»Najbolj smo pozorni na ujemanje kandidata z vrednotami podjetja«
Image

Z začetkom uporabe nove blagovne znamke in vzpostavljanjem nove prihodnosti za podjetje v podjetju A1 Slovenija stopajo na izzivov polno pot. Na njej bodo ključno vlogo odigrali predvsem zaposleni, ki so že v podjetju, in tisti, ki se mu bodo v prihodnje še pridružili. Dober zaposlovalec ugled gradi več let, najboljši promotorji pa so zaposleni, česar se zavedajo tudi v podjetju A1 Slovenija. O priložnostih, možnostih in izzivih smo govorili z vodjo kadrovskega oddelka Uršo Gašperšič.

Kateri profili so tisti, ki so trenutno v vašem podjetju najbolj zaželeni?

V povprečju je največ novih zaposlitev na področjih prodaje, tehnike ter področjih digitalne transformacije in inovacij. Sicer pa smo v A1 pri zaposlovanju na katerem koli področju vedno najbolj pozorni na ujemanje kandidata z vrednotami A1 ter njegovo željo po delu, razvoju in timskemu sodelovanju.

Kako na podlagi življenjepisov izberete kandidate za razgovor? (berete celotne življenjepise, zgolj dele?)

Zavedamo se, da na trgu dela poteka "lov" na talente, zato vsako prijavo in življenjepis preberemo. Vzpostavljeno imamo tudi lastno bazo ustreznih kandidatov, ki nam učinkovito pomaga zapolniti prosta delovna mesta. Še posebej smo pozorni na tiste življenjepise, ki vsebujejo jasen pregled dosežkov kandidata, so kronološko strukturirani in seveda slovnično pravilni. Izstopajo neobičajne, zanimive vloge.

Kaj jih vprašate na razgovoru? Katere točke življenjepisa podrobneje preverite?

Nabor vprašanj za zaposlitveni razgovor je zelo raznolik, vprašanja pa so prilagojena zahtevam delovnega mesta in našim pričakovanjem. V postopku iskanja kadrov iščemo posameznike, ki izstopajo po svojih rezultatih, posameznike z visokim potencialom, ter zaupanja vredne, timske in agilne sodelavce. Veliko nam pomeni, če kandidat izžareva pozitivno energijo. Vse navedeno preverimo z raznimi strokovnimi nalogami, za katere pričakujemo, da jih pripravijo in nam jih predstavijo potencialni kandidati. Uporabljamo pa tudi razna psihološka testiranja.

Na kakšnem način vlagate v zaposlene, ali le preko izobraževanj, ali tudi kako drugače? Kako merite naložbe v zaposlene? Imate kakšne vzvode, kako zadržite najboljše kadre, v katere ste tudi investirali?

Vlaganje v izobraževanje zaposlenih je dolgoročna naložba podjetja, ki jo je treba dobro strateško načrtovati. V A1 v izobraževanje zaposlenih vlagamo v sklopu zagotavljanja njihovega razvoja, kamor poleg izobraževanj sodijo še usposabljanja, pridobivanje izkušenj na delovnem mestu in pridobivanje mednarodnih izkušenj. Poleg tega izvajamo številne druge aktivnosti, ki prispevajo k prijetnemu in stimulativnemu delovnemu okolju. Med drugim tako organiziramo team buildinge, redno ugotavljamo zadovoljstvo zaposlenih in si prizadevamo za omogočanje kar najlažjega usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja, za kar smo pridobili tudi certifikat Družini prijazno podjetje. Ob navedenem skrbimo za definiranje ključnih talentov in imamo program njihovega razvoja z namenom zadržanja in razvoja najboljših.

Naložbe v zaposlene vrednotimo predvsem skozi spremljanje in vrednotenje delovne uspešnosti in potenciala vsakega zaposlenega, njegovega zadovoljstva na delovnem mestu ter skozi celovito merjenje vedenj in kompetenc.

Kaj bi svetovali kandidatom, ki se prijavljajo na delovna mesta v vašem podjetju?

Ključna je kandidatova kompetentnost in izkazana želja po delu. Pri zaposlovanju bomo vedno bolj pozorni na posameznike, ki se bodo s svojim znanjem in vedenjem približali A1 vrednotam in pričakovanjem. Na razgovorih izstopajo predvsem kandidati, ki pokažejo široko neukalupljeno razmišljanje, obenem pa so proaktivni in imajo konstruktiven odnos do dela ter so predani izzivom. Nenazadnje nas prepričajo kandidati, ki pokažejo veliko mero odgovornosti. Tako do sebe, sodelavcev, podjetja, okolja in družbe kot celote.


Vas zanima več o podjetju ?Pripravila: Maja Radišek, Mojedelo.com