Nasveti za izbiro najustreznejšega delodajalca
Image
Namesto da stvari jemljete za samoumevne, se pri dogovarjanju za službo postavite na voznikov sedež. Najprej se vprašajte, kako bi izgledala vaša idealna služba in delodajalec, in se nato za delo prijavljajte samo v tista podjetja, ki ustrezajo vašim merilom, namesto da se samo odzivate na oglase za delo.

Ko dobite ponudbo za delo, ne pozabite preveriti in vprašati po zadevah, ki lahko pomembno vplivajo na vašo prihodnost, predvsem pa kariero. Na ta način se boste najbolj verjetno izognili preveč pogostim razočaranjem in prej izbrali podjetje v katero kulturo boste bolje sovpadali.


1 / 3
1. KORAK: Razjasnite svoje zaposlitvene cilje

 • Vprašajte se: Kakšen je za vas idealen delovni dan?

Je za vas pomemben prilagodljiv delovni čas in možnost dela na daljavo? Premislite ali želite v svoj delovni dan vključiti stike z ljudmi ali bi raje več časa preživeli v pisarni oziroma na terenu. Natančnejši boste pri odgovarjanju na to vprašanje, jasnejši bodo vaši cilji in želene delovne naloge. To vam bo pomagalo, da se prijavljate za vas najbolj ustrezna delovna mesta.


 • Vprašajte se: Kako za vas izgleda popolno delovno okolje? 

Pri odgovoru na to vprašanje si pomagajte tako, da si predstavljate, da sestavljate seznam za vašega delodajalca. Le nebo je meja. Opišite, kaj bi želeli imeti v vašem popolnem delovnem okolju in tudi kaj bi vam olajšalo vaš delovni proces. Ko določite kaj želite in česa ne, boste že lahko zožili seznam na za vas najprimernejše delodajalce.


 • Vprašajte se: Kaj vas žene?

Kaj vas pri delu najbolj motivira? Strast do industrije ali jasno zastavljeni prodajni cilji? Če boste lahko prepoznali kaj vas motivira, boste si lahko tudi vsaj približno predstavljali ali vas bo vaš bodoči delodajalec sposoben motivirati.


 • Vprašajte se: Kakšen slog vodenja vas navdihuje?

Nekaterim je bolj po godu avtoritativen vodja, ki si postavlja vizionarske cilje in navdihuje kreativnost ter iznajdljivost za dosego teh ciljev, drugi pa se bolje odzivajo na mentorski slog vodenja,  ki se osredotoča na razvoj in izpopolnjevanje vaših veščin. To vprašanje vam bo ponudilo vpogled v enega izmed najpomembnejših vidikov pri iskanju službe.


 • Vprašajte se: S kakšnimi ljudmi bi najraje delali?

Pomislite na sodelavce s katerimi ste se v preteklosti najbolje razumeli. Kaj ste imeli skupnega? Kako bi jih opisali? Če imamo enako misleče kolege, to močno vpliva na našo produktivnost in splošno zadovoljstvo pri delu.


 • Vprašajte se: Katere so vaše tri prioritete pri izbiri delodajalca?  

Najpogosteje se na tem seznamu znajde plača oziroma finančno nadomestilo. Bi vas pa na tem mestu spodbudili, da vključite tudi eno izmed vaših zgornjih ugotovitev. Po takšni odločitvi boste imeli boljšo predstavo kateri so vaši tri glavni dejavniki, ki bodo vplivali na izbiro delodajalca. Če boste na ta seznam vključili tudi kaj drugega poleg finančnih razlogov, si boste prej zagotovili, da boste izbrali podjetje v katero delovno okolje boste sovpadali.2. KORAK: Raziščite delodajalca

Zdaj, ko ste dobili malo boljšo sliko o vaših prioritetah in željah, se lotite raziskovanje delodajalcev, ki so še ostali na vašem seznamu. Z malce brskanja po spletu, lahko pridobite precej podrobne podatke o kulturi organizacije, o kateri razmišljate.

 

Iskalci zaposlitve bi morali samozavestno trditi, da ustrezajo kulturi podjetja. To lahko ugotovite, če pobrskate po njihovi spletni strani, sploh razdelek glede vrednot in poslanstva. Nekaj pozornosti namenite tudi njihovim oglasom za delo in tako odkrijte, katere veščine in izkušnje ta delodajalec ceni. Obrnete se lahko tudi na zaposlene v podjetju ali prebrskate njihova družbena omrežja. 


Tovrstna mini raziskava, vam bo zagotovo služila kot skrito orožje na razgovoru, poleg tega pa boste dobili boljšo predstavo, če se skladate z dotično organizacijo. V naslednjih odstavkih izpostavljamo pet zadev, ki vam bi morale biti jasne preden se odločite za specifično podjetje. V primeru, da teh informacij niste uspeli pridobiti med brskanjem po spletu, ne oklevajte in po njih vprašajte na razgovoru. Večina razgovorov se namreč konča z »Ali imate še kakšno vprašanje?«. Pri tem ne pozabite, da je vaša zaposlitev obojestranski sporazum zato je nujno, da se pozanimate o vsem kar vas zanima, saj je to v interesu tako vas kot tudi delodajalca.


