Najbolj iskani profili v prvem polletju 2022
Image

Išče se enkrat več prodajalcev kot lani

Prodajalci so najbolj iskan profil prve polovice letošnjega leta. Med 1. januarjem in 15. junijem 2022 je bilo 3018 novih oglasov prav za prodajalce. Delodajalci so iskali še predvsem proizvodne delavce (2263 oglasov) in skladiščnike (1318 oglasov), komercialiste (655 oglasov) in svetovalce v prodaji (633 oglasov). V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta se je povpraševanje po prodajalcih podvojilo, prav tako je za skladiščnike enkrat več oglasov v prvi polovici 2022 kot v 2021.

Delodajalci tako v lanskem kot v letošnjem prvem polletju iščejo tudi delavce na strojih, nekaterih poklicev, kot je npr. mesar, diplomirani inženir strojništva in elektrotehnik, ki so bili v lanskem obdobju med TOP 10 iskanimi, pa letos ni med najpogostejšimi profili za zaposlitev.
NAJBOLJ ISKANI PROFILI

1. PRODAJALEC
Povprečna bruto plača: 1.037,33 €
Gre za delovna mesta v trgovini. Zanje sicer ni zahtevana tako visoka prodajna sposobnost kot pri prodajnih svetovalcih in komercialistih, zaželena pa je prijaznost do strank in razumevanje njihovih potreb. Oglejte si prosta delovna mesta za področje Komerciala, prodaja >

2. PROIZVODNI DELAVEC
Povprečna bruto plača: 1.013,26 €
Delo v proizvodnji vključuje razna fizična dela. Pri kandidatih so zaželeni delavnost, natančnost in doslednost. Oglejte si prosta delovna mesta za področje Proizvodnja >

3. SKLADIŠČNIK
Povprečna bruto plača: 1.042,70 €
Za delo skladiščnika je potrebna organiziranost. Pogosto je zahtevan vozniški izpit za viličarja in izpit kategorije B ali C. Potrebno je osnovno znanje uporabe računalnika. Oglejte si prosta delovna mesta za področje Transport, nabava in logistika >

4. KOMERCIALIST
Povprečna bruto plača: 1260,38 €
Na glede na to, ali se prodaja fizičnim osebam ali podjetjem, na terenu, v pisarni ali po telefonu, so za vsa delovna mesta zaželene enake kompetence – prodajne in komunikacijske sposobnosti in ciljna usmerjenost. Oglejte si prosta delovna mesta za področje Komerciala, prodaja >


V porastu zanimanje za administracijo

Letos se je na deseto mesto po številu oglasov uvrstil profil administrator, hkrati pa je administracija eno izmed področij z največ prijavami kandidatov − v letošnjem letu se jih je kar 3931 prijavilo na oglase na Mojedelo.com, po številu takoj za prodajalci, pri katerih je bilo 12844 prijav.

»Tudi sami smo presenečeni nad takšnim povpraševanjem po zaposlenih v administraciji. A z oživitvijo gospodarstva v zadnjih dveh letih je porastlo tudi povpraševanje po dobrih kadrih na tem področju. Službe, kot so vodja pisarne, poslovni sekretar, tajnik, administrator, podpora uporabnikom so zelo pomembne podporne službe v podjetjih. Gre za kar kompleksna delovna mesta, kjer se pri kandidatih iščejo predvsem organizacijske in komunikacijske sposobnosti, samostojnost, natančnost, prilagodljivost ter predvsem znanje različnih tujih jezikov, knjiženja, poslovnega bontona itd. Na drugi strani pa je tudi t. i. bazen družboslovnih profilov še vedno dokaj obsežen in številni družboslovci se prepoznajo v takšnih poklicih,« je mnenja Monika Burjek, HR specialistka pri MojeDelo.com.

Sezonska dela v polnem zagonu

Veliko povpraševanja je v zadnjem času po sezonskih delavcih v turizmu in gostinstvu, kar kažejo tudi naši podatki. Kuhar in natakar sta na lestvici 10 najbolj iskanih kadrov v prvi polovici leta 2022 po številu oglasov. Samo v zadnjem mesecu je bilo objavljenih kar 481 oglasov za omenjena profila skupaj in med njimi 16 oglasov za šefa kuhinje. Med najpogosteje iskanimi kadri v gostinstvu in turizmu so še pomočnik v kuhinji, sobarica, turistični delavec in receptor. Prav ti profili so si namreč med ustavitvijo družabnega življenja v času covida-19 poiskali delo v drugih panogah in tam ostajajo tudi po ponovnem odprtju barov, restavracij in hotelov.

Ker je trenutno ponudba presegla povpraševanje se delodajalci bolj kot kdajkoli prej trudijo pritegniti ustrezen kader – s privlačnejšemi delovnimi pogoji in večjim posluhom za potrebe delavcev.

Prebrskajte med številnimi položaji tudi v prodaji, turizmu, administraciji, IT-ju in logistiki in izkoristite trenutno situacijo na trgu dela.

Brezplačno psihometrično testiranjeS psihometričnim testiranjem pa lahko v juliju tudi brezplačno preverite, kaj vas resnično veseli in tako poiščete zaposlitev, ki vas bo izpopolnjevala.


PRIDOBITE VPOGLED V OSEBNOST
Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Najbolj iskana delovna mesta ta hip
2. Opustite teh 5 navad, preden začnete z novo službo
3. Zastavite si svoje karierne cilje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.