Najpogostejše ovire pri menjavi kariere in kako se z njimi spopasti?
Image

1. Ustvarite nov nabor veščin

Kadar ljudje razmišljajo o spremembi kariere, pogosto občutijo nelagodje in strah, ko pomislijo, da bodo morali začeti z ničle, saj svojo predhodno izobrazbo in izkušnje zanemarijo oziroma ocenjujejo kot nepomembne. Takšna miselnost je dejansko zgrešena, saj izkoriščanje obstoječega nabora spretnosti in njihov prenos na vašo novo poklicno pot ni le mogoč, ampak tudi koristen. Za boljšo predstavo: mehke veščine, kot so komunikacija, reševanje problemov in ekipno delo, so običajno cenjene v različnih panogah, saj kažejo na posameznikovo prilagodljivost in vsestranskost. Če za nameček poudarite, da imate na račun svojega raznolikega ozadja edinstven pogled na stvari, boste takoj izstopali med kandidati in si izborili konkurenčno prednost pri kariernem prehodu. Pri ustvarjanju novega nabora veščin so ključni čas, trud in denar, ki ga boste vložili v dodatno izobraževanje. To se morda zdi na prvi pogled nekoliko zastrašujoče, toda vselej si lahko izberete prilagodljive načine učenja, ki ustrezajo vašemu urniku, ciljem in proračunu.

2. Razmislite o plačilu

Sprememba kariere lahko s seboj prinese tudi spopadanje z novo realnostjo – nižjo plačo, kot ste je bili vajeni doslej. Prilagoditev na nižji dohodek terja spremembo življenjskega sloga in marsikomu povzroča tudi finančni stres, toda imejte v mislih, da so te okoliščine začasne in jih skušajte obravnavati kot kratkoročno žrtvovanje za dolgoročen dobiček. Če se na vse skupaj predhodno pripravite in vnaprej nekaj prihranite, hkrati pa raziščete še dodatne možnosti zaslužka, si na ta način lahko zagotovite lažji prehod in občutno olajšate finančno breme. Poleg tega je pomembno, da se osredotočite na potencialno rast in možnosti zaslužka, ki so del vaše nove poklicne poti. Nekatere panoge, ki so kadrovsko podhranjene, v zadnjem času namreč ponujajo višje povprečne plače, bonuse in različne ugodnosti za svoje zaposlene, kar je lep obet za finančni napredek.

3. Zgradite si novo poslovno/profesionalno mrežo

Vzpostavljanje povezav na področju, ki je tuje in neznano, marsikoga navdaja s tesnobo, toda če k zadevi pristopite z miselnostjo, da lahko vodi do dragocenih rezultatov, ki odpirajo vrata novim priložnostim, boste hitro spoznali, da je mreženje še kako vredno truda. Za lažjo predstavo je spodaj naštetih nekaj stvari, ki jih lahko storite:

  • Izkoristite svojo obstoječo mrežo; obrnite se na nekdanje sodelavce, mentorje in ostale znance, ki vam lahko pomagajo na poti do zadanih ciljev.
  • Obiskujte dogodke: sodelujte na strokovnih dogodkih, delavnicah in konferencah, saj boste tako najhitreje spoznali panogo in glavne akterje.
  • Uporabljajte spletne platforme za mreženje: uporabljajte družabna omrežja in platforme, saj lahko povečajo vaš doseg in vam olajšajo povezovanje s strokovnjaki iz želene panoge.
  • Pridružite se strokovnim združenjem oziroma cehom: članstvo v tovrstnih organizacijah vam omogoča dostop do mrežnih dogodkov, virov in informacij za sodelovanje in nadaljnje učenje.

4. Pripravite se na možnost zavrnitve in konkurenco

Možnost zavrnitve in boj s konkurenco sta eni hujših stvari, na katere lahko naletite na poti k spremembi poklicne poti. Zavrnitev se lahko zdi kruta, a je res pomembno, da nanjo gledate kot na priložnost za učenje ter razvoj in nikakor ne kot na nazadovanje. Postanite odporni na zavrnitve tako, da zavestno ponotranjite miselnost, da so neuspehi naravni del vsakega procesa preoblikovanja. Če vas delodajalec zavrne, ga prosite za povratne informacije, ki jih nato uporabite kot vodilo za izboljšanje svojega pristopa in veščin. Zavrnitev lahko izkoristite tudi kot priložnost, da ponovno ocenite svoje cilje in jih ustrezno prilagodite, tako da bodo bolj usklajeni z vašimi močnimi platmi in željami. Prav tako ne pozabite, da so vaše edinstvene lastnosti in raznolike spretnosti iz prejšnjih zaposlitev vaše največje bogastvo. Če svoj življenjepis in spremno pismo prilagodite tako, da še dodatno poudarite svojo edinstveno perspektivo, vas to ponovno lahko loči od konkurence.

5. Premagajte strah in negotovost

Strah in negotovost sta največji in najpomembnejši oviri pri spreminjanju poklicne poti. Verjetno se bojite neuspeha, obžalovanja ali kritik? Morda ste tudi negotovi glede izida, časa ali samega postopka menjave kariere? Takšni pomisleki lahko ohromijo tudi najbolj odločne posameznike, zato lahko poskusite z naslednjimi tehnikami, da bi premagali te neprijetne občutke strahu in negotovosti:
  • Poglobite se: vzemite si čas in temeljito raziščite želeno poklicno pot. Skušajte izvedeti več o zahtevanih veščinah, trgu dela, potencialnih izzivih in zgodbah o uspehu drugih, ki so se podali na podobno pot. Bolj ko boste obveščeni, manj boste negotovi.
  • Poiščite podporo: bistveno je, da niste sami, zato naj vam ne bo nerodno prositi prijateljev, družine, mentorja ali kolegov za podporo. Obkrožite se z ljudmi, ki verjamejo v vas in v vaše sposobnosti. Njihova spodbuda vam bo pomagala dvigniti svojo samozavest in se prebiti skozi najbolj negotove čase.
  • Bodite sočutni do sebe: bodite prijazni sami s seboj, ko prehajate v novo kariero. Ne pozabite, da je povsem normalno, če ste prestrašeni in negotovi; sprejmite svoja čustva in se opomnite, da je v času sprememb to nekaj povsem običajnega.
Že res, da je menjava kariere zastrašujoč in zahteven proces, hkrati pa je to lahko tudi koristna in izpopolnjujoča izkušnja. Če ste pripravljeni vložiti nekaj časa v pridobivanje novih veščin in vzpostavljanje nove poklicne mreže, boste postali veliko bolj odporni proti zavrnitvi ter pripravljeni na konkurenco, proces prehoda na novo poklicno pot pa bo za vas precej lažji. Z vztrajnostjo, predanostjo in pozitivno miselnostjo lahko namreč svoje pretekle izkušnje ter prednosti izkoristite za ustvarjanje obetavne prihodnosti. Ne pozabite, da sprememba ni vedno enostavna, je pa vedno mogoča.Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Regres 2024: koliko in kdaj?
2. Finančna pismenost – ključni koraki za uspešno upravljanje osebnih financ
3. Kako ustvariti trajnostno poklicno pot?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.