5 nasvetov, kako zablesteti na letnem razgovoru
Image

To je tudi priložnost, da od svojega delodajalca izveste, na katerih področjih in kako se lahko izboljšate, predvsem pa, da mu predstavite vizijo in cilje svojega dela za prihajajoče leto, ter kako vas lahko pri tem podpre. V vsakem primeru je bolje, da se na letni razgovor pripravite, zato je navedenih pet nasvetov, kako to najbolje storiti.

1.) Jasno opredelite svoje cilje za prihajajoče leto

Če nimate prave ideje, kako začeti, si lahko odgovorite na naslednja vprašanja:

  • Kakšno kariero si želite? Če si ne želite kariere, pa verjetno veste, kakšne prihodnosti si želite na trenutnem delovnem mestu?
  • Ste zadovoljni s trenutnim delovnim mestom ali si želite zamenjave, napredovanja na drugo delovno mesto ali oddelek? Si morda želite popolnoma zamenjati kariero?
  • Katera nova znanja bi želeli usvojiti v naslednjem letu?
  • Si morda želite postati vodja oddelka in upravljati osebe?
  • Bi radi uvedli nove delovne procese v podjetju?

Pri odgovorih poskušajte upoštevati svoje dolgoročne načrte in želje, ki v prihodnost segajo nekoliko dlje kot zgolj 12 mesecev. Bi lahko v tej službi preživeli vse življenje? Naj vas ne skrbi, če si boste čez nekaj mesecev premislili glede kariernih ciljev – to se dogaja ves čas in ni nenavadno; pravzaprav lahko pričakujete, da boste svoje dolgoročne delovne cilje sproti in večkrat spreminjali.

2.) Ustvarite seznam svojih letošnjih delovnih dosežkov

Pri naštevanju svojih dosežkov na letnem razgovoru pozabite na skromnost. Naj vam ne bo neprijetno. Čas je, da naštejete in poudarite svoje briljantne poteze in dosežke iztekajočega se leta. Letni razgovor je primeren kraj, da poudarite, koliko ste vredni.

Začnete lahko s cilji, ki ste si jih zastavili na prejšnjem razvojno-ocenjevalnem razgovoru in vam jih je uspelo doseči v tem letu. Da bi lažje našteli svoje uspehe, si pomagajte s prebiranjem starih elektronskih sporočil, zaznamkov na koledarju ... Tako boste zlahka dokazali in opisali svoj prispevek. Ob tem ne pozabite omeniti tudi novih veščin, ki ste jih pridobili, oseb, ki ste jih spoznali, in odnosov, ki ste jih zgradili.

Prošnja za povišico na letnem razgovoru – da ali ne?

Vodstvo podjetja običajno odločitev o letnem proračunu sprejme pred letnimi razgovori in pregledi uspešnosti dela. Prav zato letni razgovor morda niti ni najprimernejše mesto, je pa ustrezno omeniti, da bi želeli to temo obravnavati v prihodnje, še posebej ob občutku, da ste za svoje delo premalo plačani.
Letni razgovor je idealna priložnost, da utemeljite in pojasnite svoje mnenje.

Ker se praksa razlikuje od podjetja do podjetja, boste sami najbolje vedeli, ali vaša pisarniška kultura na letnem razgovoru to dopušča ali ne. Če je praksa vaše organizacije, da se o povišanju plače ne govori na letnem razgovoru, lahko to temo samozavestno omenite kadar koli med letom. 


3.) Dobro premislite, na katera vprašanja želite prejeti odgovore

Letni razgovor je odlična priložnost, da preverite, ali imata z nadrejenim enaka pričakovanja in pogled na vašo zaposlitev. Če natanko veste, kakšne dosežke od vas pričakuje nadrejeni, lažje spremljate svoj napredek. Če cilje dosegate v skladu s pričakovanji, lahko lažje utemeljite, zakaj si zaslužite napredovanje in/ali povišico.

