Napotki za čim manj stresno delo od doma v času izolacije
Image

Razmere, sredi katerih smo se znašli tako osebno in tudi kot družba, so vsekakor nove in neprimerljive z razmerami, ki so nam znane. In ravno neznane okoliščine nas že same po sebi postavljajo v stresno situacijo, na katero se je treba prilagoditi. Če k temu dodamo še negotovost zaradi gospodarskih posledic, ki bi se lahko po predvidevanjih nekaterih svetovnih analitičnih podjetij zavlekle vse do konca prvega četrtletja leta 2021, je raven stresa še toliko višja.

Stres, ki je nastal zaradi dela od doma, lahko za začetek omilimo tako, da na novonastale razmere odgovorimo z dobro organiziranim delovnikom in urejenim delovnim okoljem.

Kako organizirati delo od doma, da bo čim manj stresno?

  1. Obdržite običajen delovni urnik: delo začnite in končajte ob okvirno enakem času, kot bi ga, če bi bili v službi prisotni fizično. Ne pozabite, da potrebujete čas za počitek, pozno prispela elektronska sporočila lahko počakajo do naslednjega delovnega dne. Tudi svojim strankam razložite, da se vaš odzivni čas ni spremenil. Delo od doma naj ne razširi vašega delovnika na 24 ur.
  2. Organizirajte svoj dan: vsako jutro si pripravite seznam nalog, ki bi jih radi opravili tisti dan. Naloge, ki so bolj pomembne, opravite v delu dneva, ko imate največ koncentracije. Prednost dajte težjim nalogam. Ni nujno, da je to takoj zjutraj. Ne pozabite vključiti krajših odmorov in odmora za kosilo! Telefonske klice lahko opravite med hojo, tako boste poskrbeli za boljši pretok krvi v možganih, manj utrujeni boste, osveženi in morda dobili kakšno odlično idejo, ki je sicer ne bi.
  3. Bodite učinkoviti na konferenčnih klicih: sestanki znajo biti naporni, pa naj bodo v živo ali prek elektronskih naprav. So pa v času dela od doma za veliko gospodarskih panog ta hip najbolj učinkovita povezava s poslovnim svetom. Da bi minili čim bolj organizirano, nujno določite »vodjo sestanka«. Klici naj bodo hitri in učinkoviti, nanje se vnaprej pripravite – tako, kot bi se pripravili na sestanek v živo.
  4. Uredite si delovno okolje: poiščite prostor, kjer boste najlažje in čim bolj v miru opravljali delo. Običajno je to prostor, ki je najbolj podoben službenemu okolju.
  5. Rekreirajte se: fitnes in vodene vadbe nadomestite z dolgimi sprehodi v naravi in vadbami na domu. Youtube in Facebook sta polna idej, kako izvajati vadbo doma. Zdaj je pravzaprav priložnost, da se spravite v odlično formo.
  6. Bodite strpni: tudi za druge člane gospodinjstva so te razmere nove. Pogovorite se o možnostih, ki jih imate na voljo, in uskladite urnike tako, da imate nekaj časa na voljo samo za delo in nekaj časa samo za družinske člane.
  7. Ohranjajte stike s sodelavci: o nastali situaciji se pogovarjajte s svojimi sodelavci. Razumeli vas bodo, vam prisluhnili, morda skupaj najdete ustrezne rešitve.
Če imate občutek, da ste stresu že podlegli, preberite koristne usmeritve, ki jih je za ublažitev stresa ob koronavirusu pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Razmislite tudi o tem, kaj je tisto, kar vas najbolj sprosti. Preizkusite vaje globokega in sproščujočega dihanja, preizkusite nove recepte, izkoristite možnost ogleda brezplačnih gledaliških predstav na spletu, podajte se na brezplačne oglede svetovnih muzejev ali glasbeno ustvarjajte. Vzemite si čas za tisto, za kar vam ga je morda doslej primanjkovalo. Socialne stike ohranjajte telefonsko, predvsem pa spregovorite o svoji stiski.

Želimo vam, da ostanete zdravi.