Najbolj iskane mehke veščine in kako jih predstaviti
Image

Pri posameznikih torej iščejo sposobnosti in lastnosti ter vedenja, ki se nanašajo na komunikacijo, medosebne odnose, vodstvene sposobnosti, prilagodljivost in druge netehnične vidike. Ti namreč vplivajo na način, kako se zaposlena oseba vključuje v delovno okolje, sodeluje s kolegi, rešuje težave, vodi in deluje v skupinah ter se prilagaja spremembam. Seveda se lahko iskane mehke veščine razlikujejo glede na specifične zahteve delovnega mesta in panoge.

Medtem ko mehke veščine predstavljajo splošne sposobnosti, ki so pomembne v različnih poklicnih vlogah in panogah, se tehnične veščine nanašajo na specifična znanja in spretnosti za izvajanje določenega dela. Mehke veščine so pogosto povezane z interakcijo in odnosi med ljudmi ter prispevajo k učinkovitemu delovanju posameznika v organizaciji. Pomembno se je zavedati, da mehke veščine niso nekaj statičnega, temveč jih skozi čas lahko dodatno razvijete in izboljšate. Veščin, kot so boljša komunikacija, upravljanje časa ali razvijanje empatije, se lahko naučite in jih sčasoma pridobite, če je to nekaj, kar vam povzroča preglavice. Delodajalci vse bolj cenijo mehke veščine, ker pozitivno vplivajo na produktivnost, učinkovitost, zadovoljstvo zaposlenih in celotno delovno okolje.

Za lažjo predstavo, katere so najbolj iskane mehke veščine med zaposlovalci, je naštetih nekaj primerov:

  • komunikacija,
  • vodstvene sposobnosti,
  • sodelovanje in sposobnost dela v ekipi,
  • prilagodljivost in zmožnost sledenju sprememb,
  • kreativnost in inovacije,
  • samoiniciativnost in analitične veščine,
  • lojalnost in empatija,
  • upravljanje časa.


Če želite pri delodajalcu vzbuditi pozornost, v spremnem pismu namenite vsaj en odstavek opisu osebnostnih veščin. V njem podrobno predstavite vsaj eno dobro razvito mehko veščino, ki je ključna za to delovno mesto. Vodji zaposlovanja na ta način ponudite nekaj konteksta in pojasnite, zakaj ste najprimernejši za to delovno mesto. To lahko storite tako, da razložite, kako se vaša mehka veščina ujema s cilji, vrednotami in/ali vizijo organizacije. Ker različna delovna okolja zahtevajo različne karakteristike, navajamo različne primere.

Recimo, da se želite zaposliti v marketingu, kjer je ustvarjalnost ena ključnih prvin dela. V spremnem pismu svojo kreativnost predstavite na naslednji način:

»V prejšnji službi sem delal/-a kot upravljavec/-ka družabnih omrežij. Svojo strast in ustvarjalnost, ki so ju moji sodelavci in nadrejeni izjemno cenili, sem prelil/-a v svoje delo. Tako sem uspešno predlagal/-a in sestavil/-a ekipo za izvedbo trženjske kampanje, usmerjene na mlajše ciljno občinstvo za naš izdelek. Med potekom kampanje so člani ekipe in nadrejeni ves čas poudarjali mojo sposobnost pozitivnega sodelovanja z ekipo, kar je na koncu botrovalo eksploziji novega zanimanja za naš izdelek in podjetje.«


Če iščete delo trgovke, je sposobnost očitne, prepričljive in empatične komunikacije s strankami ključna, da ustvarite zaupanje, vzpostavite dober odnos in ne nazadnje osebo prepričate v nakup.

Svoje komunikacijske sposobnosti lahko predstavite takole:

»V prejšnji službi sem bil/-a zaposlen/-a kot vodja blagajniške službe, zato sem moral/-a svoje komunikacijske veščine izpopolniti. Komuniciral/-a nisem samo s strankami, ampak sem s pomočjo učinkovite pisne in ustne komunikacije brez težav sodeloval/-a z različnimi ekipami in oddelki, pri čemer mi je uspelo zagotoviti, da ni bilo zastojev pri delu. Vse dejavnosti smo izvajali usklajeno, kar je izboljšalo nadaljnjo koordinacijo, povečala se je produktivnost, ki se je pokazala tudi pri prodaji. Ta se je zaradi boljše organiziranosti in preglednosti povečala za 5 odstotkov. Verjamem, da bo moja sposobnost učinkovite komunikacije prispevala tudi k uspehu vašega podjetja.«


Če iščete svojo prvo zaposlitev in ste pravkar diplomirali, je pomembno, da delodajalcu pokažete svojo pripravljenost na učenje, prilagajanje in sodelovanje. Zato poskusite v svoj življenjepis in spremno pismo vključiti mehke veščine, ki kažejo omenjene sposobnosti.

Raziščite organizacijo, pri kateri se želite zaposliti, in preverite, katere lastnosti cenijo pri svojih zaposlenih, nato pa predstavite tiste, ki so bistvene za to zaposlitev, in v njih zasijte.

Svoje močnejše strani lahko ubesedite tudi tako:

»Med študijem sem kot prostovoljec/-ka sodeloval/-a pri lokalnem odbojkarskem klubu, in sicer pri organizaciji mladinskih tekmovanj. Ker sem prej samo igral/-a odbojko, nikoli pa nisem imel/-a stika z organizacijo, sem se moral/-a v zelo kratkem času naučiti veliko, sicer bi bil/-a bolj v napoto kot pomoč. Naučil/-a sem se hitro prilagajati spremembam in nepričakovanim okoliščinam, sodelovati in komunicirati z različnimi ekipami (sodniki, starši, tekmovalci, podpornim osebjem). Dodatno sem se izpopolnil/-a, kako učinkovito sodelovati v ekipi, prispevati k skupnim ciljem, poslušati in upoštevati različna mnenja. Predvsem pa sem pridobil/-a sposobnost načrtovanja, organiziranja in upravljanja časa ter zaključevanja zadanih nalog v predvidenem roku. Ob tem sem nadgradil/-a tudi sposobnosti prevzemanja in izvajanja odgovornosti ter samoiniciativnega iskanja rešitev. Vse to pa so tudi lastnosti, ki jih lahko uporabim pri svojem delu v vašem podjetju.«


Ko iščete zaposlitev, je življenjepis vaša prva priložnost, da naredite dober vtis na kadrovika ali vodjo zaposlovanja. Zato je nujno, da ob izobrazbi in delovnih izkušnjah v življenjepis vključite tudi informacije o relevantnih osebnostnih veščinah. Če boste ob prijavi na novo delovno mesto znali v spremnem pismu spretno poudariti oziroma predstaviti svoje mehke veščine, je to že lahko vaša vstopnica za naslednji korak pri postopku zaposlovanja!

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Očarajte šefa s svojimi delovnimi navadami
2. Veščine za uspešno razreševanje sporov na delovnem mestu

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.