Zato naj vas ne bo strah zastaviti naslednjih vprašanj:

  • Kakšne cilje si je letos zadalo podjetje?
  • Kakšni so zadani cilji naše ekipe/oddelka?
  • Kakšne cilje ste predvideli zame?
  • Kako bom vedel/-a, ali sem te cilje tudi uresničil/-a?
  • Kateri kazalniki mi bodo povedali, da svoje delo opravljam kakovostno in v skladu z vašimi pričakovanji?

Če se vam zdi, da obstaja med opisom obstoječih delovnih nalog in pričakovanji vodje prevelik razkorak, je morda čas, da se z njim pogovorite o morebitni razširitvi ali popolni spremembi naziva delovnega mesta.

4.) Zahtevajte (vsaj) eno stvar, ki si jo želite v prihodnjem letu

Zahtevati nekaj, kar si želite, je lahko precej zastrašujoče. Če ne vprašate, je verjetnost, da boste to tudi prejeli, nična. To seveda ne pomeni, da boste prejeli vse, kar zahtevate, ali pa vsaj ne takoj. Morda bo vaš nadrejeni menil, da morate najprej razviti določene kompetence ali da podjetje trenutno sledi drugim ciljem.

Naj vas to opogumi – v tem primeru prosite svojega nadrejenega, naj vam pomaga sestaviti niz manjših ciljev, ki vam bodo pomagali doseči zadane točke. Na ta način svojim nadrejenim signalizirate svojo vnemo in navdušenje, z izvedbo načrta pa tudi, da ste vredni zaupanja. Kar ste si zadali, ste namreč tudi udejanjili, in to je lep obet za prihodnost.

5.) Bodite pripravljeni na informacije in pokažite, da jih znate upoštevati

Velik del razvojno-ocenjevalnih razgovorov predstavlja konstruktivna kritika, zato pričakujte, da boste prejeli vsaj nekaj informacij glede sebe in svojega dela. Četudi ste mentalno pripravljeni prejeti tudi negativno informacijo, ta proces ni prijeten za vse vpletene; tistega, ki konstruktivno kritiko podaja ali prejema. Bolj se boste profesionalno odzvali na kritiko, zrelejše boste videti. Tako boste v prihodnosti lažje razvijali odnos z nadrejenim in svojo vlogo znotraj podjetja.

Pozorno poslušajte, ne vznemirjajte se, ne iščite izgovorov ali se branite, ko prejmete konstruktivno kritiko, temveč se zahvalite, ker je bil nadrejeni iskren. Če niste prepričani glede napak, ki jih navaja, prosite za konkreten primer in predloge za izboljšavo v prihodnje.

Za lažje razumevanje: »Hvala, ker ste me opozorili in osvetlili to temo. Zavedam se, da sem imel na področju zaposlovanja novega kadra precej težav, za kar mi je iskreno žal, saj je bila naša ključna stranka zaradi tega prikrajšana za načrtovano razširitev posla. O tem sem veliko razmišljal in posledično že pripravil novo strategijo nagovarjanja in iskanja sveže delovne sile. Da se to ne bi ponovilo, sem s specialisti iz službe HR že izoblikoval nekaj predlogov izboljšav pri pridobivanju, ki bi lahko koristili vsem oddelkom, ne samo našemu.«

Že res, da letni razgovori niso sestanki, ki bi se jih veselili, so pa priložnost, da utrdite temelje za svojo prihodnost. Ni pomembno, kaj vam je uspelo v preteklem letu, temveč vaše želje v prihodnosti. Prav zato je razvojno-ocenjevalni razgovor dragocena priložnost, da se z nadrejenim osredotočita in pogovorita o načrtih za delo v prihodnjem letu in o njegovih udejanjanjih.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Iščete svojo (prvo) službo? Preverite nasvete, kako biti uspešni
2. Skrivno orožje na zaposlitvenem razgovoru: Raziščite podjetje
3. Zastavite si svoje karierne cilje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.