 1. Seznanjeni morate biti s korporativnimi vrednotami podjetja.  Te vam povedo, kaj je temu delodajalcu najbolj pomembno. Se imajo za napredne ali konzervativce? Prednostno obravnavajo dobro počutje svojih zaposlenih ali jim je pomembnejša profitna marža? Če vam se vam zdi njihov odgovor nejasen, lahko njihove prioritete preverite z vprašanjem "Katera so trenutno 3 glavna področja, ki so v središču organizacije?".
 2. Poznati morate delovno okolje, v katerem bi delali. Na razgovoru preprosto vprašajte »Kako je z namestitvijo v pisarni? Ali je to pisarna odprtega tipa? Kakšna je raven energije v pisarni na navaden delovni dan? «. Tako boste veliko izvedeli o tipičnem delovnem dnevu. Če imate radi mir med delom, podjetje, ki je naklonjeno energični in živahni delovni sili, verjetno ne bo za vas.
 3. Pozanimajte se o organizacijski strukturi podjetja. Vprašajte "Koliko ljudi sodeluje pri odobritvi mojih vsakodnevnih nalog?" in se seznanite kako poteka splošen postopek odločanja, da ugotovite, kako birokratska ali odprta je organizacijska struktura dotičnega podjetja.
 4. Naj vam pojasnijo svoja pričakovanja. Zelo pomembno je da veste kaj se bo v dotičnem podjetju pričakovalo od vas. Vprašate lahko »Kateri so ključni rezultati mojega dela?« ali na primer "Kakšna je politika podjetja glede prilagodljivih ur ali dela na daljavo?". Tako boste lažje razumeli kako prilagodljivo je podjetje kar je sploh pomembno za vse tiste, ki v bližnji prihodnosti načrtujete večje spremembe kot je družinski naraščaj.
 5. Poskusite ugotoviti slog vodenja vašega vodje. To je sicer ena najbolj občutljivih tem, če pa vprašanje zastavite pametno, ni potrebe, da izpade kritično.  Predlagamo, da vprašanje zapeljete na način "Koliko samostojnosti bom imel pri svojem delu?". To vam bo povedalo, ali vam bo vaš vodja dihal za ovratnik in morda odprlo pogovor, ki ga lahko nadaljujete z »Ali obstaja veliko interakcije med zaposlenimi in izvršnim direktorjem ali višjim vodstvom?«.


3. KORAK: Ocenite doprinos zaposlitve k vašemu nadaljnjemu razvoju

Prvi in najpomembnejši premislek je, kako bo sprejetje tega dela vplivalo na vašo sposobnost, da dobite naslednjo službo, če si seveda tega želite? Poskusite razčistiti ali bi lahko na tem delovnem mestu pridobili veščine, ki bodo povečale vašo konkurenčno prednost. Nenehni tehnološki napredek nam namreč vztrajno narekuje trend vseživljenjskega učenja. Če vam priložnost, o kateri razmišljate, ne omogoča, da boste razvili nove spretnosti, vam lahko to delovno mesto škoduje, saj ga ne boste morali zapustiti, če ne bodo vaše veščine v skladu z aktualnimi potrebami trga dela.


Ne pozabite upoštevati tudi vpliv velikosti podjetja. Pri večjih podjetjih lahko najverjetneje prej dobite priložnost za specializacijo, ki je v teh časih zelo zaželena. Vendar poglobljeno strokovno znanje na določenem področju bo pomagalo vaši karieri le, če bo povpraševanje po teh veščinah v prihodnosti ostalo relevantno. Načeloma pa v večjih podjetjih obstaja večja verjetnost stalnega strokovnega izobraževanja, ki pospeši razvoj vaših spretnosti, sama velikost podjetja pa ponuja več priložnost za rast. Pri manjših podjetjih boste prej verjetno na določenem področju razvili širši spekter spretnosti kot pridobili poglobljeno znanje. Ker so ugodnosti v manjših podjetjih običajno manj obsežne, bo zelo verjetno na voljo manj formalnega usposabljanja. V manjših podjetjih lahko hitreje izstopate in postanete hitreje bolj verodostojni, vendar ne pozabite preveriti vaše možnosti napredovanja, saj so v manjših podjetij ta običajno precej omejena.
Pri tako pomembnih odločitvah vzemite v zakup, zakaj je delovno mesto, na katerega vas vabijo, sploh odprto, in poskusite razumeti, kaj vam delodajalec ponuja za vaš uspešen razvoj. Na splošno namreč velja, da podjetja ne želijo izgubiti svojih zaposlenih, saj je za uvajanje novega kandidata potreben čas in navsezadnje denar. Po drugi strani pa tudi vas lahko izbira napačne službe drago stane. Če boste opravili zgornjo »domačo nalogo« pred vašo odločitvijo, smo prepričani, da boste v vašo odločitev bolj prepričani in boste na svoji novi poziciji nastopili kar se da samozavestno.


Nasvet je za vas napisala: ekipa Mojedelo.com

Preberite tudi:

1. Iščete svojo (prvo) službo? Preverite nasvete, kako biti uspešni
2. Skrivno orožje na zaposlitvenem razgovoru: Raziščite podjetje
3. Zastavite si svoje karierne cilje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.