj.

PLAČA.SI


Delodajalci pri kandidatih iščejo predvsem prilagodljivost

Delodajalci zaradi hitrih sprememb pri kandidatih iščejo predvsem prilagodljivost in pripravljenost na usvajanje novega znanja, kar jim zagotavlja konkurenčnost na trgu.

Prav zato podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, vlagajo v nenehna dodatna izobraževanja zaposlenih. Je pa tudi pri iskalcih zaposlitve zaželeno, da poskrbijo za svoje izpopolnjevanje in pridobivanje dodatnega znanja.

Prebrskajte med številnimi položaji, tudi v marketingu, logistiki, turizmu, kadrovanju, financah in farmaciji. Ali pa s psihometričnim testiranjem preverite, kaj vas resnično veseli. Tako boste svoje delo opravljali s strastjo in navdušenjem, svoje znanje pa veliko laže tudi nadgrajevali.

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Iščete svojo (prvo) službo? Preverite nasvete, kako biti uspešni
2. POGODBA O ZAPOSLITVI: kaj morate vedeti, preden jo podpišete?
3. Zakaj nikdar ne boste dobili povišice?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.